Interview
Læsetid: 6 min.

'Det kunne Bush næppe have sagt bedre'

Obama fortsætter i store træk George W. Bushs udenrigspolitik. På de få punkter, hvor der er forskel på den nye og den gamle regering - f.eks. i holdningen til Iran og på handelsområdet - trækker Obama i den gale retning, siger professor Eliot A. Cohen, en af de mest markante neokonservative stemmer i den amerikanske samfundsdebat
Barack W. Bush? Obama har lanceret strategien for bekæmpelsen af al-Qaeda under sloganet 'eliminer, destruer og dræb'. Det kunne Bush næppe have sagt bedre, siger Eliot A. Cohen om den nye præsidents antiterrorpolitik.

Barack W. Bush? Obama har lanceret strategien for bekæmpelsen af al-Qaeda under sloganet 'eliminer, destruer og dræb'. Det kunne Bush næppe have sagt bedre, siger Eliot A. Cohen om den nye præsidents antiterrorpolitik.

Spencer Platt

Udland
26. september 2009

»Lad os slå det fast med det samme. De store træk i amerikansk udenrigspolitik bygger på den nationale strategiske interesse. Ikke på om Barack Obama eller George W. Bush sidder i Det Hvide Hus. Tag tilbagetrækningen fra Irak. Det går hurtigere under Obama, end det ville være gået under Bush, men politikken er den samme. Eskaleringen af indsatsen i Afghanistan foregår under en republikaner, forsvarsminister Robert Gates og med Bush-generaler i spidsen. De ubemandede angreb mod Pakistan er eskaleret, fængslet i Baghram er ikke lukket, der foregår fortsat udenomsretslige bortførelser af farlige fanger, og Obama har lanceret strategien for bekæmpelsen af al-Qaeda under sloganet 'eliminer, destruer og dræb'. Det kunne Bush næppe have sagt bedre.«

Dommen kommer uden slinger i valsen. Forfatteren Eliot Cohen, professor ved Johns Hopkins universitet, klummeskriver i Wall Street Journal og tidligere chefrådgiver for Condoleezza Rice, er en skarp stemme i den amerikanske debat og en kendt neokonservativ røst.

Adspurgt hvordan det kan være, at resten af verden synes at bemærke store forskelle, svarer han: »Naturligvis er forholdet til Europa forbedret, fordi den nuværende præsident er så meget mere populær. Men forbedringen af det transatlantiske forhold startede under Bush med den franske beslutning om at sende flere tropper til Afghanistan og tilslutte sig NATO fuldt ud, samtidig med at USA og Europa fandt sammen om en fælles kritik af Ruslands invasion af Georgien.«

Cohen tilføjer for en god ordens skyld et par punkter, hvor der er kontinuitet mellem udenrigspolitikken før og nu: »I Mellemøsten, hvor jeg i øvrigt stærkt tvivler på, at den nuværende regering vil opnå noget som helst, er der nu en særlig udsending i stedet for en stor fredskonference, men de ideer, der promoveres, er præcis de samme. Når det gælder det multinationale diplomati, fortsætter de ineffektive og derfor ligegyldige FN-resolutioner om Nordkorea og Iran.«

Hillary Clinton er ligegyldig

Med et sjældent smil refererer han til Hillary Clintons tale for to måneder siden i Council of Foreign Relations, hvor hun bl.a. sagde: »For over 230 år siden sagde Thomas Paine: det er i vores magt at starte verden igen. I dag, hvor vi befinder os i en anden og meget anderledes æra, bliver vi bedt om at bruge denne magt.«

»Det er jo nok til at få enhver forhærdet neokonservativ til at rødme.«

I øvrigt mener Cohen, at Hillary Clinton »intet har at lave og ikke har nogen indflydelse. Hør nu her, hun har lige været 10 dage i Afrika. En region, der på ingen måde står i centrum for vores strategiske interesser. Det siger alt. En udenrigsminister med indflydelse i regeringen kunne måske bruge fem dage i Afrika. Men præsidenten har sat sig personligt på al udenrigspolitikken, hvilket han vil fortryde, fordi det ender med, at han har hele ansvaret og ikke har nogen at dele det med.«

Naivitet og protektionisme

Efterhånden som interviewet skrider frem, kan Cohen dog pege på områder, hvor den nye regering har ændret kursen. Til det værre.

