Nyhed
Læsetid: 4 min.

Presset på Venezuelas opposition tager til

I Venezuela vokser vreden mod præsident Hugo Chávez, der lukker medier på stribe, indfører socialistisk ideologi på skoleskemaet og fratager folkevalgte politikere magten
Kritikere af præsident Hugo Chávez hævder, at hans styreform antager nye diktatoriske højder.

Kritikere af præsident Hugo Chávez hævder, at hans styreform antager nye diktatoriske højder.

Jorge Silva

Udland
7. september 2009

I weekenden gik titusindvis af demonstranter på gaderne i Venezuelas hovedstad, Caracas, hvor modstanden mod præsidentens bolivarianske revolution tager til i styrke.

Kritikere af præsident Hugo Chávez hævder, at præsidentens styreform antager nye »diktatoriske højder«, og særligt præsidentens seneste uddannelsesreform bekymrer oppositionen. Ifølge Chávez' regering, skal skoler og universiteter i fremtiden undervise efter et »revolutionært bolivariansk doktrin«, opkaldt efter Latinamerikas frihedshelt Simón Bolívar, der i det 19. århundrede kæmpede for ét storlatinamerika.

Men også de seneste ugers masselukninger af regeringskritiske medier og arrestationer af politiske modstandere har fået sindene i kog blandt landets opposition, der mener at deres demokratisk sikrede rettigheder langsomt, men sikkert fordufter.

»Venezuela er det eneste land i Latinamerika, hvor man har anholdt en aktiv politisk modstander for at demonstrere,« lyder det fra Ramos Allup, der er leder af det socialdemokratisk inspirerede oppositionsparti, Acción Democrática.

Ramos Allup henviser til sin kollega, lederen af det politiske parti Alianza al Bravo Pueblo, Ricardo Blanco, der i sidste uge blev anholdt for påståede aggressioner mod en betjent i civil, der havde infiltreret en demonstration vendt mod Chávez politiske kup i hovedstaden, Caracas.

Caracas-kuppet

Ved samme demonstration blev 11 ansatte ved borgmesterkontoret i Caracas anholdt. Sammen med byens borgmester, Antonio Ledezma, der i november sidste år vandt den politiske magt i hovedstaden, har bystyrets ansatte gentagne gange offentligt protesteret imod, at Hugo Chávez har indsat en nyopfunden 'vice-præsident' som øverste ansvarlige for bystyrets administration. Ifølge Chávez skal den håndplukkede administrative leder - indsat med hjemmel i en ny lov stemt igennem af den Chávez-dominerede kongres - blot lette kommunikationen mellem stat og kommune. Men i praksis betyder den nye lov, at præsidentens håndplukkede administrator råder over 90 procent af Caracas offentlige budgetter samt al personale og inventar. Der er derfor ikke meget politisk rum tilbage for den folkevalgte borgmester, der kalder manøvren for »et kup, der tilsidesætter demokratiet«.

Borgmester Antonio Ledezma indledte i juni en sultestrejke for at skabe opmærksomhed omkring det skrumpende demokrati i Caracas. Han appellerede dengang til Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) om at tage stilling til spørgsmålet, men for den panamerikanske samarbejdsorganisation er kommunalpolitik et internt anliggende i medlemsstaterne.

Mediekrig

Derimod har Chávez' håndtering af den politiske magt fået en række internationale medie- og menneskerettighedsorganisationer til at advare mod udviklingen i det sydamerikanske land.

Særligt kritiseres Chávezregeringen for chikane mod medier, der står i mere eller mindre kritisk opposition til Hugo Chávez.

En ny mediereform giver landet domstole mulighed for at dømme journalister, hvis de spreder »skadelig information«, hvilket af mange journalister anses for en temmelig luftig paragraf at skulle arbejde under.

Den venezuelanske regerings minister for kommunikation, Diosdado Cabello, svarede i sidste uge på oppositionens kritik af den nye paragraf, samt på myndighedernes beslutning om at lukke 34 radiostationer landet over.

»Hvis man overholder landets love, bliver ingen forfulgt. Men da vi - den revolutionære regering - sagde, at vi ville demokratisere æteren i Venezuela, der talte vi alvor.«

Diosdado Cabello annoncerede i weekenden, at yderligere 29 radiokanaler vil blive lukket, og at op mod et par hundrede andre stationer muligvis får samme besked.

Den London-baserede medie-vagthund, Article 19, udsendte i august en kritik af de skærpede forhold for journalister og medier i Venezuela.

»Alle disse hændelser (arrestationer af mediefolk, lukning og retssager mod medier, red.) dokumenterer en fortsat og eskalerende krig mod medier, ytringsfriheden og den frie meningsdannelse i Venezuela.«

Nye alliancer

Selv befinder Hugo Chávez sig lige nu langt fra protesterne i Caracas. Præsident Chávez er på en af sine rundrejser, hvor han med egne ord plejer »geopolitiske og økonomiske interesser«.

Tirsdag i sidste uge deltog præsident Chávez således i Gadaffis festligheder i Libyen, hvor den afrikanske eks-præsident og diktator markerede 40-året for hans magtovertagelse. Chávez har desuden netop besøgt Algeriet, Rusland, Hviderusland, Syrien, og inden turen afsluttes i Madrid, var Chávez i lørdags for ottende gang gæst hos Irans præsident, Mahmud Ahmadinejad. Her kaldte de to præsidenter til fælles front mod imperialismen, og Chávez lykønskede endnu engang Ahmadinejad med valgsejren, der i sidste måned gav den iranske præsident endnu en periode i embedet.

»Vi har allerede sagt det: Der er en lang række vestlige magter, som forsøger at destabilisere Iran, men svaret var klart (ved valget, red.). Og efter dette forsøg på at destabilisere landet - forsøget på at miskreditere den legitime valgsejr til vores broder præsident Ahmadinejad - er Iran kun kommet styrket ud. Her er den mere end nogensinde; den styrkede revolution.«

Mens kritikken af præsident Hugo Chávez tager til under de hjemlige himmelstrøg, kan præsidenten sole sig i en voldsom popularitet i den mellemøstlige og arabiske del af verden. En meningsundersøgelse foretaget af analyseinstituttet Zogby i maj viser, at Hugo Chávez er den mest populære præsident i verden blandt de arabiske befolkninger, der ifølge undersøgelsen beundrer den sydamerikanske præsidents mod og sociale reformer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

For en nuanceret fremstilling:
http://www.venezuelanalysis.com/news/4775

Niklas Zenius Jespersen

Artikel er en ren skandale! Selv de simpleste facts er forkerte og ikke et eneste sted giver man chavisterne og flertallet i Venezuela lov til at komme med reelle modsvar. Endnu engang forsøger borgerlige medier og information at give indtryk af at befolkningen er imod Chavez og hans politik, man glemmer bare at nævne at mens titusinder gik på gaden til støtte for oppositionen, blev de også denne gang langt overgået, da hundredetusinder gik på gaden til støtte for Chavez politik. Hvis man vil vide sandheden om de medier der, ikke bliver lukket, men får fjernet deres tilladelse til at sende på det offentligt ejede net, så læs denne kommentar: http://www.marxist.dk/hov/vis.php?id=2285&hov=

er artiklen skrevet af en praktikant?