Analyse
Læsetid: 4 min.

Iran åbner for ny forhandling om atomanlæg

Det er svært at blive klog på Teherans reelle hensigter med nye atomforhandlinger, der ventes indledt snart, efter at præsident Ahmadinejad blev politisk styrket i det iranske parlament
Udland
5. september 2009
Sundhedsminister Marzieh Vahid Dastjerdi er Irans første kvindelige minister. Det iranske parlaments godkendelse af 18 af de 21 ministre ses som en succes for præsident Mahmoud Ahmadinejad.

Sundhedsminister Marzieh Vahid Dastjerdi er Irans første kvindelige minister. Det iranske parlaments godkendelse af 18 af de 21 ministre ses som en succes for præsident Mahmoud Ahmadinejad.

ATTA KENARE

BEIRUT - I lyset af øget vestligt pres på Iran om fuld international kontrol med landets atomanlæg, senest formuleret på EU's udenrigsministermøde i Stockholm i går og i dag, konsoliderede præsident Mahmoud Ahmadinejad torsdag sin hidtil vaklende position, da Majlis'en, det iranske parlament, overraskende godkendte 18 af de 21 navne på hans nye minister-liste. Mange Iran-iagttagere havde ventet, at mindst fem-seks navne ville blive droppet af det konservativt dominerede parlament, men kun energiministeren og to af de tre nominerede kvindelige ministre blev forkastet.

Ahmadinejads relative succes i den ellers skeptiske Majlis skyldtes ifølge næstformanden, Mohammed Reza Bahonar, indgriben fra den åndelige leder, Ali Khamenei, der før afstemningen om ministerlisten opfordrede Majlis-medlemmerne til at godkende Ahmadinejads valg.

»Lederens budskab spillede en stor rolle,« sagde Bohonar ifølge nyhedsbureauet AFP, »uden lederens vision var otte eller ni af de nominerede blevet forkastet.«

Størst stemmetal fik den ny forsvarsminister, general Ahmad Vahidi, der er eftersøgt i Argentina for meddelagtighed i bombningen af et jødisk center i Buenos Aires i 1994, hvor 87 blev dræbt.

Kæk præsident

Præsidenten fik et nyt bevis på den øverste åndelige leders opbakning, efter at denne i den sidste tid har lagt luft til ham, og således opmuntret holdt han en kæk tale, hvori han hilste øgede vestlige sanktioner »velkomne«, og kaldte Majlis- accepten af 18 af de 21 ministernavne for »et knusende svar« til den såkaldte E3+3-gruppe, Tyskland og FN's permanente sikkerhedsråds-medlemmer, Frankrig, Storbritannien, Rusland, USA og Kina. Gruppen har truet med nye sanktioner, dersom Iran afviser at mødes »ansigt til ansigt« med EU's særlige udsending, Javier Solana - E3+3-gruppens chefforhandler. Diplomater fra de seks lande satte onsdag i Frankfurt en deadline for Irans svar på invitationen til direkte forhandlinger til den 23. september, hvor FN's Generalforsamling træder sammen i New York.

Dagen før dette ultimatum kom Said Jalili, den nye iranske chefforhandler for atomprogrammet, med en ny 'forhandlingspakke', der ud over atomspørgsmålet også omfatter »sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske emner«.

Hvad pakkens indhold nærmere går ud på, er ikke offentliggjort, og om Jalili i det hele taget mener alvorligt, at han er »rede til forhandlinger«, synes tvivlsomt, efter at Ali Asghar Soltanieh, Irans repræsentant i IAEA, FN's atomenergi-agentur, onsdag blev citeret for, at nye forhandlinger med E3+3-gruppen »ikke ville berøre Irans atomprogram«.

E3+3-gruppen har foreslået Iran at fryse de nuværende sanktioner og tilbudt omfattende økonomisk og teknisk assistance, hvis Iran stopper produktion af beriget uran, der kan anvendes i kernevåben.

Hvis Iran ikke parerer ordre, vil nye sanktioner formentlig omfatte blokering af Irans olieimport, der udgør 40 pct. af landets energiforbrug, bl.a. grundet mangel på reservedele til egne raffinaderier som følge af de nuværende sanktioner.

Iran har i hele det årelange forhandlingsforløb fastholdt, at atomprogrammet alene har civile formål, hvilket er tilladt ifølge den internationale ikkesprednings- aftale, som Iran også har underskrevet. Men det faktum, at Iran har nægtet fuld FN-inspektion af sine atom- anlæg, har vakt mistanke om, at iranerne pønser på at fremstille en atombombe. Ifølge nogle kilder, citeret i tidsskriftet Udenrigs, kan Iran producere bomben allerede om ét til tre år.

Sanktioner uden virkning

Denne udsigt var dog næppe årsagen til præsident Ahmadinejads kry attitude, da han i Majlis'en bød »nye sanktioner velkomne« med en bemærkning om, at sanktioner overhovedet ikke påvirker Iran. Han har i hvert fald delvis ret - dels er Kina og Rusland ikke interesserede i en virkeligt effektiv inddæmning af Iran, dels er EU-landene nervøse ved en handelsboykot, idet EU som Irans største handelspartner har 20 mia. dollar (mere end 100 mia. danske kroner) i eksportindtægter i klemme. Alt dette ved den iranske præsident meget vel, ligesom han ved, at en blokade af Irans olieimport kun vil ramme de fattige iranere i form af højere benzin- og transportpriser. Ifølge en artikel i International Herald Tribune af en amerikansk finansmand, Jerry Guo, der denne sommer har arbejdet for en investeringsfond i Teheran, har sanktionerne ingen praktisk virkning, ud over at de styrker det iranske sortbørsmarked, der bestyres af Revolutionsgarden med en estimeret årlig omsætning på 12 mia. dollar. Guo på- peger således, at finans-sanktionerne er uden virkning, så længe iranske banker kan operere frit i Europa, og som et konkret eksempel nævner han, at IT-firmaet Hewlett-Packard officielt ikke har solgt en eneste computer i Iran. Men ifølge Guos firmas research er Iran det største marked for HP-computere i Mellemøsten - finten er mellemmænd i Dubai.

Nye sanktioner kan desuden fungere som politisk gave til Ahmadinejads populistiske regime, der nemmere kan skyde skylden for en generelt fejlslagen økonomisk politik på Vestens »onde hensigter«, der ifølge præsidenten også var årsag til den blodige uro efter præsidentvalget den 12. juni, der afgørende har ændret Irans politiske landskab.

I hvor høj grad vil snart vise sig, nemlig i løbet af denne måned.

De 27 EU-udenrigsministre i Stockholm vedtog i går en »indtrængende opfordring« til Iran om at sætte sig til forhandlingsbordet, men undlod bombastiske trusler om sanktioner ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her