F.eks. en blødere politik over for Rusland, »der ikke vil gøre nogen forskel i Moskva og ikke vil give nogen gevinst«. Og en »naiv tro på, at man kan nå styret i Iran med diplomatisk samtale og konstruktiv dialog«.

»Når det gælder Iran, har man to valg. At bombe - eller at lade israelerne bombe. Eller at acceptere, at de får den atombombe, for stoppes kan Teheran ikke,« siger han og konstaterer, at »realiteterne vil gå op for også denne regering«.

Og så nævner han handelspolitikken, hvor Obama-regeringen har indført betydelige afgifter på kinesisk importerede bildæk:

»Fordi regeringen er i lommen på de amerikanske fagforeninger. Det er en protektion-istisk politik, der kun vil skade vore egne økonomiske interesser og vore handelspartnere. Canadierne er rasende; kineserne er rasende, og her kan europæerne med god ret sukke og sige, 'nåh, så var han alligevel bare en amerikaner lige som alle de andre præsidenter'.«

- Hvad med lukningen af Guantánamo og beslutningen om at gøre visse forhørsmetoder, der tidligere var tilladte, ulovlige ?

»Jovist. Guntánamos lukning er en ny og fuldstændig symbolsk beslutning. Lur mig, om ikke de farligste fanger, der sidder i Guantanamo Bay - som i øvrigt er et udmærket, moderne fængsel, jeg har besøgt - bare vil blive overflyttet til et max-security fængsel. Muligvis i Minnesota. Obama har lovet, at han ikke vil løslade dem, og dermed står han med nøjagtigt det samme problem som Bush gjorde. Bush ville skam også gerne lukke Guanánamo. Hans jurister kunne bare ikke fortælle ham, hvad man så skulle gøre med fangerne bagefter. Obama står i samme dilemma, og han har alligevel bebudet en lukning. Men lad os se, om han når det til første januar,« siger Cohen og tilføjer, at »det ikke vil ændre en tøddel. Den eneste forskel på Guantánamo og et High Security fængsel i Minnesota er, at der er en hel del koldere i Minnesota«.

En politiseret proces

Men beslutningerne om afhøringsmetoderne har betydning, mener han:

»Den beslutning er totalt ødelæggende for moralen i CIA. Det er en skandale og en uhørt politisering af efterretningsvirksomheden i dette land. Man kan ikke have CIA-agenter, der skal være nervøse for om de bliver angrebet af deres egen regering og som nu helst vil have en jurist med, hver gang de er i marken. Jeg er enig med Cheney i, at Obama har givet terroristerne bedre kort på hånden og seriøst skadet den nationale sikkerhed.«

- Som jeg har forstået det, er det ikke sikkert, at der bliver nogen retssager. Foreløbigt undersøger en særlig anklager forløbet. Der er tale om agenter, der overskred selv Bush-styrets meget vide rammer for forhørsmetoder. Og endelig har CIA's chef, Leon Panetta, sagt, at agenturet vil bistå enhver ansat, der skulle have brug for en advokat?

»For det første kan man spørge: Hvad laver en anklager? Han rejser tiltale. Det ligger i jobbeskrivelsen. Diplomater forhandler, ejendomsmæglere sælger huse, dommere dømmer og så videre. Det ligger lige for, når man beder en anklager undersøge, om nogen skal anklages. Så hælder enhver anklager mod at anlægge sag. Men kernen i denne sag er en anden: De agenter, De taler om, er allerede blevet undersøgt af Justitsministeriet én gang og frifundet. Man kan ikke komme igen, fordi regeringen skifter. Det er en principielt farlig sammenblanding af den dømmende og den udøvende magt. Og med hensyn til Panettas løfter: Lad os se, om han holder dem.«

Elendigt håndværk

På et afsluttende spørgsmål om, hvorvidt Obama har gjort en eneste ting bedre end Bush, svarer Cohen efter en pause - den eneste i interviewet - men så ankommer følgende salve:

