Nyhed
Læsetid: 3 min.

Retsopgør mod demonstranter kan give bagslag

Over 100 iranske dissidenter er sat på anklagebænken, anklaget for konspiration og for at samarbejde med CIA. Men retssagerne kan ramme den iranske regering i nakken, vurderer forsker
Den tidligere vicepræsident Mohammad Ali Abtahi var en af de vigtigste personer på anklagebænken under gårsdagens retssag mod folk, der demonstrerede mod valget.

Den tidligere vicepræsident Mohammad Ali Abtahi var en af de vigtigste personer på anklagebænken under gårsdagens retssag mod folk, der demonstrerede mod valget.

Udland
3. august 2009

Det kan give bagslag for den iranske regering, at den i weekenden indledte retsopgøret mod over 100 dissidenter. Strenge straffe til demonstranterne kan være med til at lægge en dæmper på befolkningens lyst til at gå på gaderne - men samtidig risikerer præsident Mahmoud Ahmadinejad, at retssagerne vil puste endnu mere til gløderne, få dage inden han skal indsættes i sin anden præsidentperiode. Ifølge ph.d-studerende Fariba Parsa fra Roskilde Universitet følger retssagerne nemlig et mønster, som iranerne har set mange gange før.

»I begyndelsen af 8o'erne var der voldsomme angreb på iranske kommunister og socialister. Rigtig mange blev arresteret, fængslet og udsat for tortur - og så blev de udstillet i fjernsynet, hvor de kom med tilståelser om, at de havde været agenter for CIA. Det er en fremgangsmåde, som er blevet brugt i hele den islamiske republiks historie, og som iranerne godt kan genkende og gennemskue. Det giver en omvendt reaktion,« siger hun.

Middelalderlig tortur

En af dem, der aflagde tilståelse i weekenden, var den tidligere vicepræsident Muhammad Ali Abtahi, der er en af Irans mest læste bloggere og blev anholdt kort efter valget. Det halvofficielle nyhedsbureau Farsi citerede ham for at tilstå, at oppositionens anklager om grov valgsvindel »kun var en løgn at opbygge protesterne omkring«.

Retssagen og tilståelserne udløste skarp kritik fra de ledende figurer i den iranske opposition.

Oppositionslederen Mirhossein Mousavi, som tabte det omstridte præsidentvalg til Ahmadinejad, beskyldte direkte præstestyret for at have brugt tortur mod de anklagede.

»De forventer, at en domstol, som i sig selv er uredelig, skal bevise, at der ikke blev begået fusk ved valget. Hvad prøver de at overbevise folk om, når de sætter deres lid til tilståelser, som tydeligvis bærer alle kendetegn af middelalderlig tortur«, skrev Mousavi på sin hjemmeside, Ghalamnews.

Mohammad Khatami, der var præsident fra 1997 til 2005, stemplede sagen som »en farce« og »en skueproces«.

»Lørdagens retssag var et show, og tilståelserne er ugyldige. Det, der blev kaldt en retssag, var et brud på forfatningen. Den slags skueprocesser vil direkte skade systemet og yderligere gå ud over tilliden i offentligheden«, skrev han på sin hjemmeside - og også en anden tidligere præsident og ledende oppositionsfigur, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, kritiserede skarpt retssagen.

Dermed kan den 'grønne' iranske oppositionsbevægelse komme styrket ud af retssagerne, vurderer Fariba Parsa.

»Den grønne bevægelse forsøger hele tiden at holde entusiasmen ved lige og finde forskellige anledninger til at blæse nyt liv i utilfredsheden. Og med retssagerne har Moussavi og de andre nu mulighed for at sige: Der kan I bare se, hvordan regeringen viser deres sande billede og skræmmer befolkningen,« siger hun.

'CIA-spion'

Indledningen af retssagen mod demonstranterne kom som lidt af en overraskelse for den iranske opposition. Få dage forinden havde myndighederne ladet vide, at man ville anklage 20 personer - men da sagen blev indledt i en tætpakket retssal lørdag, var der over 100 navne på anklageskriftet. Og søndag blev der rejst tiltale mod yderligere 10 personer.

I sine indledende bemærkninger opremsede anklagerne en lang række af »med-konspiratorer« i den angivelige sammensværgelse, som dissidenterne er anklaget for at deltage i - blandt andre den tidligere modtager af Nobels Fredspris Shirin Ebadi, skriver The New York Times.

Ifølge Tehrans viceanklager, Abdolreza Mohabbati, er tiltalerne baseret på tilståelser fra »en spion for CIA, der for nylig er vendt tilbage for at igangsætte planen om at stifte uro«, skriver Washington Post.

Der er ingen tegn på, at man - endnu - har tænkt sig at tiltale Moussavi. Men anklagerne rettede hårde angreb mod ham for at have modtaget vigtig støtte fra udlandet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De "hårde drenge" i Iran er vist allerde gået så langt, at de ikke kan vende om.

Valget for dem er enten at køre linjen helt igennem og fjerne al modstand - eller at skifte stil og risikere hævn og retsforfølgelse for deres ugerninger.

Det er synd for iranerne

Helt katastrofalt kan det blive, hvis de iranske magthavere for at "aflede opmærksomheden" skaber en konflikt udadtil - f eks opbringer et engelsk eller et fransk skib i Dan Arabiske Golf eller laver et "prøveskud" med en raket i retning af Israel.

Arash Sharriar

@ Robert Kroll

Det er da sjovt at den taktik du beskriver og frygter Iran skulle bruge, er gennem historien "tit" brugt af USA og nogle EU lande.

Desuden er der overhovedet nogen der IKKE tror at de (Mousavi) fik hjælp udefra?

- Arash