Læsetid: 2 min.

Karzai udråbt som vinder trods valgsvindel

Afghanistans præsident Karzai får sandsynligvis lov til at fortsætte trods massivt svindel ved valget i sidste måned. Valgkommission udråber ham som vinder
Karzai fortsætter som afghansk præsident, men ikke efter en troværdig afstemning. Svindlen har været massiv.

Karzai fortsætter som afghansk præsident, men ikke efter en troværdig afstemning. Svindlen har været massiv.

Ahmad Masood

17. september 2009

Trods anklager om massivt svindel i forbindelse med valget i Afghanistan for fire uger siden, tegner alt til, at landets præsident, Hamid Karzai, fortsætter i embedet.

Afghanistans uafhængige valgkommission offentliggjorde onsdag det officielle resultat af præsidentvalget den 20. august. Ifølge dette fik Karzai 54,6 procent af stemmerne, mens hans nærmeste udfordrer, Abdullah Abdullah, fik 27,8 procent. Dermed har Karzai fået over 50 procent af stemmerne, og der skal ikke være en anden valgrunde. Resultatet kommer efter, at alle stemmer er talt op, men myndighederne siger, at det alligevel ikke er endeligt. En FN-støttet kontrolinstans, der har beordret omtælling af stemmerne fra 10 procent af stemmelokalerne, skal også godkende resultatet.

Offentliggørelsen af valgresultatet kom bare timer efter, at gruppen af EU-valgobservatører, offentliggjorde en rapport, der fastslog, at valgsvindelen havde været massiv. Phillippe Morillon, leder af EU-observatørerne, siger, at hans hold skønner, at 1,5 millioner af de afgivne stemmer er »mistænkelige«. Disse omfatter 1,1 millioner af stemmerne på Karzai og 300.000 på hans hovedrival, tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah.

Valgmyndighederne har modtaget hundreder af klager over, at valgtilforordnede, embedsfolk og i nogle tilfælde politifolk har medvirket til systematisk af proppe stemmebokse med falske sedler. Tirsdag beordrede den FN-støttede Kommission for Valgklager en fornyet optælling på næsten en tiendedel af valgstederne i Afghanistan. I alt skulle der gennemføres omtællinger af stemmerne fra 2516 af landets flere end 26.000 valgsteder. På de mistænkelige valgsteder havde en enkelt kandidat fået næsten alle de afgivne stemmer, eller også havde valgdeltagelsen været usædvanlig høj - op til 100 pct. Ifølge valgresultatet, der blev offentliggjort onsdag, var valgdeltagelsen for landet som helhed på blot 38,7 procent.

Midt i al virakken om valgfusk har der rejst sig en betydelig kritik af chefen for FN's mission i Afghanistan, nordmanden Kai Eide, der angiveligt har set passivt til, mens den systematiske svindel har fundet sted. Den britiske avis The Telegraph bragte torsdag en artikel, hvor unavngivne FN-medarbejdere kræver Eide fyret, som følge af hans manglende evne til at takle valgsvindlen. Kai Eides næstkommanderende, amerikaneren Peter Galbraith, rejste mandag hjem til USA efter et skænderi med sin norske chef.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Næh, jeg synes, at han er en kæmpe klovn. Han ville have vundet uden. Alle meningsmålinger gav ham flertal, mens hans rival aldrig har ligget over 30 procent.

Krigen i Afghanistan er ved at falde fuldstændigt fra hinanden.

Der bliver svindlet ved valget så man tror det er løgn, og på hjemmefronten forsøger militæret at indføre censur og forbyde aviser og bøger i at udkomme.

Som om det ikke er nok, så er der ikke en kat der aner hvorfor det danske militær egentlig befinder sig i Irak og Afghanistan, og hvad militæret foretager sig, og som kronen på værket er NATO i fuld gang med at blive slået militært.

Ih du milde for noget rod…

Viv Haufenreich

Jvf Iran: Ingen politikere i hverken USA e EU her er citeret for at have mistro til processen. Karzai, den i 90erne tidligere ansatte ved et amerikansk olie firma (og CIA relatet) - en fascistoid mode-diktator der tillader at en mafia styrer landet ("krigsherrer").

At pressebilledet på tværs af medie billedet halvhjertet og symbolsk dokumenterer svindlen viser netop at Afghanistan ikke handler om Osama bin Laden eller "demokrati udbredelse", men Vesten's fatale og om noget impotente forsøg på sikkerhedspolitik som Slavoj Zizek indikerer: Ikke engang et 3 verdensland som Afghanistan kan Vesten med al magt tivnge i knæ.

Svindlen beviser at (vasal-) stater som Danmark i et fuldkomment ideologisk øjemed følger USA's pendant agtige molbo bud om symbolsk militær større til en krig ingen ved hvorfor længere bliver ført. Pånær forsvars industrien måske.

Afghanistan ligner mere og mere Vestens Vietnam - og hvad forsvarer de udstationerede Danske soldater egentlig? Sikkerheden? Et nyt demokrati? Illusionernes holdeplads? På de danske skatteyders regning velogmærke - hvad med at bruge beløbet på Irakiske flygninge istedet en militært isenkræm?

Det er sund sikkerhedspolitik, men det ville helt sikkert hjælpe, hvis politikerene talte om realiteter fremfor at holde salgstaler.

Iøvrigt er vi ikke ved tabe nogetsomhelst i Afghanistan.

Det er vist kun, hvis man læser for meget på informations debatsider, hvor ni ud af ti debatører hører til på den aller yderste venstrefløj, at man kan få den opfattelse.

Nå, det ville forbavse mig, hvis de ikke havdet været til stede hele tiden. Det er enhedslisten jo også. Det betyder ikke at de har magten eller er tæt på at få den.

Næ, ikke hvis der havde været valg - men nu er der jo krig i Afghanistan, så når modparten sidder på større og større dele af territoriet, betyder det jo at NATO sidder på mindre og mindre dele - jeg tror man kalder det at tabe.

Deres tilstedeværelse er øget fra 52 % til 80 % - af territoriet - tilstedeværelsen udmønter sig bl.a. i at i de dele hvor de er repræsenteret, er der mindst ugentlige angreb fra deres side.

Selv Voice of America benytter ICOS som kilde når der refereres.

@Kim Vibe
Nato har ikke noget at fylde tomrummet med. Det er som da Japan stod med en hær i Kina - de havde magten så langt deres gevær rakte...