Baggrund
Læsetid: 4 min.

Afghanistan-indsats ved en korsvej

Obama leder desperat efter nøglen til succes i Afghanistan, mens den folkelige opbakning styrtdykker. Det kan dog lade sig gøre at vende skibet, mener to af Europas førende Afghanistan-eksperter
Udland
30. september 2009
Obama leder desperat efter nøglen til succes i Afghanistan, mens den folkelige opbakning styrtdykker. Det kan dog lade sig gøre at vende skibet, mener to af Europas førende Afghanistan-eksperter

USA's præsident, Barack Obama, leder i disse dage med lys og lygte efter den nøgle, der kan vende udviklingen i Afghanistan. USA's militære chef i landet, general Stanley McChrystal, vil have mere fokus på at vinde befolkningens gunst og mindre på at bekæmpe Taleban, vicepræsident Joe Biden vil have mere fokus på at jagte Talebans og al-Qaedas ledelse, NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, forsikrer, at alliancen bliver til opgaven er løst, men Holland og Canada er på vej ud af Afghanistan, og i næsten alle andre koalitionens lande, styrtdykker den folkelige opbakning til engagementet.

Hvilken krig USA og dets allierede skal føre i Afghanistan afgøres først om nogle uger, når præsident Obama er færdig med en intens konsultationsrunde, indledt i går.

Fokus på befolkningen

Øverst på præsident Obamas skrivebord ligger en dugfrisk rapport fra USA's øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, der konstaterer, at situationen i Afghanistan er alvorlig og anbefaler, at de internationale styrker skifter kurs og fremover gør langt mere for at beskytte, overbevise og engagere den afghanske befolkning imod Taleban i stedet for som nu at fokusere på at vinde taktiske sejre på slagmarken.

Den militære og den civile indsats skal samtænkes, kommandostrukturen centraliseres, de udenlandske soldater skal ud blandt befolkningen, skabe alliancer og fremgang og beskytte udsatte grupper mod overgreb og trusler fra Taleban - og så skal der sættes helt anderledes massivt ind på at træne, opbygge og operere sammen med de afghanske sikkerhedsstyrker; hæren, sikkerhedstjenesten og politiet.

Til det formål vil McChrystal gerne have op mod 40.000 flere amerikanske soldater - oven i de 68.000, som allerede er i Afghanistan.

Obamas første gæst i konsultationsrunden var NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, som på et møde i går forsikrede den amerikanske præsident om, at USAs allierede i NATO er fast besluttet på at »blive i Afghanistan, indtil opgaven er løst«. Allerede dagen før understregede Fogh betydningen af de andre NATO-landes indsats i Afghanistan.

»Der er 41 lande i koalitionen og de 35.000 ikke-amerikanske soldater i Afghanistan får ikke så meget opmærksomhed, som de fortjener. Jeg deler ikke den opfattelse, at Europa og Canada ikke bidrager. For det gør de,« sagde han på et møde i tænketanken The Atlantic Council. Han erkendte også, at den folkelige opbakning til indsatsen er styrtdykket, og at der er brug for revision af strategien.

Uklare mål

Præsident Obama har meddelt, at det er nødvendigt at formulere en klar strategi for indsatsen i Afghanistan, før der skal sendes flere styrker af sted, og det arbejde ventes at tage flere uger.

To europæiske Afghanistan-eksperter Daniel Korski og Conrad Schetter mener, at det er en uhyre klog beslutning at bruge tid på at udarbejde en klar strategi.

»Indtil nu har strategien været begrænset til clear-hold-build, og det har vist sig at være helt utilstrækkeligt,« siger Conrad Schetter fra Center for Udviklingsstudier på Bonns Universitet.

»NATO har bestræbt sig på at erobre territorrium fra Taleban, men det er slet ikke sådan Afghanistan fungerer. Det er et netværks- og stammesamfund, som hænger helt anderledes sammen, og det er USA og NATO først nu ved at indse,« siger han.

Daniel Korski fra tænketanken European Council of Foreign Relations understreger, at de uklare mål, er med til at undergrave den folkelige opbakning, både i Afghanistan og i de lande, der bidrager til koalitionen.

»Syv år efter invasionen er det stadig uklart for mange, hvorfor vi er der, og hvad målet med vores indsats er. Det er vigtigt, at det gøres helt klart, hvis stemningen skal vendes,« siger han.

Det er Conrad Schetter enig i. Som illustration af den uklare kurs nævner han spørgsmålet om demokrati.

»I starten var det målet at etablere demokrati i Afghanistan, så blev målet ændret til, at opbygning af den afghanske stat, og i dag taler de fleste blot om at etablere en eller anden form for stabilitet. Det er meget interessant at se, hvordan formuleringerne har ændret sig fra det visionære til det fuldstændigt visionsløse,« siger han.

