Baggrund
Læsetid: 4 min.

Militærjunta stikker milliarder i egen lomme

Myanmars generaler har intet ønske om at dele profitterne fra kontroversiel gasrørledning med sin befolkning, der hører til Asiens fattigste. Indtægterne fra rørledningen er i høj grad med til at afstive et sanktionspålagt regime, hævder ny rapport
Myanmars generaler har intet ønske om at dele profitterne fra kontroversiel gasrørledning med sin befolkning, der hører til Asiens fattigste. Indtægterne fra rørledningen er i høj grad med til at afstive et sanktionspålagt regime, hævder ny rapport
Udland
11. september 2009

Myanmars militærjunta har tjent næsten fem milliarder dollars på en kontroversiel gasrørledning, der drives af den franske energigigant Total, men har frataget sit forarmede land disse hårdt tiltrængte indtægter ved at indsætte næsten alle pengene på bankkonti i Singapore, forlyder det i en netop udkommet rapport. > > > >

Ifølge rapporten, som er udarbejdet af ngo'en EarthRights International (ERI), har også Total tjent pænt på aftalen med et anslået overskud på 483 millioner dollars på projektet siden 2000. ERI hævder, at udbyttet af Yadana-rørledningen, som drives af Total og to andre selskaber, har været så stort, at det i vidt omfang har kunnet værne landets militære ledere imod virkningerne af de internationale sanktioner, som Myanmar er pålagt for sine krænkelser af menneskerettighederne. I rapporten, som udkom tirsdag, hævdes det, at Total og dets partnere har en hovedrolle i det uforsonlige regimes selvbefæstelse. Rapporten gør også gældende, at hvor Myanmars befolkning lider under en af Asiens ringeste levestandarder, med yderst begrænsede statslige investeringer i sundhed, uddannelse, infrastruktur og alt andet, som indvirker på almindelige menneskers levevilkår, har landets selvbestaltede militærherskere i obskøn grad beriget sig selv. Rørledningen i det østlige Myanmar, som fører gas fra de rige felter i Andamanerhavet gennem Myanmar og Thailand, har længe været omstridt. Kampagnefolk har gentagne gange beskyldt de myanmarske myndigheder for at anvende tvangsarbejdere, der står under beskyttelse af Myanmars hær. I forrige måned afviste Total alle påstande om, at projektet stadig benytter sig af slavearbejdskraft. > > > >

Kunstig valutakurs

Ikke desto mindre giver oplysningerne i rapporten fra ERI, en anerkendt menneskerets- og miljø-ngo, der har til huse i Thailand, den hidtil mest detaljerede indsigt i, hvor store summer regimet har tjent på rørledningen, og hvordan det har forvaltet denne rigdom.

Af rapporten, der bærer titlen Total Impact og bygger på to års efterforskninger, fremgår det, at juntaen, som ledes af general Than Shwe, har formået at undgå at unddrage det nationale budget næsten alle gasindtægter ved at gøre brug af en kunstigt lav valutakurs. Det sker ved at taksere indtægterne til blot 6 kyat per dollar, skønt den reelle kurs er tættere på 1000. Ifølge en fortrolig IMF-rapport, som ERI har fået adgang til, bidrog naturgasindtægterne med »mindre end 1 procent af de samlede indtægter på budgettet 2007/08, men ville have bidraget med omkring 57 procent, hvis værdien var sat til markedskurs«. Rapporten hævder, at regimet ved den nuværende vekselkurs blot har angivet en indtjening på 29 millioner dollar, mens der ikke er redegjort for hele 4,8 milliarder dollar

> > > >Skjuler indtægter

Ifølge rapporten har »pålidelige kilder« antydet, at Myanmars andel af indtægterne fra Yadana er placeret i to ledende offshore-banker i Singapore, heraf størstedelen i Overseas Chineses Banking Corporation (OCBC) og resten i DBS Group.

»Den militære elite skjuler milliarder af dollars fra det myanmarske folks indtægter i Singapore, mens landet lider unødigt under Asiens laveste socialudgifter,« siger ERI's Matthew Smith, rapportens hovedforfatter.

»Indtægterne fra denne rørledning er regimets livline. De kunne gøre en væsentlig forskel i retning af at forbedre levestandarden for landets befolkning.«

Anklagen for ligegyldighed over for sin egen befolkning rettes jævnligt imod Myanmars militærjunta, der kalder sig selv for Fred og Udviklingsrådet. Menneskeretsgruppen Burma Campaign UK har anslået regimets sundhedsudgifter til at være de laveste i verden - kun 4 kr. pr. indbygger om året. Derimod lægger militærudgifter beslag på op til halvdelen af budgettet.

Kritikken af regimet steg sidste år i kølvandet på cyklonen Nargis, hvor militærstyret blev anklaget for en dødbringende langsom og utilstrækkelig reaktion på den storm, der efterlod 140,000 mennesker døde. Mistroisk over for de udenlandske hjælpeorganisationer undlod de myanmarske myndigheder at give indrejsevisa til mange hjælpearbejdere. Amerikanske og andre udenlandske skibe med livsnødvendige nødforsyninger blev nægtet tilladelse til at anløbe Myanmars havne.

Juntaens liv i luksus

Men selv om regimet tilsyneladende forholder sig indifferent til sit folks lidelser - Myanmar er i dag det fattigste land i regionen - forstår de højtstående medlemmer af juntaen sig i høj grad på at nyde et liv i luksus og overflod. Verden fik i november 2006 et sjældent indblik i regimets ekstravagante livsførelse, da videooptagelser slap ud af den fest, der blev anholdt i anledning af Than Shwes datters bryllup med en officer. I videoklippene, som blev lagt ud på internettet, blev der indtaget rigelige mængder af champagne, imens brudeparret fik gaver til en anslået værdi af 50 millioner dollar. Bryllupsgaverne omfattede smykker, luksusbiler og huse. For et regime, der er pålagt en række sanktioner og et omfattende pres for at frigive sine politiske fanger, herunder den tilbageholdte oppositionsleder Aung San Suu Kyi, er energiaftaler blevet et centralt forhandlingsobjekt i relationerne med regionale stormagter som Kina og Indien.

De to juniorpartnere i aftalen om Yadana-rørledningen er Chevron, som skal have tjent 437 millioner dollars på projekt, og det thailandske PTTEP, som skal have tjent omkring 394 millioner dollar. Også Myanmars statskontrollerede Myanmar Oil and Gas Enterprise er involveret i operationen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Myanmars ambassade til rapportens påstande. En talskvinde for Total siger, at selskabet ikke er i stand til at kommentere ERI's rapport, da man endnu ikke har set dokumentet. Adspurgt om Totals indtjening i Burma, udtaler hun:

»Vi kommenterer normalt ikke på vores indtjening pr. land, men jeg kan røbe, at vores indtægter fra Myanmar tegner sig for 0,7 procent af koncernens årsresultat.«

Hun oplyser, at gruppen i alt tjente 20 mia. dollars i 2008, hvilket skulle give Total en årlig indtægt fra Myanmar og dets kontroversielle rørledning på 140 millioner dollar.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her