Læsetid: 2 min.

Politikere: Samarbejde er den eneste løsning

Hverken danske eller grønlandske politikere tror på, at striden om Arktis vil udvikle sig til en militær konflikt med Rusland
Udland
3. september 2009
Hverken danske eller grønlandske politikere tror på, at striden om Arktis vil udvikle sig til en militær konflikt med Rusland

»Vi bliver nødt til at stole på, at FN kan sørge for en løsning i Polarhavet, ellers står vi pludselig i en meget usikker situation i Arktis,« siger det grønlandske folketingsmedlem Juliane Henningsen (IA), og hendes holdning er helt klar:

»Man skal gøre alt for at undgå militær oprustning og i stedet bruge diplomatiet og det internationale samfund til at sikre sikkerheden for de mennesker, som lever i området.«

Dermed er Juliane Henningsen på linje med de danske politikere, som også ønsker at løse situationen i Polarhavet gennem et øget internationalt samarbejde.

»Det er meget vigtigt, at Rusland ikke begynder at opfatte Polarhavet som sin egen baghave, men netop derfor skal det være en FN-proces. Det ville være spild af ressourcer, hvis Danmark på egen hånd begynder at op- ruste for at kunne håndhæve sine interesser,« siger udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokraterne, Jeppe Kofod.

Helge Adam Møller fra de konservative påpeger dog, at Danmark allerede har sat flere midler af til en øget militær indsats i Polarhavet:

»Vi har sat midler af til en decideret arktisk indsatsstyrke, vi arbejder på en øget satellitovervågning, og vi har indkøbt jagerfly blandt andet til det formål, så vi er i gang med at trappe op deroppe. Det er jo nødvendigt, når det sikkerhedspolitiske billede ændrer sig, fordi isen smelter, og olien måske pibler frem,« siger Helge Adam Møller.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti understreger, at Danmark ligesom Norge bør erklære sig villig til at bruge militær magt, hvis den danske suverænitet i Polarhavet bliver krænket.

»Det er jo derfor, at vi har en hær, og den bør vi da altid være villige til at bruge. Det, som gør det svært i Polarhavet, er bare, at grænserne endnu ikke er fastlagt,« siger han.

Stærkt diplomati

Hverken Jeppe Kofod eller Helge Adam Møller tror dog på, at det vil komme til en egentlig militær konflikt mellem Danmark og Rusland.

»Jeg forestiller mig ikke, at Danmark skal gå i krig med Rusland, og netop derfor er det vigtigt, at vi kombinerer en vis militær indsats med et stærkt diplomati,« siger Helge Adam Møller, som påpeger, at Rusland foreløbig også er interesseret i et internationalt samarbejde.

»Heldigvis kan vi da konstatere, at både Rusland og Canada har underskrevet den aftale, som vi fik lavet i FN. Her er vi så heldige, at der også er større militære aktører involveret. Det skaber jo en vis balance og dermed en større interesse for at løse tingene af diplomatisk vej,« siger Helge Adam Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her