Nyhed
Læsetid: 1 min.

Vi er ét skridt nærmere Nordpolen

Undersøgelser i Arktis betyder, at det danske Rigsfællesskab mellem Danmark og Grønland er rykket ét skridt nærmere et krav på kontinentalsoklen ind over Nordpolen
Danmark og Grønland er i kapløb med Rusland om især olie under Nordpolens ismasser. Her ses den russiske atomdrevne isbryder Yamal på vej gennem Ishavet nær Nordpolen, hvor russerne er ved at etablere en ny forskningsstation.

Danmark og Grønland er i kapløb med Rusland om især olie under Nordpolens ismasser. Her ses den russiske atomdrevne isbryder Yamal på vej gennem Ishavet nær Nordpolen, hvor russerne er ved at etablere en ny forskningsstation.

Dmitri Smirnov

Udland
12. september 2009

Den svenske isbryder Oden er netop vendt hjem fra et vellykket togt til Nordpolen. Data fra denne ekspedition og fra et tidligere togt i april i år med Danmarks canadiske samarbejdspartnere forventes at vise, at der er basis for, at Rigsfællesskabet kan basere et krav på kontinentalsoklen ud fra Lomonosov-ryggen, ind over Nordpolen.

»Meget tyder på, at Rigsfællesskabet er rykket ét vigtigt skridt nærmere et krav på kontinentalsoklen ind over Nordpolen,« siger videnskabsminister Helge Sander (V).

»På trods af svære isforhold har meldingerne fra Oden-ekspeditionen været overvejende positive, og vi skulle gerne have fået indsamlet de data, vi regnede med. Dette lover godt for underbyggelsen af vores krav,« siger Helge Sander.

Indsamlingen af data har til formål at tilvejebringe dokumentation for Danmarks og Grønlands eventuelle krav om udvidelse af kontinentalsoklen i området nord for Grønland.

Endnu har ingen undersøgt havbunden omkring Nordpolen for olie, som store lande som Canada og Rusland også lurer på at opnå rettighederne til.

Kontinentalsokkelprojektet blev iværksat i 2002 og skal dokumentere Rigsfællesskabets rettigheder til at udnytte ressourceforekomster på og under havbunden omkring Grønland og Færøerne.

Stadig lang vej

Der er tale om fem relevante områder i Nordatlanten, to områder ved Færøerne samt tre områder ved Grønland, heraf ét nord for Grønland.

»Vi er nået et godt skridt frem og er optimistiske,« siger Christian Marcussen fra den statslige forsknings- og rådgivningsinstitution. Han har ledet togtet med isbryder Oden. Forude venter et nyt togt, hvor et endnu ikke opmålt stykke mellem Grønland til Nordpolen skal undersøges. Bagefter skal alle data analyseres for videnskabelige argumenter for, at Grønlands kontinentalsokkel strækker sig helt til Nordpolen. Et arbejde rigsfællesskabet har indtil 2014 at gøre færdigt.

Derpå vil det være op til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser at vurdere, om de videnskabelige data indfrier juraen for den slags krav i FN. Til slut skal der så forhandles politisk med andre lande, der gør krav på farvandet omkring Nordpolen, der ligger 380 sømil fra den grønlandske kyst. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her