Nyhed
Læsetid: 3 min.

Berlusconi har brug for juridisk immunitet

Hvis ikke den italienske forfatningsdomstol godkender en lov, som giver Silvio Berlusconi juridisk immunitet, kan ministerpræsidenten blive nødt til at gå af, advarer kammeradvokaten
Italiens kontroversielle premierminister Silvio Berlusconi får tiltrængt hjælp af den italienske kammeradvokat, der i en indstilling til Forfatningsdomstolen kalder det 'påkrævet', at indehaveren af landets højeste embede får juridisk immunitet.

Italiens kontroversielle premierminister Silvio Berlusconi får tiltrængt hjælp af den italienske kammeradvokat, der i en indstilling til Forfatningsdomstolen kalder det 'påkrævet', at indehaveren af landets højeste embede får juridisk immunitet.

Max Rossi

Udland
21. september 2009

ROM - Uden juridisk immunitet kan Silvio Berlusconi ikke regere. Det er konklusionen i den italienske kammeradvokats indstilling til forfatningsdomstolen, som den 6. oktober skal vurdere, hvorvidt en lov om juridisk immunitet for statens fire højeste embeder er i strid med Italiens forfatning:

»Indehaveren af et politisk embede på højeste niveau bør ikke kun have den fornødne ro til at udføre sine opgaver ordentligt, men bør først og fremmest fritages fra enhver ydre påvirkning,« skriver kammeradvokaten, der med henvisning til »den aktuelle situation« betegner loven som »ikke blot legitim, men påkrævet«. Hvis ikke forfatningsdomstolen godkender loven, er der »risiko for en afskedsbegæring«, præciserer kammeradvokaten.

Under den forrige Berlusconi-regering forkastede forfatningsdomstolen en lignende lov med den begrundelse, at den var i strid med princippet om lighed for loven. Da parlamentet i efteråret 2008 vedtog den foreliggende lov, blev tre retssager mod Berlusconi sat foreløbig i bero. Ministerpræsidenten var bl.a. anklaget for at have bestukket den britiske skatteadvokat David Mills til at vidne falsk i to retssager. Mills hjalp i sin tid Berlusconikoncernen med at opbygge et system af holdingselskaber i oversøiske skattely og blev i foråret ved retten i Milano idømt fire et halvt års fængsel for at have afgivet falsk vidneudsagn. Ministerpræsidenten, som angiveligt har betalt Mills 600.000 dollar for den tjeneste, kan altså indtil videre ikke retsforfølges.

Præventiv protest

Men det er tilsyneladende ikke de suspenderede sager om bestikkelse af vidner og politiske modstandere, som ligger Berlusconi mest på sinde:

»Jeg ved, at der er uro i statsadvokaturerne i Palermo og Milano, hvor man igen er begyndt at se på begivenhederne fra 1992 til 1994. Det sårer mig, at disse personer for vores penge, konspirerer mod os, der arbejder for landets bedste,« sagde ministerpræsidenten i sidste uge, Begivenhederne fra 1992 til 1994 refererer til mordene på de to palermitanske dommere, Giovanni Falcone og Paolo Borsellino, bombeattentaterne i Firenze, Rom og Milano, hvor i alt ti personer omkom, og Berlusconis entré i politik. Baggrunden for attentaterne, som var med til at fremprovokere store forandringer i det politiske landskab, er blevet betegnet som »Italiens forfærdelige hemmelighed«.

»De tre år udgør grundlaget for det aktuelle politiske system,« siger forfatteren og journalisten Gianni Barbacetto til Information.

Berlusconi og medstifteren af partiet Forza Italia, Marcello Dell'Utri, har været genstand for flere retsundersøgelser vedrørende attentaterne, men sagerne er blevet arkiveret på grund af manglende beviser. Marcello Dell'Utri er i en anden sag, hvor Berlusconi i øvrigt nægtede at vidne ved første retsinstans, blevet idømt ni års fængsel for ekstern medvirken til mafiakriminalitet. Retsmøderne i appelsagen begynder i denne uge.

»Nu er der dukket nye beviser og vidner op i sagerne,« siger Gianni Barbacetto og tilføjer: »Der er endnu ingen, der har antydet, at Berlusconi er indblandet i retsundersøgelserne. Men han reagerer alligevel præventivt ved at protestere og påstå, at der er et komplot mod ham.«

Forfatningsdomstolen er under pres fra flere sider. Det vakte skandale, da det i starten af juli kom frem, at Berlusconi og justitsminister Angelino Alfano havde spist middag med to af dommerkollegiets 15 medlemmer. Efterfølgende indrykkede oppositionspartiet Italia dei Valori, som ledes af den tidligere undersøgelsesdommer Antonio Di Pietro, en annonce i International Herald Tribune med en advarsel om, at en godkendelse af immunitetsloven vil bringe demokratiet i fare. Og nu kritiserer oppositionspartierne kammeradvokaten for at agere politisk med sin indstilling til forfatningsdomstolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her