»Jeg kan faktisk ikke komme på noget substantielt. Han har forbedret musikken, og det er en styrke at have en afholdt præsident. Den største forskel mellem Bush og Obamas politik er netop blot Bush og Obama. Hans dagsorden ser vildt ambitiøs ud: Han vil reformere sundhedssystemet, bringe fred til Mellemøsten, overtale Iran til ikke at udvikle atomvåben, helst afskaffe atomvåben over hele verden, forene islam og kristendommen, stoppe den global opvarmning og bringe landet ud af den dybeste økonomiske krise siden Den Store Depression. Han både tror, han kan alt, og at han ved alt. Det er overkill og vil naturligvis ikke blive til noget,« svarer han og slår så sidste søm i den demokratiske ligkiste:

»Indenrigspolitisk er han en elendig håndværker, som ikke har formået at forhandle en eneste ting igennem hen over midten. Og hvorfor så ikke? Fordi han er partisk og har det hele i munden. Han kultiverer et midtsøgende image, der handler om pragmatisme, men i virkeligheden er han en fuldblods socialdemokrat, som nok ville være moderat i Europa, men i USA er han klart den mest venstreorienterede præsident i nyere tid. Fænomenet Obama består af følgende tre dele: en hensynsløs politik, som man nu ordner sagerne i Chicago; et liberalt tankesæt - og en helt enestående selvtillid. Det skal europæerne nok finde ud af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

USA's udenrigspolitik har altid bygget på den nationale interesse; andre stater bygger også deres udenrigspolitik på deres nationale interesser. Jeg kan ikke se, at det er et problem.

Det nye med Bush-regeringen (og til dels også i Reagon-årene) er den højkonservative kristelige ideologi, talen om at udvide 'imperiet' (USAs), hvor USA rent historisk er opstået som følge af kampen mod et imperium (The British Empire); de neokonservatives drømme om at kunne beherske og herske over hele kloden, nu hvor de alene har magten.

USA's langsigtede strategiske interesse er selvfølgelig olie; USA skal bruge mere og mere olie. Det samme skal Indien, Rusland og Kina. I stedet for at USA kigger på sig selv og siger, hvad kan vi gøre for at spare på olien hjemme hos selv, opfører staten USA sig som en bølle, der invaderer andre landes terroritorier, stjæler deres olie - og for hvad. For at kunne opretholde et svinsk olieforbrug; USA bruger ca. 25-30% af verdens olie mv. på trods af at de kun udgør ca. 5-6% af verdens befolkning...

Perspektivrigt er det se eller gense serien om John Adams (sendt på tv2 charlie engang her i løbet af sommeren eller foråret 2009). I et af de sidste afsnit får vi at vide, at Præsident Adams bestemt ikke mener, at USA skal være et imperium, støtte franskmændene mod briterne i deres krig i Europa,
mens hans udenrigsminister, Alexander Hamilton, går ind for dette. Splittelsen er altså lige så gammel som nationen USA; splittelsen viser sig også i partierne, John Adams er føderalist, dvs. går ind for en forholdsvis stærk centralmagt, mens Hamilton vel snarere er tilhænger af enkelt-staters rettigheder. Præcis den samme skelnen kan spores i dag mellem demokrater og republikanere.
Og sådan kan historien bruges til at sætte nutiden i perspektiv...

Og mht. protektionisme skal Cohen ikke komme for godt igang. Under Bush nægtede USA totalt at være med til at fjerne enhver form for landbrugs-støtte. Og hvorfor? Jo, det ville nemlig gå ud over de farmere i Bush-land, som dyrkede bomuld; kinesisk bomuls er meget billegere end amerikansk bomuld, men pga. støtte og told på varer fra Kina er amerikansk bomuld meget billigere på verdens-markedet. Og det er et problem lige så meget som Obamas told på bildæk fra Kina. (hvis ellers de kinesiske bildæk opretholder de samme standarder som de amerikanske bildæk).

Ang. de problemer, Obama står overfor handler det om en eneste ting: Bush-regeringen lavede ikke andet end krigene i Afghanistan og Irak. Stort set andet lavede den altså ikke; den gjorde intet ved problemerne i verden, den lod dem bare sejle dens egen sø.

Bush havde altså ingen dagsorden, da han blev Præsident. Det har Obama dog. Det er ikke sikkert, han når alle sine mål, men han forsøger dog. Det er mere end man kan sige om George Herbert Walker Bush...som var totalt i lommen på Cheney og Rumsfeld...

