Læsetid: 4 min.

Tjekkiet er EU's næste problem

Selvom der er udsigt til et ja til Lissabontraktaten i Irland, er slaget om traktaten ikke vundet endnu. Tjekkiet sætter sig endnu en gang på tværs og henter opbakning hos den britiske opposition
Selv hvis irerne stemmer ja til Lissabontraktaten i morgen, er det europæiske projekt stadig usikkert. EU’s største problem er tjekkiske Vàclav Klaus, som gør alt, hvad han kan, for at spænde ben for traktaten
1. oktober 2009

DUBLIN - Når et irsk ja til Lissabon-traktaten formentlig kommer i hus ved morgendagens folkeafstemning, er den mangeårige historie om traktaten ikke slut endnu.

Irerne har længe udgjort det største problem for Europas traktat, men nu er det i stedet tjekkerne, der spænder ben for projektet.

Tirsdag indgav syv tjekkiske senatorer nemlig officielt den klage til forfatningsdomstolen, som de 26 andre EU-medlemmers stats- og regeringsledere de seneste måneder har frygtet ville komme. Senatorerne vil have domstolen til at undersøge, om traktaten, som ellers er blevet ratificeret i det tjekkiske parlament og nu kun mangler præsidentens underskrift, er i strid med den tjekkiske forfatning. De mener, at den overfører for meget magt til Bruxelles.

Domstolen behandlede allerede sidste år en lignende sag, men da gik klagen kun på udvalgte dele af traktaten. Denne gang går den på traktaten som helhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Václav Klaus er bestemt ikke min kop te, men som artikler skriver "en ting er, hvis et helt folk stemmer nej til traktaten, noget andet er, hvis én mand alene blokerer den. Det vil ganske enkelt ikke blive accepteret."

Heldigvis lever vi i ret åbne samfund, så "et helt folk" aldrig ville opføre sig så ensrettet. Men det er da lidt synd for Václav Klaus at være en "én mand alene" i kampen mod traktaten.

Tæl bare mig med, så er vi da to, og det ændrer jo hele situationen!

Helge Schjørring

De tjekkiske senatorer som igen har sendt Lissabontraktaten til hjørnespark hos forfatningsdomstolen klager i følge tjekkiske medier i dag både over Irlands garantier samt Rom og Maastricht traktaterne som værende i modstrid med den tjekkiske forfatning.

Se overskrifter+links om Tjekkiet på engelsk og dansk:
http://delicious.com/pavelhelge

De har store problemer i Tjekkiet med deres präsident. Han har på flere afgörende områder ageret fuldständig mod tjekkernes vilje og har bragt Tjekkiets sikkerhed i direkte fare.

Senest forsögte han at isolere landet fra sine naboer ved at tillade USA at installere et missilskjold. Skjoldet skulle give USA mulighed til at missilangribe Rusland og Ukraine uden at disse lande kunne forsvare sig med samme mönt - skönt USA hävder missilskjoldet angiveligt var rettet mod mellemösten.

Derudover ville päsidenten også tillade at USA kunne bygge flere baser i landet.

Det tog et samlet lands folkerörelse og massive protester förend präsidenteen indså sin ufrugtbare tanker. Og mon ikke han har skullet tilbagebetale på sin del af aftalen mellem ham selv og USA.

De samme problemer har Polen. USA forsöger at rykke jerntäppet gennem Europa; Nu går gränsen fra nordpolen, England, Danmark, Polen, Tjekkiet, Kosovo, Tyrkiet, Irak og Israel.