I sin rapport til Det Hvide Hus skriver McChrystal, at det er sidste chance for at vende udviklingen. Han forudser, at USA har et år til at gøre det, ellers nærmer situationen sig et punkt, hvor det ikke længere er muligt at vinde krigen, advarer han.

Ikke helt tabt

Både Korski og Schetter er enige med den amerikanske chef for NATO-styrkerne i Afghanistan. Det er nu eller aldrig, men de vil ikke sætte nogen tidsfrist på.

»Det er rigtigt, at uret tikker for den internationale indsats. Men det er umuligt at vurdere, hvor lang tid Obama og NATO har at løbe på,« siger Daniel Korski.

Han erkender, at både USA og de europæiske regeringer er pressede på grund af den faldende folkelige opbakning, men han mener alligevel, at de fleste NATO-lande vil blive i Afghanistan i adskillige år endnu.

»Man skal ikke glemme, at mange af de lande, der er med i Afghanistan, før har været i krig i Irak uden at have befolkningens opbakning,« siger han.

De første lande, der har bebudet, at de vil trække sig ud af Afghanistan i henholdsvis 2010 og 2011, er Holland og Canada.

»Hvis den kattelem bliver ved med at stå åben, vil de fleste NATO-lande få svært ved at opretholde engagementet« siger han.

Både Korski og Schetter understreger, at krigen i Afghanistan ikke er tabt endnu,

»Det går ikke godt i øjeblikket. Det er vigtigt ikke at skjule det. Men det betyder ikke, at vi er ved at tabe, at den afghanske regering bliver rendt over ende, at vi bliver overrumplet af Taleban i morgen, eller at NATO ikke vinder de taktiske slag, de udkæmper mod Taleban,« siger Daniel Korski. Taleban har ikke været i stand til at etablere kontrol over noget område og det er i sig selv en sejr, understreger han.

Conrad Schetter er helt enig i synspunkterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det forekommer mig ufatteligt, at man kan kalde mere af det samme for et kursskifte. Der er intet nyt i det manden siger. Det er en ren videreførelse af NATO's strategi.

Jeg er helt enig med Kim Vibe.

Fordrukkent vås. Krigen blev vundet for næsten otte år siden ... stort set af amerikanerne alene.

Siden da er det gået rigtigt skidt. Det kniber med er at finde ud af, hvorledes "vi" kommer ud af landet igen,og i hvilken tilstand "vi" kan tillade sig at efterlade landet. En anden måde at sige det på er, at det er freden "vi" er ved at tabe ... eller ikke kan vinde.

Iøvrigt siger "manden", hvis det da er Obama, vel netop ikke noget endnu ... han overvejer, og det har han så sandelig masser af gode grunde til.

Afghanistan var step stone for angrebet på Iraks oliefelter - et yderst vellykket angreb...

og ????

Kære Charlotte Aagaard :
Hvordan kan du kalde Daniel Korski for
" ekspert" ?
Manden hjalp med at skabe den Europæiske filial af The Council on Foreign Relations og har arbejdet for den britiske regering både i USA, Irak og Afghanistan.
Manden er en politisk agent og som sådan er han i dette spørgsmål lige så troværdig som Tony Blair og George Bush (vælg selv hvilken en af dem) ..
I det hele taget er det beskæmmende i hvilket omfang disse "tænketanke" der HELT KLART har politiske motiver anvendes som "eksperter" .
Kunne det tænkes at de siger bestemte ting, ud fra bestemte motiver ? Ting der ikke nødvendigvis er sande, sandsynlige eller blot underbygget ?

Mht Conrad Schetter : Han arbejder på et offentligt finansieret Tysk Universitet, har modtaget penge til forskning fra EU og i en artikkel af ...
DANIEL KORSKI... på den Europæiske filial af The Counsil's hjemmeside kan man læse :

"The final point is more political. Conrad Schetter, one of Germany's foremost Afghan experts and one of my travel companions...."
Altså, to mennesker der har været på den samme Afghanistan-tur med The Counsil er, ganske overraskende, helt enige om en hel del ting ..
Næste gang kunne du måske finde nogen der ikke deler seng med hinanden til at underbygge hinandens påstande ?

Prøv at studere artiklens foto.
Med star Wars filmene i hukommelsen - ligner det så ikke præcist Storebror Darth Vaders soldater der fører krig med deres militære lejetøj ? !

Afghanistan idag !

Resten af Universet i morgen ?

Og Kan man nu erklære den på enhver måde uønskede fremtid for ankommet eller er det Statsministerens opgave ?

Nåh-Nej !