Interview
Læsetid: 4 min.

'Endelig har legalisering af cannabis vinden i ryggen'

For første gang i mange år føler den amerikanske lobbyorganisation Drug Policy Alliance, at legalisering af cannabis er inden for rækkevidde. 'I USA har vi nu den tredje præsident i træk, der har røget den forbudte plante,' som DPA-direktør Ethan Nadelmann siger
Udland
7. september 2009

Præsident Clinton ville ikke indrømme, at han inhalerede, da han som ung røg marihuana. Og George Bush ville ikke selv indrømme, at også han havde røget den forbudte plante. Obama derimod har både indrømmet at have røget cannabis mange gange, og at han inhalerede. Det var jo dét, der var formålet, vedstod Obama, da han var præsidentkandidat.

»Dermed gjorde Obama ikke andet, end hvad 100 millioner af amerikanere også har gjort. Så jo, kravet om legalisering af marihuana har vinden i ryggen lige nu, hvor vi tidligere snarere havde vinden lige i ansigtet,« vurderer Ethan Nadelmann, 52-årig aktivist med titlen direktør i USA's mægtigste lobbyorganisation Drug Policy Alliance.

Nadelmann lyder selvsikker, når han spår forbudspolitikken snarlige fald:

»I løbet af 20 år er kravet om legalisering af cannabis blevet dobbelt så stort i USA, hvor 40 procent nu af befolkningen nu støtter en afkriminalisering. Flere end halvdelen af alle amerikanere mellem 17 og 60 år har på et eller andet tidspunkt prøvet at ryge cannabis.«

Lige så længe har kræfter omkring DPA arbejdet mod kriminalisering af hash og hårde stoffer ud fra et grundlag, der sammenfattes i tre ord: Fornuft, medfølelse og retfærdighed.

Selv Arnold mener det

»Den nuværende forbudspolitik, som vi kender det både fra USA og Danmark, bygger i stedet på frygt, fordomme og uvidenhed. Frem for alt fører den ikke til resultater. Derfor er vi nødt til at gøre noget andet.«

Hvis de seneste tre amerikanske præsidenter ikke er nok, henviser Nadelmann gerne til, at kravet om afkriminalisering af cannabis får opbakning fra mere end 50 procent af de demokratiske vælgere, ligeledes fra amerikanere under 30 år. Og han peger på Mexico, hvor kongressen for to uger siden fremsatte et lovforslag om at afkriminalisere cannabisbesiddelse til eget brug. Det samme skete for to uger siden i Argentina, hvor landets højesteret bestemte, at kriminalisering af cannabis til eget brug udgør en overtrædelse af forfatningssikrede rettigheder. Eller han nævner staten Arizona på grænsen til Mexico: I Arizona har statsanklageren netop efterlyst en debat om afkriminalisering, fordi han indser, at kampen mod cannabisbesiddelse er slået fejl.

»Den samme debat efterspørger New Yorks borgmester og i øvrigt også guvernør Arnold Schwarzenegger fra Californien,« tilføjer Nadelmann.

Ryger selv

Nadelmann vedstår gerne, at han selv af og til ryger cannabis. Han var 18 år og gik på college, første gang han prøvede.

»Jamen, det gør jeg af de samme grund, som jeg af og til drikker alkohol, nemlig for at slappe af, eller for at more mig. Alkohol og tobak er på flere måder mere skadeligt end cannabis, men det er jo de to djævle, vi alle kender, og hvor vi forlængst har opgivet idéen om et forbud.«

Sat på spidsen mener han ikke, at stofferne er det mest farlige. Det er derimod forbudspolitikken, for den medfører korruption, kriminalitet og vold i sit kølvand. Som ét ud af mange eksempler peger han på, at halvdelen af de mexicanske narkobaroners indtægt stammer fra marihuana, der sælges i USA, trods de amerikanske myndigheders mangeårige indsats for at forhindre det.

»Vi er nødt til at se i øjnene, at unge både i Danmark og i USA har let adgang til cannabis, selv om stoffet er forbudt og strafbart at besidde. Så spørgsmålet er ikke: cannabis eller ingen cannabis, men snarere: hvem skal have snor i markedet?«

Som svar opfordrer Nadelmann til større pragmatisme:

»I stedet for at danskerne hvert år forærer de kriminelle organisationer, der sælger cannabis, hundredvis af millioner kroner, burde den danske stat legalisere, beskatte og regulere salget af cannabis. Det kunne I tjene milliarder på,« siger han og henviser desuden til »det oplagt tåbelige« i, at forbuddet mod cannabis tvinger unge i armene på kriminelle organisationer.

Gør som Portugal

Ifølge Nadelmann er forbuddet mod cannabis, der til manges overraskelse kun har 70-80 år på bagen i USA og vestlige lande som Danmark, dybest set også et udtryk for, at myndighederne reelt har opgivet en regulering af markedet, selv om udbuddet hele tiden vokser.

»Det marked, som forbudspolitikken ikke formår at forhindre, er derfor ude af kontrol og helt overladt til de kriminelle. Det kan altså gøres bedre.«

DPA lobbyer ikke for, at alle narkotiske stoffer skal gøres fri nu og her, forklarer Nadelmann.

»Men vi arbejder og taler for at regulere, kontrollere og beskatte nogle af stofferne, frem for alt cannabis, på en måde, der på en gang kan fremme både den offentlige sundhed og den offentlige orden.«

Han affejer prompte argumentet om, at en nemmere adgang til cannabis vil føre til et større misbrug ikke mindst blandt unge. Efter 30 år med coffee shops er der ifølge Nadelmann nemlig færre hollandske unge, der ryger cannabis sammenlignet med nabolandene - og markant færre unge end i USA, hvor besiddelse endda kan føre til anholdelse.

»Eller se på Portugal. Der afkriminaliserede man besiddelse af cannabis i begyndelsen af dette årti, men forbruget er ikke steget,« konkluderer Nadelmann, der var inviteret til en workshop i København i anledning af den private forening Gadejuristens 10 års jubilæum i weekenden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Dahse

Hell naw, man skal passe på, tager man bare ét hiv bliver man sindsyg og får med det samme en trang til at slå den nærmeste person ihjel... eller vent? når ja det var det man troede i 30erne

ah ja, nu kom det til mig, marijuana gør folk til pacifister som bare sidder i sofaen og er ligeglade med alt... eller nej vent, det var det man mente i 60erne.

i dag mener man vel at man bliver skizo, får lungekræft og at det skaber kriminalitet. men nej, kun folk der allerede har de fejlslående gener der udvikler skizofreni bør ikke ryge hash der er fremmer udviklingen. der er en del diskussion vedr. om det giver lungekræft, til det kan man kun sige at det er fuldstændig ligemeget, da tobak også gør det. men der har været nogle undersøgelser der viser at det IKKE gør, da der ikke er noget radioaktivt i stoffet, lige som ved tobak, dog tror jeg personligt heller ikke at det lige frem gavner lungerne at få varm røg derned, men det gør alkohol, tobak og fed mad heller ikke.

og en kommentar til det med forbruget, det er helt rigtigt at folk ikke ryger mere bare fordi det er lovligt, tværtimod. da mange flere danskere har prøvet at ryge cannabis end hollændere. jeg mener det var noget i nærheden af 20% af hollænderne og 30-40 stykker af danskerne, der har prøvet at ryge mindst én gang.