Nyhed
Læsetid: 2 min.

Netanyahu tøver trods nyt amerikansk pres

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at der stadig er udestående spørgsmål, mens USA's Mellemøst-udsending ankommer for at presse parterne til at genoptage fredsforhandlingerne
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at der stadig er udestående spørgsmål, mens USA's Mellemøst-udsending ankommer for at presse parterne til at genoptage fredsforhandlingerne
Udland
14. september 2009

Et nyt kapitel i, hvad der af mange opleves som en uendelig føljeton om fredsbestræbelser i Mellemøsten, bliver skrevet, når den amerikanske udsending George Mitchell i denne uge forsøger at presse parterne til at genoptage drøftelserne.

USA er opsat på, at Israel og palæstinenserne atter forpligter sig til at arbejde for en løsning. Et første skridt tilbage mod forhandlingsbordet kan tages under FN's Generalforsamling senere på måneden, hvis det lykkes at få den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, til at mødes med det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, for første gang.

Ideen er, at også den amerikanske præsident, Barack Obama, skal deltage, men både Netanyahu og Abbas har forbehold.

»Jeg håber, at vi vil få held med at reducere antallet af kløfter,« sagde Netanyahu i går forud for det ugentlige regeringsmøde i Israel.

»Måske kan vi bygge bro over dem, så vi kan komme videre med processen,« tilføjede han.

Den israelske regering venter på, at Mitchell kan melde om fremskridt i USA's bestræbelser på at overtale arabiske lande til at normalisere forhold til Israel som led i en bred fredsaftale.

Benjamin Netanyahu ville senere i går tage emnet op, når han skulle mødes med den egyptiske præsident, Hosni Mubarak, i Kairo.

Netanyahu vender hjem og taler med Mitchell i dag.

Intet kompromis

Forinden skulle den amerikanske udsending i går mødes med den israelske præsident, Shimon Peres, som netop er udskrevet fra hospital efter at have overnattet som følge af et ildebefindende. Mitchell skulle desuden tale med den israelske udenrigsminister og forsvarsministeren.

Den amerikanske Mellemøst-udsending tager i morgen til Ramallah på den israelsk besatte Vestbred for at diskutere fredsudsigterne med præsident Abbas. Palæstinenserne er vrede over, at den israelske regering fortsætter bosættelserne på besat territorium.

Netanyahu har accepteret en midlertidig fastfrysning af bosættelser, men han har samtidig godkendt byggeriet af flere hundrede nye boliger i eksisterende bosættelser.

Både palæstinenserne og de arabiske lande sætter et totalt stop for byggeri i bosættelser som betingelse for en genoptagelse af fredsforhandlingerne, der har ligget stille siden december i fjor.

I den såkaldte køreplan for fred fra 2003, som skulle føre til etableringen af palæstinensisk stat, accepterer Israel at afstå fra nye byggeaktiviteter i bosættelserne.

»Abbas vil sige det samme til hr. Mitchell, som han sagde, da de senest mødtes: Der bliver ikke noget kompromis med hensyn til bosættelser,« siger den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat.

Netanyahu har bebudet, at der vil blive bygget 2.500 boliger til israelere for at imødekomme 'naturlig vækst' i bosætterfamilierne. Den israelske forsvarsminister, Ehud Barak, godkendte for en uge siden 455 byggetilladelser i bosættelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her