Nyhed
Læsetid: 4 min.

Valgsvindel kan udløse uroligheder i Afghanistan

Omfattende beskyldninger om intimidering af vælgere, snyd med stemmeoptællingen og andre uregelmæssigheder sætter det afghanske valgresultat i tvivlsomt lys - og truer med at kaste Afghanistans skrøbelige demokrati ud i nye etniske konflikter
Præsident Karzais største udfordrer, Abdullah Abdullah, mødte i går op til et pressemøde i Kabul for at adressere rygterne om svindel ved det netop overståede valg - Abdullah Abdullah sagde, at han har beviser for, at der er svindlet med stemmerne.

Præsident Karzais største udfordrer, Abdullah Abdullah, mødte i går op til et pressemøde i Kabul for at adressere rygterne om svindel ved det netop overståede valg - Abdullah Abdullah sagde, at han har beviser for, at der er svindlet med stemmerne.

Massoud Hossaini

Udland
24. august 2009

Påstande om omfattende og systematisk svindel og intimidering er blevet mangedoblet. Det samme gælder meldinger om forsinkelser i optællingen af stemmer fra det afghanske valg, og til sammen varsler begge dele ilde om, at Afghanistan kan blive kastet ud i kaos, når det officielle valgresultat foreligger.

Påstandene om valgsvindel har navnlig været udbredt i det sydlige pashtunske bælte. Samtidig har regionen, som har afgørende betydning for valgets udfald, måttet konstatere en dramatisk lav valgdeltagelse som følge Talebans vold og trusler. I går kom det da også frem, at den militante islamistiske oprørsbevægelse i flere tilfælde har gjort alvor af sine advarsler om at straffe de afghanere, som vovede at deltage i valget, og i flere tilfælde afhugget vælgeres fingre.

Stiftelsen for Frie og Retfærdige Valg i Afghanistan, landet største kontrolorgan for demokratiske valghandlinger, har registreret adskillige eksempler på forfalskede valghandlinger. Trods dette insisterer observatører fra Den Europæiske Union på, at Afghanistans valg i det store og hele har været »frie og fair«.

The Independent havde imidlertid lejlighed til at besøge flere valglokaler langs frontlinjen i Helmand, hvor EU-observatører ikke var til stede, da dette skønnedes for farligt. Her kunne Deres udsendte konstatere flere åbenlyse eksempler på svindel.

I Nad-e-Ali, Helmands tættest befolkede område i Helmand, viste opgørelsen på et valgsted ved frokosttid, at i alt 44 vælgere have stemt. Mærkelig nok var tallet præcis det samme, da valgstedet lukkede kl. 17. På et andet valgsted i nabolaget havde 30 stemt ved frokosttid og 50 ved lukketid.

Alternativ optælling

På et tredje valgsted noteredes kl. 13 et stemmetal på ekstraordinært høje 414. Ikke desto mindre var dette tal tre timer senere hoppet op til hele 1.213, selv om alle gader var tomme, og butikkerne holdt lukket af frygt for Talebans morter- og raketangreb. Valgarbejdere blev set optælle bunkevis af stemmesedler, men uden at sortere dem efter kandidater, hvorpå de erklærede, at alle afgivne stemmer var tilfaldet Hamid Karzai.

De pågældende valgarbejdere, hvoraf flere bar Karzai-emblemer og -kasketter, bedyrede, at der var kommet en pludselig tilstrømning af vælgere, som havde været ivrige efter at deltage i den demokratiske proces. Påstandens urimelighed fik højtstående afghanske embedsmænd til at betegne valghandlingen på det pågældende valgsted som »korrupt«.

Wali Mohammed, den regionale leder af NDS, Afghanistans nationale efterretningstjeneste, erklærede, at tallene var »usandsynlige«, ja slet og ret umulige - »vi har slet ikke registreret et så stort vælgerfremmøde i Nad-e-Ali på nuværende tidspunkt.«

En højtstående afghansk hærofficer påpegede, at hans mænd, som havde haft hele området under observation med henblik på at garantere sikkerheden, ikke i noget omfang havde bemærket vælgere styre mod valgstedet, og i al fald ikke i en størrelsesorden af flere hundreder. En højtstående politimand trak på skuldrene: »Sådan er Afghanistan.«

Nad-e-Ali havde ellers får stor symbolsk betydning i optakten til valget. Igennem en række operationer havde britiske tropper og afghanske regeringsstyrker generobret kontrollen over området fra Taleban med den eksplicitte målsætning, at det skulle gøres sikkert for lokalbefolkningen at gøre brug af deres forfatningssikrede ret til at stemme.

