Nyhed
Læsetid: 3 min.

Teknologirådet lancerer globalt klimaborgermøde

Politik er for vigtigt til at overlade til politikerne. Derfor afholder Teknologirådet i dag verdens største borgertopmøde - borgere i 39 lande diskuterer klima og kommer med anbefalinger til politikerne
Over hele verden arbejder deltagerne med, hvordan man kan forhindre den globale opvarmning og de ødelæggelser, den medfører - her f.eks. en udtørret flod i Malawi.

Over hele verden arbejder deltagerne med, hvordan man kan forhindre den globale opvarmning og de ødelæggelser, den medfører - her f.eks. en udtørret flod i Malawi.

World Wide Views on Global Warming

Udland
26. september 2009

Borgere fra bl.a. Canada, Kina, Uganda, Indonesien, Holland, Egypten og Chile deltager i dag i verdens største borgertopmøde. World Wide Views on Global Warming er Teknologirådets initiativ, og konceptet er enkelt: 100 borgere fra hvert land diskuterer de samme 13 spørgsmål om klima. Svarene lægges på internettet, og hvert land vælger én anbefaling til politikerne. Eksperter kommenterer på tværs af landene, og det hele samles til slut i en rapport, der overdrages til klima- og energiminister Connie Hedegaard (K).

De danske deltagere i World Wide Views (WWV) er udvalgt via cpr-registret og repræsenterer befolkningen i forhold til alder, uddannelse osv. Information har talt med nogle af dem, der møder op på en lørdag for at diskutere klima.

26-årige Mette Sloth studerer i Århus og deltager, fordi hun synes, vi ikke altid skal tænke, at vores egen indsats ikke nytter noget, fordi det kun er én ud af mange. »Mødet giver mig mulighed for medbestemmelse som borger, og det vil jeg benytte mig af,« siger Mette, der især vil slå et slag for cyklen:

»Jeg redder ikke verden ved at tage min cykel frem for bilen, men det kan til gengæld redde verden, hvis alle gør det. Jeg tror, man kunne nå langt ved at forbedre cykelstierne i hele landet og lave cykelstier der, hvor der ikke er nogen.«

Johan Fogh Sørensen på 68 er pensioneret overlæge fra Middelfart og har syv børnebørn, hvis fremtid han har gjort sig tanker om i forhold til klimaet:

»Vi skal efterlade verden i så god stand, som vi har mulighed for, også selv om det betyder, at vi må ofre lidt,« siger han, men indrømmer i samme åndedrag, at klimaet ikke fylder mere i hans hverdag, end at han både kører motorcykel og bil og ikke mener, at det gør den store forskel, om han tager cyklen ned til bageren.

46-årige Jens Hosbond Christensen fra Nordjylland er blevet overrasket over at opdage, hvor hurtigt og hvor meget CO2-udslippet skal falde, hvis vi skal undgå alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne. Jannik Kviesgaard på 27 mener, at der bliver fokuseret for meget på økonomi og tilføjer tørt:

»Økonomi kan jo være ligegyldigt, hvis Jorden går under.«

Global offentlighed

Over hele verden arbejder deltagerne i mindre grupper med spørgsmålene om klima. Søndag morgen kl. 5 skal borgere verden rundt så have formuleret 39 anbefalinger til, hvordan den globale opvarmning skal håndteres.

Lars Klüver, sekretariatschef i Teknologirådet, er en af initiativtagerne bag det globale borgertopmøde. Han mener, at der i mange spørgsmål er behov for en global offentlighed, og netop klima er et godt eksempel på en problemstilling, der kræver global borgerinddragelse.

»Inden for klima sker der kun noget, hvis borgerne er med og accepterer de beslutninger, der bliver truffet - det er dem, der skal gennemføre mange af de konkrete forandringer i hverdagen,« siger Klüver.

Klimatopmødet gør det oplagt for Teknologirådet at søsætte det første globale borgertopmøde af sin art, men konceptet har et bredt potentiale.

»Problemstillinger som miljø, frihandel, mærkning af produkter osv. er alle af grænseoverskridende karakter. Her tages beslutningerne globalt, men debatten er national,« siger Klüver og taler om begrebet democratic gap som et udtryk for, at afstanden mellem det forum, hvor beslutningerne tages, og hvor debatten foregår, er for stor:

»Der er behov for globale borgerinddragelsesprocesser. Det er en ny måde at skabe et globalt demokrati på.«

Deltagerne får ikke mulighed for at debattere på tværs af landegrænserne. Ifølge Lars Klüver ville det være for dyrt og vanskeligt, bl.a. fordi det kræver oversættelse, hvis alle skal have lige mulighed for at deltage i diskussionerne.

Resultaterne af WWV kan ses på www.wwviews.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her