Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kold krig på Nordpolen

Forsvarets Efterretningstjeneste forudser, at Danmark fremover vil blive involveret i en konflikt om rettighederne til Nordpolens rigdomme. Forskerne opfordrer Danmark til at satse på en FN-løsning og undgå at provokere den russiske bjørn
Udland
3. september 2009

Dybt under Nordpolens smeltende is ligger enorme forekomster af olie, gas og mineraler, og dem kommer Danmark i stigende grad til at kæmpe for at få del i. Det skriver Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, i sin seneste trusselsvurdering, som udkom i går. Tjenesten forudser, at Danmark i de kommende år vil blive involveret i »mindre sammenstød og diplomatiske kriser« og formentlig også udsat for »militær chikane« fra de andre store spillere i Arktis, først og fremmest Rusland, som har enorme økonomiske og energimæssige interesser i Nordpolen og de muligheder for udvinding og sejlads, som åbner sig i takt med, at polar- isen smelter.

Egentlig militær konflikt vil det dog næppe udvikle sig til, men samtidig advarer efterretningstjenesten om, at Rusland »har indledt en konfrontatorisk udenrigspolitik« og også fremover vil være en »selvhævdende og egenrådig aktør i mange internationale spørgsmål«.

Krig om ressourcer

Det, Danmark kommer til at slås med Rusland, Canada, USA og Norge om, er rettighederne til at udvinde omkring 30 procent af verdens uudnyttede gasressourcer og 13 procent af olien. Dertil kommer rettighederne til de nye søveje nord om Canada og Rusland, som ventes at blive sejlbare i løbet af få år.

»Det er et kapløb om Polarhavets ressourcer og handelsveje, som allerede er i fuld gang,« siger lektor i international politik Peter Viggo Jacobsen fra Københavns Universitet.

»Og der er store interesser på spil, ikke mindst for Ruslands vedkommende, som i forvejen er verdens største gasproducent.«

Ifølge DMI's seniorforsker Rasmus Tonboe vil det vare adskillige år, før store dele af Polarhavet bliver isfrit. Men allerede fra 2015 forventer meteorologerne, at de store sejlruter nord om Rusland og Canada bliver isfrie hver sommer.

»I øjeblikket er polarisen meget sårbar, så hvis der kommer en meget varm sommer, ryger vi helt i bund, og så kan det gå endnu hurtigere,« siger han.

De store olieselskaber er allerede i fuld gang med at undersøge, hvor det kan betale sig at bore efter olie og gas, og Rasmus Tonboe understreger, at de ikke lader sig skræmme af de barske klimatiske forhold.

»De køber bare noget kraftigere boreudstyr og indstiller sig på at kunne trække et isbjerg væk eller flytte deres borerigge, hvis isbjergene kommer for tæt på,« siger han.

FN-sporet

Danmark har allerede flere gange været involveret i diplomatiske konflikter i polarområdet. For to år siden var Rusland og Danmark på kollisionskurs om territorialrettighederne ved den under- søiske Lomonosov-bjergryg, der strækker sig i en stribe tværs over Nordpolen fra Grønland til Rusland.

Og næsten samtidig kom Canada og Danmark op at toppes om rettighederne til den halvanden kilometer store Hans Ø mellem Canada og Grønland og førte i flere måneder en indædt flagkrig på øen.

I begge tilfælde har Danmark gydt metervis af diplomatisk olie på vandene og brugt mange kræfter på at overtale de andre arktiske spillere til at overlade sagen til FN's såkaldte Territorialsokkelkommission.

»Den danske regering har prøvet at demontere konflikten og foreløbig haft held til at standse den wild west-tendens, som var ved at brede sig,« siger Peter Viggo Jacobsen.

I en omfattende rapport om fremtiden for de arktiske områder opfordrer Dansk Institut for Militære Studier, DIMS, også Danmark til at holde lav profil, satse på en FN-løsning og samtidig gøre alt for at undgå at provokere Rusland.

»Jeg synes Danmark har gjort de rigtige ting, for det må for enhver pris undgås, at konflikten militariseres,« siger den ene af rapportens forfattere, souschef og major Henrik Jedig Jørgensen.