Alle politikere, også Obama, er i en vis forstand hensynsløse; det bliver de nødt til for at nå deres mål, og tænk at manden har selvtillid og selvværd.
Og det liberale, dvs. venstre-orienterede tankesæt, synes vi her i Europa er ganske fint.

"Bush havde altså ingen dagsorden, da han blev Præsident."
Mon ikke hans "handlers", deriblandt hans
CIA-daddy havde ?
Tror du virkelig man stiller op til den post uden en dagsorden ? Personligt tror jeg Bush II's regime er det mest succes-fulde i USA's historie, de
fik skabt præcist det kaos de ønskede.
Ud af dette kaos vil vokse en ny "verdensorden", tidligere kendt som " fascisme " ..

Karsten Johansen

Hillary Clinton er Obama-administrasjonens svar på Dick Cheney - men hun er enda verre enn ham i totalitær retning (selv om man skulle forsverge at det var mulig):

"Med et sjældent smil refererer han til Hillary Clintons tale for to måneder siden i Council of Foreign Relations, hvor hun bl.a. sagde: »For over 230 år siden sagde Thomas Paine: det er i vores magt at starte verden igen. I dag, hvor vi befinder os i en anden og meget anderledes æra, bliver vi bedt om at bruge denne magt.«

»Det er jo nok til at få enhver forhærdet neokonservativ til at rødme.«"

sier Cohen med kledelig beskjedenhet. Dersom dette, Karsten Aaen, er i "USAs nasjonale interesse", dvs. å gjøre landets utenrikspolitikk til et ta-selv-bord for israelske fascister som Lieberman/Netanyahu/Feiglin (sistnevnte en åpen beundrer av Hitler, se: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/midtosten/article2820036.ece ), ja da har du virkelig en fremtid som i utenrikskommentariatet i DR osv.

Da blir det slik:

http://www.guardian.co.uk/politics/2009/sep/27/trust-politicians-all-tim...

"In pursuing his portfolio Holbrooke is very likely to reflect the views of his capo di tutti capi, who took the unusual step of going public with the internal debate over Afghanistan policy. In a recent interview with PBS, Hillary came out against the Biden option guns blazing:

"Some people say, ‘Well, Al Qaeda’s no longer in Afghanistan. If Afghanistan were taken over by the Taliban, I can’t tell you how fast Al Qaeda would be back in Afghanistan."

To listen to this kind of talk, you’d think there hadn’t been a Democratic primary and a subsequent election. Or maybe she thinks she won both. So much for that "cabinet of equals": what we have here is Hillary’s shadow government, which is openly trying to run the foreign policy show. And where is the President?"

http://original.antiwar.com/justin/2009/09/24/who-is-barack-obama/

USA's interesser ændrer sig ikke uanset om præsidenten er demokrat eller republikaner.

Det samme gælder iøvrigt for Danmark.

@ Kim vibe

Hvis du ikke kan kende forskel mellem den politik der er blevet ført under nuværende regring, og forrige.

Ikke se hvilke voldsomme ændringer der er sket til det værre, så græmmes man.

Jeg er enig med Kim Vibes kommentar. I hvoedträk er Bush og Obama's politik helt ens. Og indtil videre har Obama alene sagt en masse, men gjort intet forskelligt fra Bush.

Hans måske störste valgplaster op til valget var, at han lovede beolkningen i USA, at de skulle träkke sig ud af Irak og Afghanistan öjeblikkeligt.

Indtil videre er Obama blot Bush 3.0 - nu med selvtillid og talegaver. At dömme at hans håndtering af Irans civile atomenergiprogram klarer han sig nöjagtigt som Bush. Det er hovedsagligt ökonomien i USA som fraholder ham at overfalde og besätte Iran. Havde ökonomien i USA väret bedre havde han hurtigere og mere politisk elegant kunne overtale sine magtkumpaner i sikkerhedsrådet til af afstå fra deres vetoret.

Øhm, - hvem havde forventet en anden udenrigspolitik fra Obama? Hans blev valgt på løftet om indenrigspolitiske reformer, og derfor gemmer han naturligvis udenrigspolitikken til lokummet virkeligt brænder ... i.e.: hvis en af hans reformer går helt galt, så kan han skrue lidt på de udenrigspolitiske knapper, og aflede pressens opmærksomhed.

