Baggrund
Læsetid: 4 min.

'Vi vil have Amerika tilbage'

Op mod 100.000 vrede konservative var mødt op til demonstration i Washington DC lørdag. De vil have deres land tilbage fra socialisme, gældsættelse og skatteforhøjelser, og de hader både Obama, regeringen, eliten og muligvis det flertal af amerikanere, som stemte førstnævnte til magten
Udland
14. september 2009

WASHINGTON DC - »Vi råbte ikke højt nok i foråret, vi råbte ikke højt nok i sommeren, og vi råbte åbenbart ikke højt nok, da befolkningen rejste sig i protest mod præsident Obamas planer om at lade staten overtage styringen over vores helbred. Så nu har vi besluttet os for at skrue op for lydstyrken, for vi vil have vores land og vores frihed tilbage.«

Sådan lød det i Washington DC lørdag fra Jenny Martin - talskvinde for de mange 'Tea Party Organizers', der i sommerens løb har samlet utilfredse amerikanere til protestmøder mod regeringens planer om alt fra stimuluspakker til sundhedsreform. Hele weekenden stod i de protesterendes tegn.

Marchen - der stort set udelukkende består af hvide amerikanere - er slået stort op i pressen først og fremmest af den markante studievært Glenn Beck, hvis eget 9-12-projekt er en af de mange organisationer, der er medarrangører af dagen. 9-12 er Becks protest mod de mange højtidelige ceremonier, der hvert år holdes for at ære ofrene for terrorangrebene på World Trade Center i 2001. Den højreradikale studievært mener, at mindeceremonierne kun tjener til at fremhæve al-Qaedas onde gerninger.

Marx, Castro og Hitler

I det hele taget er kul på, når det gælder om at definere, hvem der er onde. Ud over terroristerne, »der blot fortjener at dø«, som James Anderer - Chrysler-forhandler fra New York, hvis forretning er lukket ned på grund af bankerotten i den amerikanske bilindustri - siger, så er Barack Obama, lederen af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi, Senatets leder Hary Reid og i det hele taget alle ledende demokrater afskum, der ikke har fortjent hverken respekt eller de embeder, de beklæder. »Hvem sidder på Capitol Hill?« spørger en plakat, der bæres rundt fra organisationen Freedom Works. Svaret giver sig selv, for det medfølgende billede viser Hugo Chavez, Fidel Castro, Karl Marx og Adolf Hitler.

»Præsident Obama er simpelthen en socialist, som går ind for, at regeringen skal kontrollere alle dele af dit liv. Vi, befolkningen, er i oprør, fordi vi har en regering, som sender fagforeningsbøller ud med tæskehold, der overfalder ældre mennesker, når de møder op til town hall meetings for at protestere mod en sundhedsreform, der vil nægte dem behandling,« siger Anderer senere i en tale, han holder om eftermiddagen. Eller som en anden taler udtrykker det: »Den siddende regering er en infektion, som har angrebet samfundet. Vi kræver vores land tilbage, og vi vil sørge for, at det sker. Og når afgørelsens time kommer, vil vi stemme dem ud. Gud velsigne jer og død over terroristerne.«

Alice i Eventyrland

Mange af de demonstrerende er kommet med de 450 busser, som er kørt - flere hele natten - mod hovedstaden for at være til stede ved demonstrationen, der er »den største manifestation af konservative i USA nogen sinde,« som en af de mere prominente talere, senator Jim De-Mint fra South Carolina, bemærker i sin tale.

»I repræsenterer det levende håb. I er beviset på, at Amerika er ved at vågne. Vi har ikke brug for flere Alice i Eventyrland-politikere, der forsøger at bilde os ind, at tre milliarder dollar stimuluspakker ikke vil bidrage yderligere til den nationale gældsættelse og ikke vil medvirke til skatteforhøjelser. Vi er på kanten af en national katastrofe, og det sidste vi har brug for er en statslig overtagelse af sundhedssystemet og unødvendige miljøskatter - forklædt som såkaldt 'energilovgivning',« siger senatoren til de klappende og hujende demonstranter og fortsætter:

»Valget er klart: ønsker vi jødisk-kristne værdier og et frit marked? Eller ønsker vi at synke ned i en verden af høje skatter, gæld og socialisme? Jeg er ikke kommet i dag for at tale til jer, fordi jeg er senator. Jeg er kommet for at stå side ved side med jer her og lade min stemme blive en del af jeres samlede kor. Det er på høje tide, at Kongressen stopper med at belære os og begynder at lytte i stedet. Der er alt for mange amerikanere, som er døde i kampen for vores frihed til, at Kongressen skal have lov til at stjæle den fra os. Mange politikere tror, at amerikanerne er faldet i søvn, men I er det levende bevis for det modsatte. Amerikanerne er vågnet,« siger han til øredøvende klapsalver.

Den sikre vej til helvede

Om morgenen har Washington Post, hovedstadens førende avis, på sin forside skrevet i en analyse, at det Republikanske parti på den ene side er vældig tilfredse med, at så mange vælgere er kommet for at give deres utilfredshed til kende med præsidenten og hans planer. På den anden side er partiets ledende kræfter bekymret over at blive slået i hartkorn med den ekstreme højrefløj, som er højtråbende, men som alle ved ikke kan vinde nationale valg. Det er ikke noget, der bekymrer de republikanere, Information møder. De er tværtimod overbevist om, at Sarah Palin og Joe Wilson - det medlem af Kongressen fra South Carolina, som afbrød præsident Obamas tale om sundhedsreformen med ordene »du lyver« under sidste uges store debat om reformen - er parties redning.

Plakater, der hylder Joe Wilson som en helt, og som opfordrer ham til at stille op - gerne sammen med Palin - til præsidentvalget i 2012, ses overalt. Wilson selv har godt nok sagt undskyld for sin opførsel, men de tilstedeværende demonstranter har kun et skuldertræk tilovers for dekorum og parlamentarisk høflighed.

Dagen efter, i går, flød medierne formelig over med vrede amerikanere. Men som en kommentator sagde det til CNN i går morges, så er chancerne for en Wilson-Palin opstilling for republikanerne den »sikre vej lige ned i helvede. En forestilling som kun findes i det paranoide univers, som styres af Rush Limbaugh og Glenn Beck.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her