Nyhed
Læsetid: 2 min.

Amerikansk general vil have flere tropper til Afghanistan

USA's øverste forsvarschef mener, det er nødvendigt at forøge antallet af soldater i Afghanistan. Demokratiske kongresmedlemmer tøver, mens republikanerne er mere villige
Antallet af amerikanske tropper i Afghanistan er allerede blevet kraftigt forøget, men det er øjensynlig ikke nok.

Antallet af amerikanske tropper i Afghanistan er allerede blevet kraftigt forøget, men det er øjensynlig ikke nok.

Matthew Moeller

Udland
17. september 2009

WASHINGTON DC - »En ordentligt udstyret strategi for oprørsbekæmpelse i Afghanistan betyder flere tropper og helt sikkert mere tid. Derudover vil det også være nødvendigt med en større grad af forpligtelse til at beskytte den afghanske befolkning og til at udvikle bedre regeringsførelse.«

Sådan sagde USA's øverste militære chef, admiral Mike Mullen, da han mandag aften aflagde offentligt vidneudsagn for senatets militære komite i den amerikanske kongres. Mullen var trådt frem for komiteen for at blive godkendt til sin anden periode som forsvarschef, og hans ligefremme udsagn vakte opsigt i hovedstaden tirsdag, hvor mange venter på offentliggørelsen af beretningen til præsidenten fra general Stanley A. McChrystal, øverstkommanderende for både NATO og de amerikanske styrker i Afghanistan.

Mullen henviste eksplicit til McChrystal under høringen hvor han sagde, at han godt nok ikke havde modtaget en »specifik anmodning om yderligere tropper« fra McChrystal, men at han »kendte generalens synspunkter« og havde »enorm tillid til hans ledelse«. Signalet blev øjeblikkeligt aflæst af medierne, som i går morges tolkede Mullens udtalelser som dels et forvarsel om indholdet i McChrystals rapport, dels som en advarsel til de demokratiske medlemmer af Kongressen, som tøver med at bevilge yderligere penge og mandskab til den omkostningstunge indsats i det fattige og borgerkrigsramte land.

Demokrater tøver

I weekenden opfordrede den indflydelsesrige Senator Dianne Feinstein, som bl.a. er formand for Senatets komite om efterretningstjenesterne, åbent præsident Barack Obama til at fremlægge en egentlig exitstrategi for den amerikanske indsats i Afghanistan.

Obama ser dog foreløbigt ikke ud til at ville løbe ind i en samlet modstand, hvis han skulle ende med at bede Kongressen om yderligere ressourcer til den militære indsats. Et flertal af demokrater støtter fortsat den amerikanske tilstedeværelse.

Den republikanske opposition er mere klar i mælet, også når det gælder den eskalering af indsatsen, som Demokraterne tøver med, og som forsvarskilder tæt på Barack Obama siger til Information, at præsidenten håber, han kan vente med at tage stilling til et stykke tid endnu.

Foreløbig ankommer 4.000 yderligere soldater til træning af de afghanske sikkerhedsstyrker i Afghanistan til november, hvilket bringer det samlede antal amerikanske tropper op på 68.000.

Under høringen mandag slog den demokratiske formand for senatsudvalget, Carl Levin fra Michigan, fast at han ikke vil støtte en udsendelse af yderligere tropper, før indsatsen til at træne en bedre udstyret afghansk sikkerhedsstyrke optrappes. Levin er det mest magtfulde demokratiske medlem af Kongressen på forsvarsområdet.

McCain siger ja

Det ledende republikanske medlem af komiteen, tidligere præsidentkandidat John McCain var uenig med Levin:

»Det er bydende nødvendigt at sende flere tropper,« sagde han og understregede, at enhver forsinkelse ville »bringe yderligere amerikanske liv i fare«.

Præsidenten understregede mandag aften, at enhver diskussion om en eskalering af troppeindsatsen i Afghanistan vil blive taget efter en »grundig diskussion ikke bare i Kongressen men i den amerikanske befolkning«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den militære indsats i Afghanistan koster Natolandene 26 mia $ om året, eller 4 gange mere end Afghanistans BNP ...(ryste ryste på hovedet)

Ja, sådan er krig.

Det er befolkningen i NATO-landene som betaler via skattebilletten til aene for at gavne erhvervslivet som gladeligt rykker ind i de krigshärgede områder og sätter sig tungt på landenes ressourcer.

Det er en stor fejl at anskue besättelserne i Irak og afghanistan som andet end en masssiv subsidiering af erhvervslivet.

Krig sætter gang i hjulene, men det er en sideordnet bonus. Afghanistan handler om hegemoni.

Kim Vibe:

."Krig sætter gang i hjulene, men det er en sideordnet bonus."

Det guldkorn lader vi lige stå et øjeblik. Det må da kunne bruges i revytekster og af landets stand-up komikere.

Det jo vigtigt at opiumsforsyningerne ikke forhindres.