Analyse
Læsetid: 3 min.

Irans præsident på tilbagetog

Oppositionen får indrømmelser med støtte fra den åndelige leder, Ali Khamenei, og præsident Mahmoud Ahmadinejad synes stedse mere isoleret i det konservativt dominerede parlament
Irans åndelige leder, Ali Khamenei (t.v.), lykønsker Mahmoud Ahmadinejad (t.h.) med sejren ved præsidentvalget i juni. Meget tyder på at Khamenei senere er blevet nervøs på grund af protesterne over valgresultatet.

Irans åndelige leder, Ali Khamenei (t.v.), lykønsker Mahmoud Ahmadinejad (t.h.) med sejren ved præsidentvalget i juni. Meget tyder på at Khamenei senere er blevet nervøs på grund af protesterne over valgresultatet.

Udland
2. september 2009

BEIRUT - Fra udkigsposten bag sit skrivebord på sjette sal i Concorde-højhuset gjorde Muammar Atwa, avisen al-Akhbars Iran-ekspert, følgende observation:

»Præsident Ahmadinejad må flytte sig hen mod de moderate. Bliver han stående, vil han vælte. Men som det ser ud nu, er han i bevægelse - udnævnelsen af tre kvindelige ministre er f.eks. et tegn på, at han forsøger at komme de moderate i møde.«

Vurderingen byggede på iagttagelse af de seneste ugers udvikling i Iran, som i disse dage præges af debatten i Majlis'en, det iranske parlament, om den ny regering, som de 290 delegerede skal godkende. Det var på forhånd ventet, at præsidenten - hvis forhold til Majlis'en er anstrengt - ville møde modstand mod nogle af de 21 navne på ministerlisten i den i øvrigt konservativt dominerede Majlis.

Kritikken går på mange af de nye navnes mangel på erfaring, men debattens skjulte dagsorden synes at være frygt for, at Mahmoud Ahmadinejad pønser på at sikre sit 'militære kort', dersom den aktuelle politiske krise udvikler sig i en for ham ugunstig retning.

En konservativ delegeret satte således et spørgsmålstegn ved, om den afgående forsvarsminister, Mostafa Mohammad Najjar, er egnet som ny indenrigsminister.

»Er det i landets interesse at udnævne en militærmand til det mest politiske ministerium? Vil det hjælpe til at hele splittelsen i samfundet?« lød kritikken.

Det iranske indenrigsministerium styrer politiets og sikkerhedstjenesternes kontrol med oppositionel aktivitet.

Khamenei bekymret

Da Ahmadinejads 'valgsejr' den 12. juni, der byggede på åbenbar svindel, blev hyldet af den øverste åndelige leder, Ali Khamenei, følte den genvalgte præsident sig sikker. Men de uroligheder, der fulgte efter modkandidaten Mir-Hossein Mousavis overraskende store nederlag, synes at have bekymret den åndelige leder, hvis i forvejen flossede prestige fik dybe ridser efter hans åbenlyse støtte til sin protegé. Khamenei har følgelig forsøgt en del-og-hersk-taktik, dels ved at afvise, at de tre slagne præsidentkandidaters protester var styret udefra af »zionistiske kræfter«, hvilket Ahmadinejad har påstået, dels ved at gøre ayatollah Sadeq Larijani til ny chef for justitsvæsenet - en udnævnelse, præsidenten ikke har indflydelse på.

Sadeq Larijani er bror til parlamentsformanden Ali Larijani, hvis dårlige forhold til præsidenten er en kendt sag. Således blev Larijani efter Ahmadinejads valgsejr i 2005 'gået' som chef- forhandler i atomstriden med USA og EU, hvorefter han overtog posten som parlamentsformand.

Den ny justitschef Sadeq Larijanis to første embedshandlinger var at 'klippe kløerne' på præsidenten: Dels ved at fyre den hidtidige chefanklager, der stod for den benhårde retsforfølgelse af de flere end 100 dissidenter, der i stalinistiske skueprocesser har 'tilstået' egne fejl i kaskader af tårer. Disse cirka 100 er de sidste bag tremmer og også de mest prominente, bl.a. en tidligere vicepræsident for reform-præsidenten Khatami, en stribe af hans politiske råd- givere, der ved dette valg arbejdede for Mir-Hossein Mousavi, samt journalister, bloggere og aktivister under 'den grønne revolution', som urolighederne blev kaldt.

IRNA, det officielle nyhedsbureau, har desuden meddelt, at Sadeq Larijani har beordret undersøgelse af de anklager, en anden slagen præsidentkandidat, Mehdi Karroubi, er ude med, nemlig at anholdte blev voldtaget og tævet i forvaring - hvilket sikkerhedstjenesterne benægter.

Tævet ihjel i fængslet

Og ret ubekvemt for præsidenten kunne det konservative nyhedsbureau Mehr i går citere »informerede kilder« for en obduktions- rapport, der angiveligt dokumenterer, at den 25-årige Mohsen Rholamini, søn af en politisk rådgiver for en tredje præsidentkandidat, Mohsen Rezaie, blev tævet ihjel i fængslet efter anholdelse under juni-urolighederne.

Det var kendt, at den unge mand døde i forvaring, men myndighedernes forklaring var, at dødsfaldet skyldtes meningitis, hvilket den statslige retsmediciner nu har afvist officielt. Sagen har vakt en sådan opsigt, at den åndelige leder har lovet de efterladte, at »retfærdigheden vil ske fyldest i denne sag«.

Præsident Ahmadinejads modangreb sker på to fronter: Dels ved offentligt - og for første gang - at kræve sine modkandidater rets- forfulgt for deres medansvar for juni-urolighederne, hvorved han er på linje med hard liner-formanden i Vogternes Råd, ayatollah Janatti, dels ved at åbne for dialog med USA, der har krævet et svar i denne måned på præsident Obamas opfordring til Iran om »at åbne den knyttede næve«.

»Iran skal have konstruktivt samarbejde med alle nationer undtagen den ulovlige zionistiske enhed,« sagde Ahmadinejad i en tale til parlamentet.

Og hans nye atomchef, den moderate Saeed Jalili, sagde på iransk tv, at han har forberedt et nyt udspil i forhandlingerne med de permanente sikkerhedsråds-medlemmer og Tyskland, der i disse dage har møde i Frankfurt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En artikel der IKKE gentager og gentager og gentager og gentager... samme "analyser" der overfladisk behandler sagen, kan læses her:

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/KI02Ak02.html

- Arash