Nyhed
Læsetid: 4 min.

Racistisk vold truer stabiliteten i Ungarn

Serien af racistisk motiverede angreb på Ungarns roma-mindretal fortsætter og skaber spændinger i det ungarske samfund. Situationen vækker bekymring blandt de ungarske politikere og i Europa. Situationen nærmer sig en eksplosion, siger den ungarske præsident, Laszlo Solyom
Den 45-årige Maria Balogh er nu begravet i byen Kisleta i det sydøstlige Ungarn. Hun blev dræbt, mens hun lå og sov, og hendes teenagedatter blev alvorligt såret. Mordet er blot ét af adskillige på folk med roma-baggrund i Ungarn i den seneste tid.

Den 45-årige Maria Balogh er nu begravet i byen Kisleta i det sydøstlige Ungarn. Hun blev dræbt, mens hun lå og sov, og hendes teenagedatter blev alvorligt såret. Mordet er blot ét af adskillige på folk med roma-baggrund i Ungarn i den seneste tid.

Laszlo Balogh

Udland
24. august 2009

I begyndelsen af denne måned blev en kvinde skudt i sit hjem i byen Kisleta i det sydøstlige Ungarn. Hun og hendes 13-årige datter sov i familiens hus, da ukendte gerningsmænd trængte ind i huset, koldblodigt myrdede kvinden og sårede datteren alvorligt. I april blev en 54-årig mand skudt ned ganske få meter fra sit hus i byen Tiszalök i samme geografiske område.

I februar satte ukendte gerningsmænd ild til et hus i byen Tatarszentgyörgy, 65 kilometer fra hovedstaden Budapest og beskød husets beboere, da de forsøgte at flygte fra flammerne. Familiens far og hans femårige søn blev begge ramt af skuddene og døde, to andre familiemedlemmer blev alvorligt kvæstet. I november sidste år døde et ægtepar under lignende omstændigheder i byen Nagycsecs, nordøst for Budapest. Fælles for forbrydelserne er, at alle de myrdede personer var af roma-baggrund. Rækken af angreb på roma-befolkningen i Ungarn bliver længere og længere. European Roma Rights Center har siden januar 2008 registreret i alt 40 forskellige angreb mod det ungarske roma-mindretal , som har kostet otte menneskeliv og 12 alvorlige kvæstelser.

Spændingerne og social uro i det ungarske samfund stiger, og den globale økonomiske krise har ikke gjort situationen mindre alvorlig. Landet er i dyb økonomisk afmatning og har måttet, som det første EU land, søge økonomisk hjælp hos Den Internationale Valutafond (IMF). Arbejdsløsheden i landet nåede i juni ifølge Eurostat, som er den europæiske statistikbank, op på 10,3 procent og er fortsat stigende, og utilfredsheden i landet breder sig med samme hast, som befolkningens støtte til højreekstremistiske kræfter i det ungarske samfund.

Det stigende antal sager af racistisk motiveret vold i Ungarn vækker bekymring både hos de ungarske politikere og i Europa.

»Vi er nået det punkt, hvor situationen kan ende med en eskplosion,« siger den ungarske præsident, Laszlo Solyom, der opfordrer ungarerne til at udvise medfølelse og tolerance i forhold til landets roma-mindretal.

Formanden for romaorganisationen Lugo Drom og medlem af det ungarske centrumdemokratiske oppositionsparti Fidesz, Florian Farkas ser ligeledes med stor alvor på situationen. Allerede efter mordet i Tatarszentgyörgy i februar advarede han om, at situationen i Ungarn kan udvikle sig katastrofalt.

»Hvis ikke vi finder en løsning på romaernes integration i det ungarske samfund, kan det ende med borgerkrigslignende tilstande,« sagde han til det ungarske nyhedsbureau MTI.

Florian Farkas betegner politiets indsats ved opklaring af forbrydelserne som mangelfuld og inkompetent og opfordrer til en ny politisk indsats for integration af romaerne i det ungarske samfund. EU's kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, Vladimir Spidla er ligeledes bekymret over udviklingen i Ungarn.

