Nyhed
Læsetid: 3 min.

Stadig mere usikkert i Irak

Irak står ved en korsvej, og det er tvivlsomt, om regeringen kan sikre landet mod indblanding udefra, siger arabisk professor. Ambassaden fraråder ’alle rejser’
Udland
5. september 2009

Beirut – Gårsdagens dårlige Bagdad-nyhed – der er sjældent gode – på al-Jazeera-kanalens nyhedstapet var dødsdommene over fire sikkerhedsfolk, heraf en livvagt for mediebaron og vicepræsident Adel Abdul Mahdi.

De fire blev dømt for et røveri mod en statsejet bank 28. juli, hvor de seks statsansatte drabsmænd efterlod otte døde politibetjente og bankboksen tømt for 5,6 mia. dinarer, knap 5 mio. dollar.

Vicepræsidenten har erkendt, at en af de dødsdømte var hans livvagt, men afviser ethvert kendskab til forbrydelsen. De fleste penge fra røveriet blev fundet på den avis, han ejer i Bagdad.

De to øvrige gerningsmænd plus et mindre beløb fra byttet menes at være endt i Iran.

Men hvor de end befinder sig, er historien illustrativ for den kaotiske sikkerhedssituation, der blev følgen af de amerikanske besættelsesstyrkers tilbagetrækning fra Iraks større byer 30. juni.

Ikke alene er antallet og intensiteten af terrorangreb fra de såkaldte ’oprørere’ steget voldsomt – i august blev 456 dræbt, heraf 393 civile, og mere end 1.700 såret, viser tal fra Iraks forsvars-, sundheds- og indenrigsministerier – også Iraks forskellige sikkerhedstjenester er i struberne på hverandre, ligesom der er flere og flere indicier for, at de samarbejder med terroristerne.

General gik i protest

For kun godt en uge siden tog general Mohammed Shahwani, chefen for den CIA-trænede irakiske nationale sikkerhedstjeneste, INIS, sin afsked i protest mod, hvad han betegnede som premierminister Nuri al-Malikis 'underminering af hans tjeneste'.

Generalen, der anses for at være Iraks mest kompetente antiterrorekspert med en styrke på 6.000 mand, som det har kostet hundreder af millioner dollar at træne, er især utilfreds med regerings-arrestordrer på 180 af hans folk for påstået kriminalitet, men som generalen siger, er politiske repressalier for ’at passe vores arbejde’.

Siden INIS blev dannet i 2004 er 290 sikkerhedsagenter blevet dræbt, mange af dem af iranske sikkerhedsfolk, som al-Maliki – ifølge den afgåede general – har givet frie hænder til at operere i Irak.

Shiamuslimen Al-Maliki, der har tætte forbindelser til Teheran, har beskyldt Syrien for at se igennem fingre med sunnimuslimske oprøreres indtrængen i Irak bl.a. ved bestikkelse af irakiske grænsevagter. Analyser af to voldsomme lastbilbomber, der dræbte mindst 95 mennesker 19. august, peger imidlertid på, at sprængstofferne var af iransk oprindelse.

Radikalt forværret

Det korte af det lange er, at sikkerhedssituationen er radikalt forværret efter et år, hvor det ifølge diplomater i Bagdad ’gik fremad’. I juli blev 437 dræbt, og tabstallet på 456 (plus 52 ’oprørere’) for august er det højeste i 13 måneder.

Det fik i går Iraks udenrigsminister, Hoshyar Zebari, hvis ministerium mistede 32 embedsmænd ved terrorangrebet ’den blodige onsdag’ 19. august, til at forudse en forværring.

»Dette har stået på de sidste to måneder,« sagde han til nyhedsbureauet AFP, »og vi har fået nok af de overoptimistiske meldinger om sikkerheden – den er faldende, og det er en kendsgerning, at vi må imødese endnu mere vold.«

I det danske udenrigsministerium henviser man til Integrationsministeriet, der for anledningen er udstyret med ekspertisen i vurderingen af de hjemsendte irakeres sikkerhed. I den danske Irak-ambassades rejsevejledning, der blev opdateret 5. august, »frarådes alle rejser til Irak«.

Vejledningen oplyser, at flere provinser er i undtagelsestilstand, bl.a.. hedder det:

»Bagdad og de omgivende provinser er de mest farlige at opholde sig i.«

Professor Chitli Mallat, en ledende analytiker i Libanon, gør opmærksom på, at den irakiske regering omsider reagerer på den destabilisering, der har stået på siden 2003, og som han tilskriver indblanding fra Iraks naboer, »der bortset fra Tyrkiet er i panik ved udsigten til et fungerende demokrati i Bagdad.«

»Men,« tilføjer han, »jeg er ikke sikker på, at Maliki-regeringens tiltag er effektive, og Irak er lige nu ved en korsvej. Det kan gå bedre, men det kan også gå meget værre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her