Nyhed
Læsetid: 1 min.

EU-dom kan skade kampen mod klimaændringer

En ny EU-dom kan få en vigtig del af EU's kamp mod klimaforandringerne til at vakle. Den slår fast, at Polen og Estland selv kunne fastsætte deres CO2-kvoter
En ny EU-dom kan få en vigtig del af EU's kamp mod klimaforandringerne til at vakle. Den slår fast, at Polen og Estland selv kunne fastsætte deres CO2-kvoter
Udland
23. september 2009

Det er det enkelte medlemsland og ikke EU, der bestemmer grænsen for sin CO2-udledning.

Det kan blive konsekvensen af en dom fra EU’s domstol i Luxembourg.

Her fik Polen og Estland medhold i, kommissionen ikke skal blande sig i, at de overskred de udledningskvoter, som unionens ETS-program havde tildelt dem.

- Kommissionen har overskredet sine beføjelser ved at indføre et loft over udledningen af kuldioxid, lyder det i en pressemeddelelse fra domstolen.

Den slår også fast, at kommissionen ikke har ret til at afvise Polens og Estlands forslag udelukkende ud fra en mistanke om forkerte data eller til at erstatte disse data med sine egne.

Appellerer dommen

ETS danner rammen for det europæiske kvotehandelsmarked og er et vigtigt led i EU’s bekæmpelse af klimaforandringer. Hvert medlemsland bliver tildelt en kvote for, hvor meget kuldioxid det må udlede, og den mængde kan landet fordele på sin industri.

Polen og Estland mente begge, at deres kvoter var sat alt for lavt. Polen ville oprindeligt have tilladelse til at udlede 284,6 millioner ton CO2 fra 2008-2012, men det ønske blev fra kommissionens side barberet ned til 208,5 millioner. Estland havde sat næsen op efter 24,4 millioner ton årligt, men fik tildelt 48 procent mindre, svarende til 12,7 millioner ton.

EU-Kommissionen forventes nu at appellere dommen, men taber den igen, frygter fagfolk faldende priser på kvotehandelsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torbjørn Johnsen

Alle land, inklusiv Estland og Polen kan løse CO2 utslippet, dersom politikerne får opp øynene for den teknikk som er tilgjengelig i dag, og i nær fremtid.
Dersom diskusjon får fortsette som i dag, blir det derimot en katastrofe. Morgendagen energi løsninger er å finne på min hjemme side:
http://fjordland.dinstudio.se