Nyhed
Læsetid: 1 min.

EU-dom kan skade kampen mod klimaændringer

En ny EU-dom kan få en vigtig del af EU's kamp mod klima-forandringerne til at vakle. Den slår fast, at Polen og Estland selv havde ret til at fastsætte deres CO2-kvoter
Polen og Estland har fået EU-domstolens ord for, at de selv kan sætte grænsen for deres CO2-udledning uden indblanding fra EU-Kommis-sionen. Her en cementfabrik i Estland.

Polen og Estland har fået EU-domstolens ord for, at de selv kan sætte grænsen for deres CO2-udledning uden indblanding fra EU-Kommis-sionen. Her en cementfabrik i Estland.

Curt Carnemark

Udland
24. september 2009

Det er det enkelte medlemsland og ikke EU, der bestemmer grænsen for sin CO2-udledning.

Det kan blive konsekvensen af en dom fra EU's dom- stol i Luxembourg. Her fik Polen og Estland medhold i, at kommissionen ikke skal blande sig i, at de overskred de udledningskvoter, som unionens ETS-program havde tildelt dem.

»Kommissionen har overskredet sine beføjelser ved at indføre et loft over udledningen af kuldioxid,« lyder det i en pressemeddelelse fra domstolen.

Den slår også fast, at kommissionen ikke har ret til at afvise Polens og Estlands forslag udelukkende ud fra en mistanke om forkerte data eller til at erstatte disse data med sine egne.

ETS danner rammen for det europæiske kvotehandelsmarked og er et vigtigt led i EU's bekæmpelse af klimaforandringer. Hvert land bliver tildelt en kvote for, hvor meget kuldioxid det må udlede, og den mængde kan landet fordele på sin industri.

Appellerer dommen

Polen og Estland mente begge, at deres kvoter var sat alt for lavt. Polen ville oprindeligt have tilladelse til at udlede 284,6 millioner ton CO2 fra 2008-2012, men det ønske blev fra kommissionens side barberet ned til 208,5 millioner. Estland havde sat næsen op efter 24,4 millioner ton årligt, men fik tildelt 48 procent mindre, svarende til 12,7 millioner ton.

EU-Kommissionen forventes nu at appellere dommen, men taber den igen, frygter fagfolk faldende priser på kvotehandelsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her