Nyhed
Læsetid: 4 min.

Regering: 'Britiske job til britiske arbejdere'

Britiske virksomheder tvinges til at give briter en måneds forspring, før de kan slå job op uden for Europa. Selv om krisen er ved at vende, vil stadig flere europæere miste deres job de næste par år, advarer økonomer
Udland
8. september 2009

LONDON - Det stigende antal arbejdsløse fik den britiske regering til i går at offentliggøre planer om at tvinge virksomheder til at reservere nye job til 'britiske' arbejdere i en måned. Først herefter må de slå jobbet op uden for EU. Tiltaget, der blev fremlagt af indenrigsminister Alan Johnson, kommer, efter at arbejdsløsheden i Storbritannien er steget til det højeste niveau i 14 år - med udsigt til endnu flere fyringer det næste år. Regeringen vil også fordoble den periode, det tager for udenlandske arbejdere i multinationale virksomheder at kvalificere sig til at flytte til Storbritannien, fra et halvt til et helt år. Derudover vil udenlandske statsborgere, der søger om arbejdstilladelse i Storbritannien, fremover skulle tjene 170.400 kr. om året i stedet for de nuværende 144.900 kr.

»Disse ændringer sikrer, at virksomhederne kan ansætte de udenlandske arbejdere, som økonomien har brug for, men ikke på bekostning af britiske arbejdere; ej heller som et billigt alternativ til at investere i den eksisterende arbejdsstyrke,« sagde Johnson i en tale til den uafhængige Migrationsrådgivningskomité.

Komitéen kom tidligere på året med 16 anbefalinger, der bl.a. skal forhindre, at arbejdsløse briter vender deres vrede mod udenlandske arbejdere. Regeringen har valgt at følge samtlige anbefalinger i et samlet tiltag, som premierminister Gordon Brown kalder for 'Britiske job til britiske arbejdere'. Ifølge komitéens beregninger ville en ud af ti udenlandske arbejdere, der fik arbejdstilladelse sidste år, nu være udelukket - i alt ca. 5.000 personer.

Øget arbejdsløshed

Økonomer vurderer, at arbejdsløsheden vil fortsætte med at stige, på trods af at den britiske økonomi er begyndt at vise tegn på bedring.

»Det er ikke nok, at økonomien vokser igen. Førhen har den skullet vokse med omkring 2,5 procent, før arbejdsløsheden begyndte at falde. Og det kan vare meget lang tid, før det kommer dertil,« siger Vicky Redwood, økonom hos Capital Economics i London, til avisen The Guardian. Hun vurderer, at arbejdsløsheden først vil toppe - med omkring tre en kvart million - i første kvartal i 2011. Det svarer til den forrige krises lavpunkt i 1984. De seneste tal viser, at 2,5 millioner briter i øjeblikket er arbejdsløse, svarende til 7,8 procent af arbejdsstyrken.

Det samme billede tegner sig i hele EU. De seneste tal viser, at arbejdsløsheden i den 16 nation store Eurozone i juli måned steg til 9,5 procent af arbejdsstyrken - det højeste i 10 år. Også i et europæisk perspektiv kan borgerne se frem til yderligere arbejdsløshed, på trods af at den økonomiske krise er begyndt at vende.

»Arbejdsløsheden inden for Eurozonen vil sandsynligvis forsætte med at stige markant og dermed være en seriøs trussel mod udsigten til vækst både på kort og mellemlang sigt,« siger Howard Archer, økonom hos IHS Global Insight, til Reuters.

»Arbejdsløshed er en langsom indikator, og det vil vare nogen tid, før fremgangen i den økonomiske aktivitet vil sive ned og markant hjælpe på jobsituationen,« tilføjer han.

Unge rammes hårdt

Overalt i Europa er de unge blevet ramt hårdt, hvilket har skabt frygt for, at krisen vil resultere i endnu en 'tabt generation'. Ifølge EU's statistiske kontor Eurostat lå den gennemsnitlige ungdomsarbejdsløshed - dvs. unge mellem 15 og 24 år - på 18,3 procent i første kvartal af 2009, hvor den samlede arbejdsløshed i EU's 27 lande var på 8,2 procent. Det svarer til fem millioner unge. Værst ramt er de spanske unge - 33,2 procent er arbejdsløse, mens Danmark ligger blandt de bedre stillede med 8,9 procent. Storbritannien ligger tæt på gennemsnittet med 17,9 procent af alle unge under 25 år, der hverken er beskæftigede eller i gang med en uddannelse. Det har fået bl.a. Brendan Barber, generalsekretær for britisk LO (TUC) til at kræve, at regeringen gør mere for de unge arbejdsløse.

»Med flere end hver sjette unge uden job er arbejdsløsheden allerede på et kritisk niveau. Regeringen må gøre mere for at hjælpe folk tilbage på arbejdsmarkedet. Ellers risikerer vi at miste endnu en generation af unge mennesker til massearbejdsløshed,« siger han til The Guardian. Avisen The Independent skriver i en leder, at der nu er flere unge arbejdsløse, end da Labour kom til magten for 12 år siden med løfter om at gøre kampen mod ungdomsarbejdsløshed til en topprioritet: »Og hvor meget man end kan henvise til krisen som årsagen, så repræsenterer antallet af unge mennesker, som nu på ingen måde er engageret i det økonomiske system - på nær periodisk når de skal hæve understøttelse - en kolossal fejl politisk set.«

Handelsminister Peter Mandelson indrømmer, at »sådan et niveau af arbejdsløshed er uacceptabelt«, mens arbejds- og pensionsminister Angela Eagle har sagt, at Labour-regeringen »er fast besluttet på at yde ekstra hjælp og støtte, så vi ikke taber en generation til langtidsarbejdsløshed«.

Briterne halter bagefter

De dunkle udsigter for Storbritanniens unge blev imidlertid ikke lysere, da Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) frigav nye tal for den forventede økonomiske udvikling. Mens OECD har opjusteret forventningerne til Eurozonen fra en negativ vækst på 4,8 procent til minus 3,9 procent for hele 2009, er Storbritannien det eneste land inden for G7, der er blevet justeret den modsatte vej. OECD forventer nu, at den negative vækst i den britiske økonomi vil ende på 4,7 procent i 2009 og ikke på 4,3 procent, som organisationen forudså i juni måned. Tallene kom netop, som Storbritannien bød G20-landenes finansministre velkommen til topmøde i London i weekenden. Det var derfor en forsigtig britisk finansminister, der sammen med USA fik gennemtrumfet, at en tidligere vedtaget stimuluspakke på fem mia. dollar skal gennemføres. Tyskland og Frankrig havde ellers efterlyst en debat om en 'exitstrategi' fra de økonomiske hjælpepakker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her