Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nordmænd dømt til døden i DR Congo

To nordmænd er dømt til døden for drab, drabsforsøg og spionage i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo). Norge dømt til at betale 300 millioner kroner i erstatning
To nordmænd er dømt til døden for drab, drabsforsøg og spionage i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo). Norge dømt til at betale 300 millioner kroner i erstatning
Udland
9. september 2009

De to nordmænd Tjostolv Moland og Joshua French er ved militærdomstolen i byen Kisangani i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) blevet dømt til døden.

Moland er blevet fundet skyldig i drab, drabsforsøg og spionage. French er blevet fundet skyldig i medvirken til drab og i spionage.

Retten fastslår, at Moland skød og dræbte en congolesisk chauffør, og at French gjorde sig skyldig i drabsforsøg. Militærdomstolen fastslår samtidig, at kun omstændighederne forhindrede ham i at begå drab.

Militærdomstolen mener også, at begge er skyldige i spionage for den norske regering. French var efterretningsagent for Norge, mener domstolen, der henviser til det militærbevis, French havde på sig.

Domstolen har samtidig dømt Norge til at betale en erstatning på 60 millioner dollar (godt 300 millioner kr.) til DR Congo.

Moland og French rejste i april/maj på motorcykler over grænsen fra Uganda til DR Congo for at forsøge at få arbejde som sikkerhedsvagter.

De rejste gennem det konfliktplagede østlige DR Congo, hvor flere væbnede grupper opererer, og videre til byen Kisangani, hvor de nu har siddet fængslet i fire måneder.

I Kisangani brød en af motorcyklerne sammen, og den 5. maj lejede Moland og French en bil for at transportere motorcyklerne tilbage til Uganda. Bilen lejede de af chauffør Abedi Kasongo, som havde taget en anden mand, Kasimu Arajabu, med på rejsen. De tog også en tredje mand, Kapo Ayila, med.

Da de var kommet 109 kilometer fra Kisangani på vej mod Uganda, blev chaufføren dræbt. Arajabu og Ayila har forklaret, at Moland skød chaufføren og også forsøgte at skyde dem. Nordmændene hævder, at de blev angrebet af en bevæbnet bande og kun selv slap med livet i behold med nød og næppe.

Dom ikke endelig

Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, lagde i går vægt på, at dommen stadig kan ankes, og at den derfor ikke er endelig:

»Så vidt jeg har forstået, har de fem dage til at anke, og det betyder, at vi må se dem som uskyldige. Vi er midt i en retsproces, som ikke er færdig,« sagde han i går eftermiddags til den norske avis, Aftenposten.

Støre ville derfor ikke tage stilling til, om Moland og French skal afsone dommen i Norge, og han ville heller ikke tage stilling til skyldspørgsmålet.

»Jeg reagerer meget stærkt på dødsdommen. Vi har fået forsikringer om, at der ikke vil blive gennemført dødsstraf, og det er noget, vi har taget op med congolesiske myndigheder på højeste hold,« sagde udenrigsministeren til Aftenposten.

/ritzau/NTB/Aftenposten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her