Sonja,

Nævn et par stykker,

Amerikanske konspirationsteoretikere lagde stor vægt på at Obama før valget var deltager på et Bilderberg-møde.
De derfra kommende negative forventninger til Obama og hans politik har nu vist sig berettigede.

Nogen burde iøvrigt opklare hvad der foregår på disse Bilderberg-møder hvor politikere og andre personer på magtpositioner "rettes ind" på Storebror Bilderbergs fælles fodslag - Strækmarch..

Det er jo ligegyldigt. Sikkerheds og udenrigspolitik er altid blevet afgjort i korridorene. Det er der ikke noget nyt i.

Måske Storebrors loyale lillebror ?
Ros eller 'skos' ?

@Jens Catlow
Der er en dansk ekspert på Bilderberger man kunne spørge..
Tøger Seidenfaden har været medlem af Bilderbergers styrings komite og burde om nogen kunne svare på de fleste spørgsmål.
Dette er jeg sikker på han gerne vil efter sin nye rolle som ytringsfrihedens forsvarer ;)

Angående Obama er der vel egentligt ikke så meget han kan gøre - interessegrupperne som han ville have ud af Washington er der stadig så han politiske styrke må siges at have fejlet..
Reelt har han ikke vist han kan noget endnu, men det er stadigt muligt for ham at overraske positivt selvom det pt ikke ser alt for godt ud for ham og hans hold.

USAs udenrigspolitik har altså altid taget udgangs-punkt i USA's nationale interesse, dvs. hvad der er bedst for USA. Det samme har Danmarks udenrigspolitik.

Jeg hører ikke til dem, der havde forventet en så forskellig udenrigspolitik fra USA under Obama (end den var under Bush); anderledes i still, måske, mere charmerende og lyttende, men ellers næsten præcist den samme udenrigspolitik.

Og let's face it: Visse lande og stater forstår kun magtens sprog; realistisk set forstår Rusland, visse arabiske stater kun magtens sprog; ikke sådan at forstå, at de kun ønsker krig. Men forhandlinger ud fra styrke-positioner. I en ideel og perfekt verden, ville det ej være sådan, men sådan er det altså i verden nu.

Der er en tydelig ideologisk forskel i tilgangen til udenrigspolitikken, vil jeg mene. Bush (og de neo-konservative) ville føre USA frem som imperie-bygger; USA som erobrer af alle lande i verden. Barack Hussein Obama vil ikke dette; manden anerkender FN, han anerkender, at stater er suveræne, og at der er internationale traktater og aftaler, der skal overholdes.

Obama har gjort en hel masse forskelligt fra Bush; han har underskrevet en lov, der giver flere børn ret til national sygeforsikring under Medicare; han har underskrevet en lov, der lukker Guantanano, han har

Obamas hovedproblem er stort set, at han i valgkampen svævede over vandene; nu skal han ned i substansen og være konkret. Og det er altid sværere at lande på jorden og prøve at rede trådene ud, end det er at have ideer; et er at have ideerne, noget andet er at få dem udført.

Obama's ide er at alle i USA skal nyde godt af USA's velstand; dette er er en socialdemokratisk tanke, mener jeg, ikke ulig den tanke, social-demokraterne har i de skandinaviske lande. Et mindre problem, omend reelt problem er, at han sikkert ikke forudså de voldsomme reaktioner fra højrefløjen i USA på hans valg, angrebene på ham som værende socialist, muslim eller det der er værre, f.eks. at han slet ikke er amerikaner, men en muslim, som har snydt og bedraget sig til sejren i USA. Sådanne rygter findes (ikke kun på) internettet,
de findes også blandt almindelige mennesker, og ikke mindst findes de også blandt nogle senatorer og kongresmedlemmer.

Tror I modstanden mod Obama virkelig ville være så står, hvis ikke alle de her mennesker godt vidste, hvilket lys og hvilket håb - for USA og for verden - Obama repræsenter? I think not!

Belært af tidligere tiders fiaskoer fra det demokratiske parti, bl.a. under Carter og Clinton, ja der forsøger Obama at være pragmatisk, dialog-søgende, og finde et kompromis. Ideerne er skam gode nok, men enhver ide må også møde virkeligheden, og tåle at blive lavet om. Ellers når vi ingen vegne; fremskridt skabes ej på den måde.