Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fup og bestikkelse ryster den tyske universitetsverden

Over 100 akademikere fra tyske topuniversiteter er under mistanke for at have taget imod penge fra studerende, der ville opnå en akademisk grad trods manglende evner
Udland
9. september 2009

En tysk juraprofessor befinder sig allerede bag tremmer for at have hjulpet folk til doktor- og ph.d.-grader mod betaling. Sagen, der blev afgjort sidste år, har nu spredt sig til mere end 100 tyske akademikere fra hele landet, der er under mistanke for at have taget mellem 4.000 og 20.000 euro for at hjælpe uegnede kandidater til nogle af de fineste akademiske grader på de offentlige universiteter, hvor uddannelse er gratis. I centrum for hele affæren står det privatejede Institut for Videnskabsrådgivning, der ligger uden for Köln i den sydvestlige del af Tyskland. Her har tre akademikere i årevis formidlet akademiske grader mod betaling ved hjælp af en lang række vejledere på universiteterne, der har hjulpet de studerende på vej. De studerende med pengepungen i orden er blevet fundet via annoncer i avisen.

Presset økonomi

Lektor i tyske forhold på Copenhagen Business School, Birgit Stöber, forklarer, at de implicerede akademikere godt nok er tilknyttet en række af Tysklands topuniversiteter, men at de fleste er løst-ansatte.

»Når så mange universitetsfolk bliver involveret i det her, så tror jeg, det er fordi, universiteterne er meget pressede på økonomien. Ligesom i Danmark er der mange løstansatte, og der er et øget krav om at skaffe midler udefra. At have ph.d.-studerende giver mulighed for flere penge fra staten til det institut, man er tilknyttet, og for den enkelte akademiker kan flere ph.d.-studerende derfor betyde, at de måske kan opnå en fast stilling på universitetet,« siger Birgit Stöber.

For de studerende, der har været villige til at betale for en akademisk grad, der ellers er gratis, er højere løn en åbenlys fordel. Og så betyder titler generelt mere i Tyskland, forklarer Birgit Stöber. Den høje tyske arbejdsløshed spiller formodentlig også en rolle.

»Det mystiske er, hvordan det har kunnet lade sig gøre at tage ukvalificerede kandidater ind, for man skal jo stadig skrive en afhandling og forsvare den,« siger Birgit Stöber, der tipper på, at der har været ghostwriters på spil.

Bestikkelse

Bestikkelse er ikke noget ukendt fænomen i Tyskland.

»Der findes et stort antal korruptionssager på alle niveauer af det tyske samfund, men de fleste havde nok troet, at lige præcis den akademiske verden ikke lå under for det,« mener Birgit Stöber.

De sidste ti år er antallet af private universiteter og uddannelser vokset i Tyskland, og det kan spille ind i forhold til, hvor villige folk er til at betale for deres uddannelse.

»De private aktører skaber en form for signalforvirring, hvor det på den ene side er i orden at betale for uddannelse, mens det i det offentlige uddannelsessystem ikke er det. Nogle studerende kan sikkert komme til at blande de to ting lidt sammen,« siger Birgit Stöber.

Det er endnu uvist, hvor mange falske universitetsgrader, der er blevet uddelt i Tyskland. Ifølge Süddeutsche Zeitung opnår cirka 25.000 tyske akademikere hvert år ph.d. graden, og vurderingen går i retningen af, at en til to procent af graderne ikke er blevet til som de skulle. Jurister er i øjeblikket i gang med at tage stilling til, hvem der eventuelt skal aflevere deres titler igen og hvordan, fortæller Birgit Stöber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Simon Mølholm Olesen

Det er forrykt, at undervisningsverdenen oplever noget så trist. Hvis udviklingen eskalerer - hvilket den desværre ser ud til - oplever vi i Danmark måske inden for en relativ kort årrække, at universiteterne mister deres anseelse, hvis der opstår generel tvivl om hvorledes en persons eksamenspapirer er ægte eller falske.

Vi har jo desværre allerede set danske eksempler (# Fra samme tema; bragt i avisen samme dato), hvor flere danske "universitetsrektorer" angiveligt skulle have oprettet et "universitet" (hvilket ifølge dansk lovgivning er legalt !), hvorfra man angiveligt, blandt andet, udbyder "ph.D grader".

Lovgivningen er altså for slap. Derfor skulle man seriøst overveje at granske loven igennem, og herefter få indført forbud mod at oprette virksomheder som har funktion som "universiteter".