»Jeg er dybt bekymret over de seneste rapporteringer om vold mod romaer i Ungarn og andre lande. Vi må ikke lukke øjnene for de sociale problemer, romaerne kæmper med i mange europæiske lande. Ekstrem fattigdom, arbejdsløshed, et lavt uddannelsesniveau og social marginalisering er vilkår, som romaerne lever med. Problemerne kan kun løses ved en målrettet indsats fra EU og medlemsstaterne,« sagde Vladimir Spidla i en officiel udtalelse tidligere i år.

Åben konfrontation

Politikerne og diverse in- teresseorganisationer er bekymret for, at landets trængte økonomiske situation og dermed følgende utilfredshed får angrebene mod de ungarske romaer til at fortsætte, og at romaerne på et tidpunkt vil føle sig nødsaget til at tage sagen i egen hånd for at beskytte sig selv.

I lang tid er det nemlig ikke lykkedes det ungarske politi at opklare nogen af forbrydelserne, til trods for, at politiet har fået hjælp fra det amerikanske FBI, og til trods for, at der er udlovet 375.000 euro i dusør for oplysningerne, der kan føre til opklaring af sagerne.

Først fredag lykkedes det politiet at anholde fire mænd, som er mistænkt for at stå bag forbrydelserne. Det er nu ligeledes officielt bekræftet, at der sandsynligvis ligger racistiske motiver bag overgrebene. Direktør for Civil Right Foundation for Roma in Budapest, Aladar Horvath er ikke i tvivl om, hvad situationen i Ungarn kan udvikle sig til. Han ser det som en naturlig udvikling, at hvis overgrebene mod det ungarske roma-mindretal fortsætter, vil romaerne på et tidspunkt føle sig nødsaget til at beskytte sig selv.

»Der vokser en ny generation af romaer op, og det er kun spørgsmål om tid, hvornår, der vil forme sig en radikal roma bevægelse. Det er ikke sket endnu, men det vil være en naturlig udvikling,« siger han til nyhedsbureauet Reuters.

De ungarske romaer, som udgør omkring seks procent af den ungarske befolkning, lever i forvejen i udkanten af det ungarske samfund. De er lavtuddannede og lever i dyb fattigdom. De betegnes ligeledes som de største tabere af de politiske omvæltninger for 20 år siden, da de under det kommunistiske system var sikret nogenlunde levebetingelser, blandt andet arbejde og bolig. På grund af romaernes lave sociale status og lave uddannelsesniveau er de blevet særligt hårdt ramt af den stigende arbejdsløshed under den nuværende økonomiske krise.

Rygterne vil vide, at det er de højreekstremistiske kræfter i det ungarske samfund, der står bag de mange overfald mod romaerne. Meningsmålingerne viser, at det højrenationalistiske parti Jobbik, får større og større tilslutning fra ungarerne. Jobbik, som kalder sig selv for 'Bevægelse for et bedre Ungarn' har ved det sidste valg til Europa-Parlamentet i juni fået tre pladser i parlamentet, og ifølge de seneste prognoser vil partiet opnå hele 50 pladser i det ungarske parlament, hvis der var valg i dag.

Partiet med Gabor Vona i spidsen står også bag den paramilitære enhed 'Den Ungarske garde' og lægger ikke skjul på sin nationalistiske og roma-fjentlige politik. Den Ungarske garde arrangerer jævnligt parader, hvor gardens medlemmer iklædt nationalistiske dragter marcherer gennem områder med en større roma-befolkning. Formålet er at afskrække landets romaer, som ifølge partiet står for størstedelen af kriminaliteten i landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Problemet med romaer i de øst/centraleuropæiske lande er voksende, og det vil med tiden blive meget stort. Der er ingen lette løsninger.

Hvis tingene skal forløbe harmonisk, så er det vigtigt, at begge parter - hovedbefolkningen og romaerne selv - gør en indsats. Det nytter ikke at gøre romaerne til passive ofre og lægge al skyld for problemerne på hovedbefolkningen.

Et af kernepunkterne er befolkningsudviklingen. I gennemsnit fødes der 1,35 barn per kvinde i Ungarn. Blandt romaerne fødes der langt flere, man hører om børneflokke på op til 10 børn per kvinde, så det er måske et godt gæt at gætte på 5 børn per kvinde i gennemsnit. Hvis det holder stik, så ser demografien sådan ud: Hvis romaerne udgør 6 % af befolkningen i dag, så vil de om en generation udgøre 20 %, og om to generationer 50 %.