Den rette mand

Officielt har distriktet omkring 50.000 registrerede vælgere, om end de 12.000 af dem bor i områder som Marjah, der fortsat er i Talebans hænder. Kun en brøkdel stemte, og ingen var kvinder - andre vælgere kan dog være rejst til provinshovedstaden, Lashkar Gar for at stemme her. Det forhold, at kvindelige valgtilforordnede var umulige at opdrive, var allerede i udgangspunktet ensbetydende med, at det aldrig ville være muligt for kvinder til at udøve deres stemmeret i dette dybt konservative samfund.

De fleste af dem, som trods alt stemte, var unge - dog var de færreste få så unge som Naqivullah Ali.

»Jeg var 15, da jeg vågnede i morges,« griner han, »men nu er jeg 18 (Afghanistans valgretsalder, red.).«

»Jeg har stemt på Karzai, fordi han har gjort et stort stykke arbejde for os, og fordi vi har brug for stabilitet i dette land. Han er den rette mand.«

De første valgresultater ventes først at foreligge i dag og i morgen, men allerede i weekenden gjorde såvel Karzais tilhængere som hans nærmeste rival, Abdullah Abdullahs støtter krav på valgsejren, mens tilhængere af en tredje fremtrædende kandidat, Ashraf Ghani anklagede Abdullahs kampagnefolk for at true vælgere på valgstederne til at stemme på deres mand.

Fremmaner spøgelser

Viser det sig, at valgdeltagelsen er så lav som frygtet, vil dette farve offentlighedens reaktion på resultatet.

Karzai behøver 50 procent af afgivne stemmer få at vinde første runde, mens en eventuel anden runde vil kunne udvikle sig til en sand udmattelseskamp med Dr. Abdullah i oktober. Hvis han gør krav på sejren nu til trods for den meget ringe valgdeltagelse i det pashtunske syd (helt ned til fem procent af de registrerede vælgere stemte i mange af valgkredsene i hans bagland), vil der uvægerligt komme beskyldninger om valgfusk. Dr. Abdullahs tilhængere har advaret om, at det vil kunne komme til uroligheder af samme art, som de, der fulgte oven på det iranske valg, hvis Karzai gør forsøg på at opkaste sig til sejrherre i første runde.

Omvendt vil sejr til Abdullah utvivlsomt ophidse Karzais tilhængere til at protestere over, at den pashtunske befolkningsgruppe, som 42 procent af afghanerne, er blevet sat uden for indflydelse. Udsigten til, at pashtunerne bliver »efterladt uden for teltet« er også en kilde til bekymring for Vesten i krigen mod Taleban, da dette kan give oprørere større spillerum til at rekruttere blandt pashtunerne.

Karzai har selv fremmanet spøgelset om etnisk vold og advaret om, at valget kan udløse en genoptagelse af borgerkrigen. Mange ser dog dette som et forsøgt på at tilskynde USA og Storbritannien til at presse Dr. Abdullah til at trække sig fra anden valgrunde og slå sig til tåls med en ministerpost i en samlingsregering under Karzai.

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

."... og truer med at kaste Afghanistans skrøbelige demokrati ud i nye etniske konflikter".

Det er udtryk for en grov og samvittighedsløs forurening af vores hverdagssprog, at betegne styreformen i Afghanisatn som "et skrøbeligt demokrati".

I Irak og Afghanistan har man NATO-demokratier, og det er sådan cirka det diametralt modsatte af et ægte demokrati...

Heinrich R. Jørgensen

Endelig en troværdig fortælling om det afghanske slyngelvalg. Tak til The Independent, Kim Sengupta og Niels Ivar Larsen...

Jamen, jamen, jamen dog, hvad er det nu for noget ?

Rasmussen & Rasmussen og ham der fra FN - hvad er det nu han hedder, har da ellers sagt, at det gik så fint til dernede !

Kan vi nu ikke længere tro på Rasmussen & Rasmussen ?