Nyhed
Læsetid: 2 min.

Joe Wilson som præsident?

Før var han et helt ukendt medlem af den amerikanske kongres fra South Carolina, men efter han beskyldte præsident Obama for at lyve, er Joe Wilson blevet en veritabel superstar på den amerikanske højrefløj. Talkshows og tabloidmedier står i kø
Joe Wilson - amerikansk politiks nye Joe the Plumber.

Joe Wilson - amerikansk politiks nye Joe the Plumber.

Freddie Lee

Udland
21. september 2009

WASHINGTON DC - Det tog kun en uges tid. Efter sit nu efterhånden verdenskendte verbale angreb på USA's præsident Barack Obama er medlem af den amerikanske kongres Joe Wilson, som beskyldte Barack Obama for at lyve under dennes tale til Kongressen i forrige uge, blevet en konservativ mediestjerne. Og pengene vælter fortsat ind på hans kampagnes bankkonto op til midtvejsvalget i 2010.

Wilson, som i mandags blev officielt irettesat af Kongressen med et betragteligt flertal (endda med en lille håndfuld Republikanske stemmer), ser ud til at nyde sit nye liv i rampelyset. Han optræder i tide og utide på især Fox TV, hvor han kælent kaldes for amerikansk politiks »nye Joe the Plumber«.

For læsere med kort hukommelse skal Bagsiden minde om, at Joe var en anden mand, som blev berømt efter at have sat spørgsmålstegn ved Barack Obamas hæderlighed. Joe beskyldte den daværende senator for at føre amerikanerne bag lyset, når det gjaldt skattepolitikken (i dag er han sunket hen i glemslen igen, hvilket bør minde alle om, at den slags berømmelse kan være nådesløst kort, hvis man ikke har andet at byde på).

'Du er fantastisk'

Men det er næppe en skæbne, som vil overgå Wilson, der trods alt er medlem af Kongressen.

Efter afstemningen sidste mandag stillede han op til en stribe interviews, og hans republikanske kolleger formelig stod i kø for at klappe ham på ryggen og give ham bjørnekrammere for åben skærm. »Du er fantastisk«, henåndede en af Wilsons støtter, Michele Bachman.

Den altid bramfri, visse ville mene skingre, Bachmann - republikaner fra Minnesota - er selv et yndet hadeobjekt på den amerikanske venstrefløj, efter at hun under sidste års præsidentkampagne opfordrede til en undersøgelse af, hvem der var rigtige amerikanere, og hvem der ikke var.

Hun mente f.eks. nok, man kunne sætte spørgsmålstegn ved Barack Obamas patriotiske sindelag, hvilket Sarah Palin gav hende helt ret i. Først da John McCain tilkendegav, at han ikke syntes, det var hensigtmæssigt at dele kandidaterne op i, hvem der var ægte amerikanere, og hvem, der ikke var, døde debatten hen igen.

Imens fortsætter Wilson med at være poster boy for den konservative tea party-bevægelse, som har produceret plakater, der anbefaler en Palin-Wilson opstilling til præsidentvalget i 2012.

Demokrater hjælper til

Men hjælper Demokraterne i virkeligheden Wilson ved at skælde ham ud og vedtage resolutioner imod ham? Det mener grundlæggeren af Slate Magazine, den tidligere redaktør ved Harper's Review og Economist, Michael Kinsley. Han er i dag klumme- og lederskribent ved Washington Post:

»Al den opmærksomhed får ham bare til at blive mere populær blandt sine egne tilhængere, og Demokraternes opførsel får naturligvis ikke disse tilhængere overbevist om, at præsidenten rent faktisk ikke er en løgner. Jo flere gange, han bliver tvunget til at skrive på Kongressens sorte tavle: 'Jeg lover ikke at kalde præsidenten en løgner', jo mere vil han få status som helt i store dele af befolkningen. Hvorfor kan Demokraterne ikke tage sig sammen og indse det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her