Såfremt der skulle være nogen i hoved-befolkningen, der er bange for romaerne af demografiske grunde, så kan de altså have god grund til det. Som alle andre steder i Verden, hvor vi har to befolkningsgrupper over for hinanden, hvoraf den ene sætter væsentligt flere børn i verden end den anden, så betyder de forskellige fødselstal en ubalance, som næsten uundgåeligt vil føre til konflikt før eller siden. Jeg tror det vil være umuligt at få ungarerne (og rumænerne, bulgarerne, slovakkerne osv.) til at behandle romaerne godt, så længe romaerne opfattes som en demografisk trussel.

Det er også vigtigt at gøre sig klart, at meget store børneflokke, som hos romaerne, I SIG SELV fører til fattigdom. I den forstand er romaernes fattigdom i høj grad selvforskyldt.

Forudsætningen for en blød landing er bedre integration af romaerne i det omgivende samfund. Dette indebærer bl.a. skolegang i blandede skoler. Og lige netop på det punkt kniber det enormt. Det er også romaernes egen skyld - det så vi her i Danmark da romaerne i Helsingør ikke ville sende deres børn i danske skoler. Hvis romaerne på denne måde holder sig afsondret fra resten af samfundet, så kan det kun gå galt.

Det går selvfølgelig begge veje. Resten af samfundet skal også acceptere, at der går roma-børn i deres skoler. Men det er svært.

Jeg har for en del år siden rejst omkring i det østlige Ungarn og set roma-landsbyer der. Ikke noget kønt syn. Landsby efter landsby bliver overtaget af romaer - når de første flytter ind, varer det ikke længe, inden ungarerne flytter ud. Derefter bliver det rene roma-landsbyer, som står og forfalder. Det er ikke nogen smuk fattigdom. Det ene sted så jeg en død hund, der bare var smidt uden for et hus og lå og rådnede der. Det andet sted var vandløbet der løb forbi landsbyen fuldt af alt muligt affald. Hvordan kan man forestille sig, at hovedbefolkningen (ungarerne) vil acceptere at bo sammen med romaer under de forhold?

Selvfølgelig er der mange fordomme om romaer, der skal manes i jorden, for at romaerne kan integreres i resten af befolkningen. Men ikke alle fordomme er uden basis i virkeligheden (heller ikke fordommene om kriminalitet). Derfor er det også nødvendigt at romaerne selv ændrer adfærd. Romabørn skal gå i blandede skoler, men det er lettere sagt end gjort.

Umiddelbart har jeg svært ved at se nogen løsning på de problemer, som romaerne har og giver. Men en første forudsætning må i hvert fald være, at romaerne ikke kun opfattes som passive ofre. Der skal ske adfærdsændringer på begge sider. Uden adfærdsændringer blandt romaerne selv er enhver tanke om at løse problemerne umulig.

Måske skal vi acceptere, at der findes problemer, som simpelt hen ikke kan løses? Eller - hvis vi ikke vil acceptere det, så kræver det en kraftanstrengelse HOS BEGGE PARTER.

Camilla Hjort

@Kåre Fog: Ved du noget om, hvorfor romaerne skaber de problemer, de gør, alle steder, hvor de kommer hen, og hvorfor de insisterer på at fortsætte deres "udkants-levemåde"? Den "demografiske konkurrence" med hovedbefolkningen er én ting, men det forklarer ikke, hvorfor man f.eks. i en romalandsby tillader en død hund at ligge og rådne op på gaden - dybest set hvorfor man ikke værdsætter det sted, man bor. Og hvorfor man ikke vil sende sine børn i almindelige skoler. Hvordan kan det være, at romaerne ikke med tiden har set fordelen i at integrere sig bedre med de samfund, de lever i?

Jeg kender ikke selv meget til romaer, men har altid undret mig over, at de alle steder i verden (inklusive f.eks. Danmark, hvor vi har meget få) har et SÅ elendigt ry - og det er mildt formuleret.