Nyhed
Læsetid: 1 min.

Svækket Merkel skifter ikke kurs

Trods kritiske røster i CDU efter søndagens nederlag ved to valg bakker de tyske kristelige demokrater op om kansler Merkel, der holder fast i sin strategi
Angela Merkel har mødt intern kritik i CDU efter søndagens nederlag ved delstatsvalg, men lader sig ikke gå på af.

Angela Merkel har mødt intern kritik i CDU efter søndagens nederlag ved delstatsvalg, men lader sig ikke gå på af.

Petr Josek

Udland
1. september 2009

Angela Merkel svæver over vandene og smiler mildt fra valgplakaterne med budskabet »Vi har styrken«. Tysklands forbundskansler har hidtil satset på, at hendes store popularitet vil få tyskerne til at genvælge hende ved forbundsdagsvalget den 27. september. Men mindre end fire uger før valget kræver flere af hendes kristeligt demokratiske partifæller nu, at Merkel træder i karakter og går i offensiven. CDU fik nemlig søndag en ordentlig lussing af vælgerne ved delstatsvalgene i Saarland og Thüringen, hvor partiet mistede det absolutte flertal og også risikerer at tabe regeringsmagten. Selv om partiet fortsat er det største parti i begge delstater og samtidig vandt stort i Sachsen, betegner flere fremtrædende kristelige demokrater, som Hessens ministerpræsident, Roland Koch, weekendens valg som en øjenåbner. Baden-Württembergs ministerpræsident, Günter Oettinger, advarer om, at CDU ikke kan komme sovende til sejren ved forbundsdagsvalget, mens lederen af partiets erhvervsfløj, Josef Schlarmann, klandrer sin partiformand for at føre en valgkamp uden klar profil.

»Det er hidtil ikke lykkedes at forklare for folk, hvordan unionen (CDU og dets bayriske søsterparti CSU, red.) hurtigt vil få landet ud af krisen,« siger han til Financial Times Deutschland. Men Merkel nægter at skifte kurs. På mandagens CDU-hovedbestyrelsesmøde i Berlin fik hun lagt låg på den interne kritik. »Vi var fuldstændig enige om, at vi overhovedet ikke behøver ændre noget ved strategien,« siger Merkel, der hidtil har holdt sig ude af politiske slagsmål i valgkampen. Hun satser fortsat på at vinde valget og danne regering med det liberale FDP, da sådan et samarbejde i hendes øjne kan sikre økonomisk vækst og stabilitet. CDU-formanden vil fortsat fokusere på bekæmpelsen af den økonomiske krise i valgkampen - dog med mere fokus på social retfærdighed, som hun erkender, at vælgerne går meget op i i disse krisetider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her