Læsetid: 2 min.

Over 100 dræbt ved oversvømmelse

Oversvømmelser som den, der ramte Filippinerne i weekenden, vil vi se flere af, siger dansk klimaforsker
Oversvømmelser som den, der ramte Filippinerne i weekenden, vil vi se flere af, siger dansk klimaforsker
Udland
29. september 2009

Antallet af dødsofre for oversvømmelserne i Filippinerne nåede i går op på over 140, og mange tusinder menes stadig at være fanget i deres hjem af de livstruende vandmængder. Naturkatastrofens gidsler har hverken rent vand, mad eller elektricitet.

Mere end 450.000 filippinere har måttet forlade deres hjem og ejendele i forsøget på at nå frem til de nærmeste evakueringscentre.

Lederen af hjælpeorganisationen Christian Aid, Daphne Villaneuva, fortæller, hvordan hun, hendes mand og deres to teenagebørn blev nødt til at vandre næsten to kilometer i vand til halsen for at nå i sikkerhed på det nærmeste evakueringscenter. De måtte svømme noget af vejen, og deres børn var skræmt fra vid og sans, mens forældrene forsøgte at holde gejsten oppe.

»Vi har mistet 98 procent af vores ejendele, men huset står stadig, har vi hørt. Det må være meget værre i de fattige bydele, hvor husene er blevet skyllet væk,« siger hun.

Hundredetusinder af filippinere står i den kommende tid uden penge, andre har mistet familiemedlemmer, huse eller ejendele og aner ikke, hvad der kommer til at ske i den kommende tid.

Myndigheder ikke klar

Tyfonen Ketsana, som i weekenden forsagede oversvømmelsen i hovedstaden Manila og de nærmeste provinser, er den værste, Filippinerne har oplevet i mere end 50 år. Ifølge myndighederne er der faldet mere end en måneds regn på blot 12 timer.

Flere bydele står under mere end seks meter vand, masser af huse er ødelagt, biler er blevet grebet af vandmasserne, butikker og virksomheder er ødelagte.

Flere øjenvidner siger til bl.a. BBC, at befolkningen aldrig blev advaret af myndighederne, de var simpelthen ikke parate til Ketsana.

Både BBC og CNN's meteorologer havde forudsagt styrken og størrelsen af stormen, men alligevel var de filippinske myndigheder ikke forberedt på at skulle hjælpe flere hundrede tusinde nødstedte.

Mandag kæmpede redningsarbejdere fortsat for at hjælpe de nødstedte og den filippinske regering appellerede til det internationale samfund om bistand. USA, Kina, Japan og Singapore har allerede lovet mere end 100.000 dollar i bistand.

Naturkatastrofer, som den Filippinerne oplever i øjeblikket, vil blive hyppigere fremover. Det siger forskningsprofessor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

»Den globale opvarmning gør, at luften bliver varmere og indeholder mere energi. Det får vejret til at opføre sig kraftigere og fører dermed til mere ekstreme vejrforhold,« siger han.

Opvarmningen vil desuden betyde, at de steder, hvor der i dag er tørke, vil der ,blive endnu tørrere, og de steder, hvor det regner meget, vil regnen blive endnu voldsommere, forklarer Jørgen E. Olesen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her