Nyhed
Læsetid: 4 min.

Video afslører srilankanske krigsforbrydelser

Et videoklip med soldater, der henretter nøgne, bagbundne mænd, kan være det endelige bevis på, at Sri Lankas regeringshær begik alvorlige menneskeretskrænkelser under nedkæmpelsen af de sidste tamilske modstandslommer
Udland
28. august 2009

Den nøgne mand med bagbundne hænder skubbes til jorden. Så leverer en mand i militæruniform et kraftig spark mod bagsiden af hans hoved med hælen af sin støvle. Da fangen falder forover, tager en anden soldat sigte med sit automatvåben og løsner et enkelt skud. Den giver et spjæt i den nøgne mands krop.

»Det var, som om han sprang,« griner en af de fnisende soldater.

Mens yderligere skud høres, panorerer kameraet til venstre og afslører yderligere syv blodige lig, alle tilsvarende nøgne, bundne og med håndjern på. Kameraet panorerer derefter til højre igen, og vi ser endnu en nøgen mand blive tvunget til jorden og skudt i baghovedet. Denne gang falder kroppen bagover.

Scenerne optaget med en mobiltelefon viser angiveligt srilankanske regeringssoldater gennemføre udenomsretslige henrettelser af tamiler under det forbitrede og blodige slutspil i landets borgerkrig tidligere på året. Mens regeringsstyrkerne var i færd med at rette det afgørende stød mod oprørsstyrkernes højborg og dermed afslutte årtiers konflikt, optog en srilankansk soldat tilsyneladende filmen, som derefter blev smuglet ud af landet af menneskeretsaktivister og blev offentliggjort af organisationen Journalister for Demokrati i Sri Lanka.

Krav om undersøgelse

Videoen kan meget vel være det første konkrete bevis for påstanden om, at der blev begået omfattende krigsforbrydelser i bestræbelserne på at knuse den tamilske oprørsbevægelse, Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE). Optagelserne, som navnlig chokerer ved den tilsyneladende nonchalante måde, hvorpå drabene bliver udført, har central betydning, set i lyset af at journalister og uafhængige iagttagere blev forhindret adgang til krigszonen af Sri Lankas regering. FN anslår, at 10.000 civile blev dræbt i det, der reelt var en krig uden vidner.

Foreløbig har den den srilankanske hær afvist videosekvensen som blot endnu en fabrikation, der har til formål at bagvaske Sri Lankas regering. Men tamilske menneskeretsaktivister og politikere insisterer på, at det er altafgørende, at der bliver foretaget en fuldstændig undersøgelse af de påståede drab. Også FN's generalsekretær, Ban ki-Moon, har også udtrykt støtte til en undersøgelse af eventuelle krigsforbrydelser, hvis der kan fremdrages tilstrækkelig overbevisende indicier. > > > >

Det samme har Amnesty Internationals leder for Asien-stillehavsregionen, Sam Zarifi.

»Vi har modtaget rapporter, der klart dokumenterer, at begge parter i konflikten har begået systematiske overtrædelser af såvel krigens love som international lovgivning om menneskerettigheder, og vi opfordrer endnu engang til en international, uafhængig og troværdig undersøgelse af, hvad der fandt sted under konfliktens sidste dage,« siger han.

Videooptagelsen faldt i hænderne på Journalister for Demokrati i Sri Lanka (JDS), en organisation, der består af en række srilankanske journalister, som i de seneste år har valgt at drage i eksil, i takt med at trusler og drab på mediefolk er steget kraftigt. JDS, hvis medlemmer nu overvejende bor i Europa, hævder, at en srilankansk soldat optog filmklippet i januar ved hjælp af sin mobiltelefon, da hæren kæmpede for at indtage LTTE's de facto-hovedstad, Kilinochchi.

En talsmand for gruppen, der ikke ønsker at få sit navn frem, siger:

»Det virker, som om det her klip er filmet for sjov. Det blev rundsendt af soldater og har cirkuleret i stykke tid. Måske var det tænkt som en souvenir.«

Talmanden fortæller, at der længe har verseret rygter om sådanne optagelser, men at det er første gang, en sådan film er nået frem til en større offentlighed.

Det har ikke kunnet lade sig gøre at verificere ægtheden af optagelsen, der første gang blev vist på britiske Channel 4 News. Ej heller er det muligt at bevise, at de mennesker, som bliver skudt, er tamiler, sådan som JDS hævder.

Talrige indicier

Det er imidlertid ikke første gang, billeder fra krigszonen fanget på mobiltelefoner er blevet rundsendt i Sri Lanka.

Tidligere i år viste en mand i den østlige by Trincomalee billeder af en nøgen, død kvinde for Independents korrespondent. Manden sagde, at kvinden tilsyneladende var en LTTE-partisan, der blev tilbage, da regeringstropperne rykkede frem mod oprørernes stillinger i nord.

Det er heller ikke første gang, at Sri Lankas hær beskyldes for at gennemføre udenomsretslige henrettelser. I maj, da oprørernes sidste skanse i nordøst blev stormet af regeringens soldater, og LTTE's leder, Velupillai Prabhakaran, blev dræbt, viste det sig, at to andre ledende oprørere var blevet skudt , mens de forsøgte at overgive sig. Tamiler, der bor uden for Sri Lanka, hævder, at de to mænd havde det hvide flag fremme, da de blev skudt af soldater. En højtstående embedsmand indrømmede, at de to mænd havde forsøgt at overgive sig i flere dage. På det tidspunkt opfordrede EU til at iværksætte en undersøgelse af mulige krænkelser af menneskerettighederne begået i krigens sidste måneder.

En talsmand for FN's Højkommissær for Menneskerettigheder (UNHCR), siger:

»Hvis optagelsen verificeres, kan den blive et bevis på den form for krigsforbrydelser, som vi frygter, begge parter har begået. Vi har gentagne gange sagt, at der bør foretages en efterforskning af konfliktens afsluttende fase. En eller anden form for ansvarspådragelse må nødvendigvis gøres gældende.«

Skam og skændsel

Med det endelige angreb på LTTE sluttede den krig, der har raset i næsten tre årtier og kostet mindst 70.000 menneskeliv. LTTE, der kæmpede for et selvstændigt tamilsk land, førte en brutal kamp og benyttede sig af selvmordsbombere til at angribe både civile og militære mål. Siden krigen sluttede, er Sri Lankas præsident, Mahinda Rajapaksa, hvis bror står i spidsen for det magtfulde forsvarsministerium, blevet kolossalt populær blandt landets singalesiske flertal.

Parlamentsmedlemmer fra oppositionen opfordrer imidlertid regeringen til at løslade de næsten 300.000 flygtninge, der fortsat tilbageholdes i statsdrevne lejre, med den begrundelse, at deres internering skader landets ry. > > > >

»Disse lejre er et symbol på skam og skændsel i Sri Lankas stolte historie,« siger Mano Ganesan, parlamentsmedlem og leder af oppositionsgruppen Parlamentarikere for Menneskerettigheder. »De er rene fængsler. Mennesker tilbageholdes mod deres vilje, og det er ulovligt. «

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her