Minder om Den Kolde Krig

Han roser bl.a. Danmark for at have etableret et geologisk undersøgelsessamarbejde med russerne og NATO for, at de ikke gennemfører militærøvelser i det arktiske område.

»Det er den slags provokationer, som vil minde russerne om Den Kolde Krig og få dem til at tro, at NATO forbereder sig på væbnet konflikt,« siger han.

I slaget om Polarhavet føler Rusland sig ret alene, forklarer han, hvorimod Danmark, USA, Norge og Canada traditionelt har været en del af det samme militære samarbejde.

Rusland har flere gange truet med at gribe til militære midler, hvis landets interesser i det arktiske område bliver truet, men den trussel mener Jedig Jørgensen ikke, man skal lægge for meget i.

»For Rusland er ressourcerne i Polarhavet en økonomisk og energimæssig livline, og de er ikke interesseret i en langvarig konflikt. De er interesseret i at få rettighederne afklaret så hurtigt som muligt, mener han. Og det er bl.a. grunden til, at det geologiske samarbejde med Danmark er kommet i stand.«

Peter Viggo Jacobsen er enig med DIMS-forskeren. Det handler om at holde hovedet koldt, satse på samarbejde og en diplomatisk løsning.

»Hvis Rusland først begynder at spille med de militære muskler, har vi ikke en chance« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Rasmussen

FE´s risikovurdering afslører indirekte, hvad det er for et realitetsprincip, der ligger bag det politiske systems vurderinger og prioriteringer m.h.t. muligheder og ricisi i dette område, altså Arktis, der endnu henlægger i naturtilstandens uskyld og unyttighed.

I dette år, hvor klimatopmødet i Kbh. til september fylder en stor del af det politiske systems opmærksomhed, og hvor man taler om nødvendigheden af at gøre sig uafhængig af olien, behøver man bare lægge mærke til de strategiske overvejelser, som afslører sig indirekte i FE´s fremlagte rapport. Al snak om at gøre sig uafhængig af olie og gas er her efter ikke andet en netop ”gas”!

Grunden til at de store forekomster af fossilt brændsel nu viser sig som et reelt økonomisk aktiv i regeringernes overvejelser, er intet mindre end beviset på, at de IKKE burde betragtes som et økonomisk aktiv. For det skyldes den globale opvarmning, at de nu er ved at blive tilgængelige. http://www.information.dk/170565

Hykleriet i det politiske system er gigantisk. På den ene side påstår politikere verden over, at de indrømmer, at afbrændingen af de fossile brændsler må stoppe. Men hver eneste lille dråbe, som endnu ikke er inddraget i den globale økonomi eller som der endnu ikke er sat ejer på, afstedkommer et langt mere dybtfølt og ægte engagement, end noget af det der dækker sig ind under det samme politiske systems erklæringer om eget ambitionsniveau i forhold til at standse den globale opvarmning. Det beviser at man ikke mener en skid med de fine ord om viljen til at standse den globale opvarmning

Systemet er afsløret. Der gælder dobbelt standard her, som der gør med hensyn til efterretningstjenesternes arbejdsområde i det hele taget. Udadtil, så er der én standard, men indadtil gælder der noget andet. Det politiske system godkendte PET´s registreringer af de etablerede politiske partiers legitime modstandere, imens samme system hårdnakket og mod bedre vidende fortsætter med at påstå, at det havde man ikke viden om, at man skulle have gjort: www.arbejdsforskning.dk/pdf/art-63.pdf

Send Hjemmeværnet (husk tørklæder, det er hundekoldt).

Steen Rasmussen

Klimatopmødet er ikke i september, som skrevet i mit første indlæg, men i december.

Hvorfor mangler artiklen helt en belysning af de grønlandske interesser i forhold til efterforskning af olie og gas, og de potentielle konfliktmuligheder? Efter selvstyreaftalen er det i høj grad (også) et grønlandsk anliggende, og i rigsfællesskabet er det det grønlandske samfund der bliver mest berørt af disse ting i de kommende år.

