Nyhed
Læsetid: 5 min.

Vestlige virksomheder dumper giftigt affald ud for Somalia

Radioaktivt affald, tungmetaller og kemikalier fra vestlige virksomheder er i årevis blevet dumpet ud for Somalias kyster. Ifølge FN og eksperter er det meget sandsynligt, at dumpningen af det farlige affald fortsætter, så længe der ikke er nogen til at holde lov og orden i Somalia
Tsunamien i 2004 ramte også Somalia, hvor flere landsbyer blev skyllet i havet. Men den afslørede også dumpningen af giftigt affald, da store mængder affald skyllede op på strandene, og landsbyboere efterfølgende  blev syge.

Tsunamien i 2004 ramte også Somalia, hvor flere landsbyer blev skyllet i havet. Men den afslørede også dumpningen af giftigt affald, da store mængder affald skyllede op på strandene, og landsbyboere efterfølgende blev syge.

Lydia Mirembe

Udland
24. august 2009

Da tsunamien i juledagene 2004 skyllede hundredetusinder af mennesker i druknedøden, nåede de enorme bølger også Somalia, 4.500 km fra jordskælvets epicenter. Flere landsbyer blev skyllet i havet, som til gengæld bragte hemmeligheder, der længe havde ligget gemt væk i dybet, med sig op til overfladen.

»Efter tsunamien så vi meget affald på strandene, og mange mennesker blev syge,« fortæller FN's særlige udsending i Somalia, Ahmedou Ould-Abdalah, til Information.

Rustne containere fulde af giftigt affald skyllede op på strandene, og landsbybeboerne fik efterfølgende mærkværdige symptomer som åbne sår og blødninger i munden, åndedrætsbesvær, voldsomt udslæt og blødninger fra underlivet, mens andre døde pludseligt.

»Derfor mener mange, at der er blevet dumpet kemisk og radioaktivt affald ud for Somalias kyst,« siger Ahmedou Ould-Abdallah.

Det koster cirka 1.000 dollar pr. ton at komme af med farligt affald i Europa, mens det i Somalia koster helt ned til 2,50 dollar pr. ton, og ifølge Somalia-ekspert Roger Middleton fra den britiske tænketank Chatham House har vestlige virksomheder derfor i en årrække dumpet farligt affald ud for Somalias kyst:

»Kriminelle grupper i Europa og andre steder, som arbejder med afskaffelse af farligt affald, har underskrevet aftaler med forskellige krigsherrer i Somalia om, at de frit har kunnet dumpe det giftige affald ud for Somalias kyst,« siger Roger Middleton, som mener, at det er meget sandsynligt, at dumpningen af farligt affald fortsat finder sted.

Det samme mener FN's særlige udsending. Han vurderer, at tilstedeværelsen af internationale krigsskibe, der forsøger at fange pirater, har mindsket problemets omfang, men han tror ikke problemerne er løst:

»Jeg tror stadig dumpningen af affald finder sted, for det er meget profitabelt for dem, at dumpe affaldet ud for Somalia,« siger Ahmedou Ould-Abdalah.

Radioaktivt affald

At der er blevet dumpet giftigt affald, hvoraf noget formodentlig har været radioaktivt, bakkes op af en række FN-rapporter. I rapporten Efter Tsunamien, som UNEP udgav i 2005, beskrives de pludselige dødsfald og mærkværdige symptomer blandt lokalbefolkningen, som forårsaget af det farlige affald, der skyllede op på strandene. Rapporten beskriver, hvordan der siden 1980'erne har været rapporter om, at der er blevet dumpet »adskillige skibsladninger illegalt radioaktivt og giftigt affald langs kysten«.

Dumpningen af affaldet er fortsat i ly af urolighederne og manglen på regeringskontrol under borgerkrigen i Somalia, står der i rapporten, som beskriver, at de containere, der er blevet dumpet langs Somalias kyst, bl.a. indeholder uran, radioaktivt affald, bly, kviksølv og forskelligt hospitals- og industriaffald.

