Læsetid: 10 min.

Bosættelserne er Israels store sten i skoen

Bosætterne styrker hele tiden grundlaget for besættelsen af Vestbredden og svækker mulighederne for en fredsaftale
Nybyggeri. Bosættelsen Har Homa ved Bethlehem er et typisk eksempel på nyere bosætteri. Bosættelsespolitikken skaber de facto de største forhindringer for en fremtidig fredsproces.

Nybyggeri. Bosættelsen Har Homa ved Bethlehem er et typisk eksempel på nyere bosætteri. Bosættelsespolitikken skaber de facto de største forhindringer for en fremtidig fredsproces.

Jørgen Flindt Petersen

26. september 2009

Hver gang jeg kørte ad hovedvejen op igennem Vestbredden, så jeg på næsten hver eneste bakketop bosættelser, som mindede mig om middelalderlige ridderborge. Fjerne og uindtagelige. Jeg var i gang med at lave film om palæstinensernes liv - herunder de forhindringer for et normalt liv, som blev skabt af netop bosættelserne. Men der skulle gå en del år, før jeg tog mod til mig og forcerede de mange sikkerhedstjek, der skulle til for at komme inden for i disse kolonier på den besatte Vestbred. I denne tid, da bosættelserne er i kernen af de internationale diskussioner om fred i Mellemøsten, tænker jeg ofte tilbage på mødet med deres indbyggere - bosættere med vidt forskellige synspunkter.

Jeg er på vej til Shaked i det nordligste Samaria. Her bor Keren Yogev, som er dansk og en gang hed Birgitte. Keren er gift med Arie, som hun mødte, da hun ganske ung kom til Israel. Hendes far var dansk jøde, mens hendes mor var kristen. Selv er hun siden konverteret til jødedommen. Oprindelig boede parret i Haifa i selve Israel, men for godt 25 år siden besluttede de at blive pionerer og være med til at grundlægge en bosættelse i det smukke bjergrige område.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det bedste ved fanatiske mennesker er, at de tror så fuldt og fast på at de nok skal nå deres mål, at de ikke ser nogen grund til at skjule deres reelle strategier og hensigter. Tag nu bosætteren Mottis udtalelser:

"Sikkerhedshegnet derimod er tåbeligt. Det vil aldrig kunne stoppe terror. Man vil altid kunne sende raketter over hegnet. De lyver, når de siger, at det blot er et hegn, som skal styrke vores sikkerhed. Nej, de pønser på, at det skal være vores fremtidige grænser"

"Udposterne viser, at vi er offensive og hele tiden lægger nyt land til. Vi begynder med skurvogne og siden bliver det mere permanent. Under formel modstand fra regeringen, men det har vist sig, at det kan betale sig at være ulovlig"

I modsætning til det officielle Israel tøver Motti ikke med at fortælle, at formålet med bosættelserne og adskillelsesbarrieren er at stjæle så meget land som muligt fra palæstinenserne.

Kom nu, i danske politikere! Læg pres på Israel for at få muren fjernet og udvidelserne af bosættelserne stoppet. Støt op om Obamas krav til Israel.