Med venlig hilsen
Finn Bendixen, Aasiaat Grønland

Steen Rasmussen

@bendixen
Iflg. Danmark så er Grønland=Danmark når det gælder fordele.
Angående sociale forpligtelser, så kan vi altid snakke lidt om det, du ved, sådan i overensstemmelse med hvem der har mest at sige..

Kære Steen Ole Rasmussen
Jeg er oprigtigt optaget af emnet, og kan ikke bruge fiffige kommentarer fra 'faste pindehuggere' til noget!

Steen Rasmussen

Når nu Bendixen ikke bryder sig om fiffigheder, så må jeg skrive det på en mindre fiffig måde:
I følge den netop indgåede selvstyreaftale så er det relevante område dansk, altså kan man sige at her er lighedstegnet sat mellem Grønland og Danmark.

De kendte og ukendte ressourcer, som i følge aftalen skal deles mellem Danmark og Grønland og indgå som fradrag i bloktilskudene efterhånden som de evt. bliver realiseret økonomisk i løbet af de kommende år, og på en måde som nogle mener først vil blive en økonomisk fordel for Grønland om ca 50 år, de ligger på fastlandet, som jo ikke er genstand for den nylige kolde krig i det høje nord. I øvrigt har man vidst også forbeholdt sig ret til at genforhandle betingelserne for overdragelse af disse ressourcer til Grønland.

I øvrigt skal man passe på med at "påstå", at man er mere oprigtig i sin fokus end andre. Det kommer meget let til at fremstå lidt dumt, da man ikke kan blotlægge sin "oprigtige intention", men netop kun påstå den, med sine mere eller mindre kontrollerede udsagn.

Man kommer på den mådelet til at fremstå mindre fiffig og måske også lidt mental løs i det i rækken af aspirerende pindehugger. Især hvis man lige har afsløret at man ikke kan eller vil se, hvad der stod mellem og på linierne.

Undskyld, jeg trækker udtrykket 'faste pindehuggere' tilbage. Jeg ønskede blot at folk med speciel indsigt i netop dette emne kom på banen, og gerne direkte og uironisk. Jeg vil gerne blive klogere på emnet, ikke deltage i polemik. Så ikke mere herfra.

Med venlig hilsen
Finn Bendixen, Aasiaat, Grønland

Du er da lidt naiv, Steen, hvis du nogensinde har troet, at menneskeheden ikke ville brænde alle tilgængelige fossile brændstoffer af.

Det kommer til at ske uanset hvad.

Klimapolitik handler hovedsageligt om at finde beskatningsobjekter, der ikke er lønindkomstafhængige, da det i en globaliseret verden bliver stadigt sværere at opretholde staternes indtægter ad denne vej.

@Kim Vibe

Jeg er helt enig i dine betragtninger om klimapolitik.

Det er den tydeligste konsekvens når virksomheder ikke beskattes når de fjerner ressourcer fra jorden (beskatningen rammer i stedet befolkningen udiskrimineret).

Det eneste som ändrer sig (og har ändret sig) er den kendsgerning at affald og andre klimarelateret objekter er blevet til lönsomme handelsprodukter på tvärs af gränserne.

Hold da op! Så var vi enige om noget.:)

Steen Rasmussen

Nordøstpassagen er blevet indviet kommerciel godstransportvej mellem Asien (sydkorea) og Rotterdam. Ruten er en fjerdedel kortere end over Zueskanalen, og er anvendelig takket være den menneskeligt skabte globale opvarmning, der gør at isen omkring Arktis ikke har været mindre de sidste 2000 år: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/buques/abren/nueva/ruta/Europa/A...

Steen Rasmussen

Nordøstpassagen er blevet indviet som kommerciel godstransportvej mellem Asien (Sydkorea) og Rotterdam. Ruten er en fjerdedel kortere end over Zueskanalen, og er anvendelig takket være den menneskeligt skabte globale opvarmning, der gør at isen omkring Arktis ikke har været mindre udbredt de sidste 2000 år: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/buques/abren/nueva/ruta/Europa/A...