For at afdække omfanget af dumpningen af farligt affald ud for Somalias kyst sendte FN i maj 2005 en mission til Somalia. Men på grund af borgerkrigen og den generelle lovløshed var det kun muligt for de udsendte at opholde sig i landet i fire dage, og de kom derfor ikke hjem med afgørende beviser for omfanget af problemerne.

Den italienske mafia

Tidligere har bl.a. Greenpeace og en række italienske journalister forsøgt at afdække problemets omfang og finde ud af, hvem der står bag dumpningen af det farlige affald. Flere har peget på, at den italienske mafia, som sidder på cirka 30 procent af Italiens renovationsbusiness, har sejlet affald for vestlige virksomheder til Somalia og dumpet det langs kysten.

I 1994 blev den italienske journalist Ilaria Alpi og hendes slovenske kameramand Mirian Hrovatin myrdet i Mogadishu, hvor de forsøgte at dokumentere, hvordan italienske hjælpeprogrammer blev brugt som skalkesjul for udveksling af våben mod til gengæld at få lov til at dumpe giftigt affald ud for Somalias kyster.

Ifølge en dokumentarfilm, som al-Jazeera bragte i januar i år, sendte den italienske regering en embedsmand til Somalia for at undersøge sagen. Efter at have interviewet en række lokale, endte han med at konkludere, at italienske hjælpeprogrammer kan være blevet misbrugt og ufrivilligt involveret i dumpning af affald langs kysten og i nedgravning af giftigt affald under dække af, at man bl.a. gravede brønde.

Affaldshandleren

Gianpierro Sebri er en af de italienere, der tidligere har koordineret og stået for dumpningen af farligt affald. I al-Jazeera-dokumentaren fra januar fortæller han, hvordan han har været med til at dumpe bl.a. atomaffald i Somalia.

»Jeg lavede aftalerne med lokale kontaktpersoner og stod for alle de logistiske aspekter såsom skibene og containerne. Bagefter lastede jeg skibene og tømte dem, og det var det,« siger han til kameraet: »Det lyder måske kynisk, men jeg var der ikke for at forære kager eller slik til børn, jeg var der for at eksportere farligt, giftigt og radioaktivt affald.«

Gianpierro Sebri vurderer også, at dumpningen af affaldet fortsat finder sted:

»De her organisationer er stadig aktive. De dumper ikke selv affaldet, men de optræder som konsulenter,« siger Gianpierro Sepri i Al Jazeera-dokumentaren.

Aftale med præsidenten

I dokumentaren fortæller han, hvordan han først var involveret i et projekt ved navn Urano 1, som gik ud på at dumpe affald syd for Sahara, men da aftalen gik i vasken, blev projekt URANO 2 iværksat i 1992, hvor Somalia blev valgt som den nye destination, og lederne af projektet indgik en aftale med den forhenværende somaliske præsident Ali Mahdi Mohamed, hvor de fik tilladelse til at dumpe affaldet ud for Somalia.

De var imidlertid ikke de første, som fik sådan en aftale i hus med den forhenværende somaliske præsident.

I 1997 og 1998 undersøgte det italienske nyhedsmagasin 'Famiglia Cristiana' sammen med Greenpeace anklagerne om, at vestlige virksomheder dumpede farligt affald ud for Somalia, og i en artikelserie dokumenterede de, hvordan det schweiziske firma Achair Partners og den italienske renovationsvirksomhed Progresso var involverede i den ulovlige dumpning af affald.

Partiet De Grønne fulgte senere op på artiklerne ved i Europa-Parlamentet at fremlægge kopier af underskrevne kontrakter mellem de to virksomheder og eks-præsident Ali Mahdi Mohamed, hvoraf det ifølge The Times fremgår, at Somalia modtager 10 millioner ton affald mod en betaling på 80 millioner dollar.

»Mange somaliere siger, at de har set nye indicier på, at dumpningen af affald stadig finder sted, men det bliver nødt til at blive bekræftet,« siger Ahmedou Ould-Abdalah.

»Jeg tror, at affaldet kommer fra hele verden; Europa, Asien og Afrika, så det fortjener en seriøs og velfunderet undersøgelse,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her