Læsetid: 1 min.

Stoltenberg sikrede rødgrøn sejr i Norge

Med 99 procent af de afgivne stemmer optalt ligger det fast, at Jens Stoltenbergs rødgrønne regering i Norge vinder valget og fortsætter
Med 99 procent af de afgivne stemmer optalt ligger det fast, at Jens Stoltenbergs rødgrønne regering i Norge vinder valget og fortsætter
Udland
15. september 2009

Norges valg blev overraskende i mere end én forstand. For første gang i nyere norsk historie lykkedes det en regering at blive genvalgt. Statsminister Jens Stoltenbergs rødgrønne regering kan med det endelige valgresultat fortsætte i endnu fire år. Med 99 procent af stemmerne talt op står det klart, at der er et rødgrønt flertal med 86 af Stortingets 169 pladser.

Mens Stoltenbergs Arbeiderparti kunne notere en fremgang på tre mandater fra 61 til 64, så har koalitionspartneren Sosialistisk Venstreparti mistet fire mandater og går fra 15 til 11 mandater. Det tredje regeringsparti, Senterpartiet, bevarede dets 11 mandater.

En anden af valgets store tabere er det borgerligt liberale Venstre, som har mistet otte mandater og stod tilbage med to mandater. Partileder Lars Sponheim tager konsekvensen af det dårlige valg og trækker sig.

Det næststørste borgerlige parti, Høyre, blev valgets anden store vinder med en mandatfremgang på syv til 30. Partileder Erna Solberg ærgrer sig bare over, at den massive stemmefremgang ikke kan udløse en borgerlig regering.

Fremskrittspartiet er fortsat største borgerlige parti. Det vandt tre mandater og har nu 41.

Inden partilederrunden i Stortinget tidligt tirsdag morgen erkendte FrP-leder Siv Jensen det borgerlige nederlag og ønskede Jens Stoltenberg tillykke med valget. Hun konstaterede, at det havde været det bedste valg i Fremskrittspartiets historie. Men både hun og partiets tidligere leder, Carl I. Hagen, gav på valgnatten uden at blinke Venstre skylden for, at den borgelige blok havde tabt.

Valgdeltagelsen blev lav. Kun godt 73 procent af de stemmeberettigede mødte frem, og det er den laveste valgdeltagelse sinde 1927.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De dannebrogsfarvede danske journalister har gennem længere tid haft sat vand over til det kun er et spørgsmål om tid før nordmændene bliver normaliserede, og får sig en fremmedfjendsk regering lige som danskerne.

De danske journalister har tydeligvis en opfattelse af at størrelsen af Fremskridtspartiet, og udsigterne til at Fremskridtspartiet ville kunne komme med i en regering vil være en bekræftelse på at Danmark er på rette vej. Logikken har tydeligvis været, at hvis nordmændene har nyfascister med i regeringen, kan det ikke være så slemt, at danskerne også har det.

I de licensfinansierede danske tv-kanaler, har der været en række indslag i nyhederne, hvor man har lobhudlet lederen af det norske Fremskridtsparti, og givet hende den samme slags uforbeholdne ros og beundring, som altid bliver Pia Kjærsgaard til del. Og i aviserne er bølgerne sandelig også gået højt.

Men nordmændene har ikke lyst til at blive en billig kopi af Danmark!

martin sørensen

Ja den højre orinterendede bølge, blev stoppet af de stolte norske fjelde.

Uansvarlige løfter om at åbne olie kassen på vid gab ja den form for sukker var det norske folk kloge nok til at forkaste, Ja faktisk så går der en lige linje i uansvarligheden hos det norske fremskrids parti til vores eget danske folkeparti.

Nordmænende sage nej tak til den danske coktail, af uansvarlige skattelettelser, og fremmed hadsk politik. hyld jer i nordmænd i er i sandhed nordiske vikinger der med selvstændighed godt kan se hvor hullerne i de borgerliges planer ligger,

Bum bum, nu vandt de borgerlige faktisk det norske valg: der var flere vælgere der stemte på centrum-højre end på centrum-venstre. Var det ikke for den høje spærregrænse havde de borgerlige vundet, så den Rød-sorte norske regering kan fortsætte uden folkeligt mandat.

Søren

Søren Nørbak

Nå ja, den høje spærregrænse var noget Socialdemokraterne indførte lige inden valget, bare for at holde Fremskridtspartiet fra dørene, eller hvad er det egentlig du mener???

Til Niels Mosbak
Jeg konstaterer blot at den Rød-sorte regering kan fortsætte selvom den har et flertal imod sig og sidder MOD befolknings ønsker, hvem sagde demokratisk fallit? Eller synes du også at det var godt da Bush vandt med færre stemmer i det amerikanske valg i 2000?

Søren

Lasse maarup Thomsen

Tillykke med de rød-grønnes sejr i Norge!
Hvis bare vi kan gøre det samme om 2 år.

Jeg syntes det er yderst udemokratisk at en så høj spærrergrænse tipper regeringsmagten til den forkerte side (set med demokratiets øjne). Dog kan det i dette tilfælde opvejes af Siv jensens populistiske måde at føre valg på, med åbning for brug af den norske olieformue, og strammere udlændingepolitik.

Søren Nørbak

Man kan vel sige at resultatet afspejler reglerne i valgloven, idet alle partier er underlagt den samme spærregrænse.

Med hensyn til Bush var det jo pr. dom han blev præsident.

Jens Erik Myrelius

På grund af et valgsystem, der gavner de tyndt befolkede fylker, kunne regeringssiden vinde selvom den fik færre stemmer:

Ap+SV+Sp (venstreblokken) = 1.257.303 stemmer
KrF+V+H+FRP (højreblokken) = 1.302.572 stemmer

Til Niels Mosbak
- og på hvilken måde ændre det på at den Rød-sorte norske regering kan fortsætte MOD befolkningsvilje? Norge er ikke længere et demokrati men et udemokratisk oligarki.

Søren

Danmark har da fuldstændig tilsvarende valg- teknikaliteter. Her kommer det bare DF tilgode at det alt for billigt at blive valgt i vestjylland, i forhold til hvad et mandat koster i Århus eller København.
Men så er det måske OK?

Arh ja Stig Larsen flere undskyldning. Valg handler jo ikke om at et flertal af befolkningen skal bestemme hvem der styre landet, men derimod at regering får den rigtige farve, ikke? Demokrati er jo så besværligt når befolkning ikke vælger rigtigt, men så det jo godt at vi med valglove og domstole kan få det rigtige resultat.

Søren