Baggrund
Læsetid: 2 min.

Tysk atomkræftværker er valgets vindere

De tyske atomkraft­modstandere rører på sig, nu da den kommende borgerligt-liberale forbundsregering har planer om at forlænge atomkraftværkernes levetid
De tyske atomkraft­modstandere rører på sig, nu da den kommende borgerligt-liberale forbundsregering har planer om at forlænge atomkraftværkernes levetid
Udland
30. september 2009

Da Angela Merkel søndag stemte i Berlin, blev den tyske forbundskansler mødt af demonstranter fra miljø­organisationen Bund.
Foran valglokalet i Berlins centrum stillede de et ur op, som viste, hvilke syv ældre tyske atomkraftværker, der efter planen skal tages ud af drift inden det næste forbundsdagsvalg i 2013.

Det var dog ikke aktivisterne, men atomkraftværkernes ejere, som sent søndag kunne juble, da valgresultatet forelå.
Når Merkels kristeligt demokratiske CDU/CSU og hendes kommende regeringspartner, det liberale FDP, indleder koalitionsforhandlingerne, ventes de nemlig hurtigt at blive enige på ét område: De 17 resterende tyske reaktorer skal få lov til at overleve for at hjælpe EU’s største land med at indfrie de ambitiøse målsætninger i kampen mod klimaforandringerne.

»Jeg regner med en hurtig aftale, da nogle atomkraftværker ellers er truet af en hurtig lukning,« siger Claudia Kemfert, energiekspert ved Det Tyske Institut for Økonomisk Forskning DIW, til Berliner Zeitung.

Den nye regering vil da også som noget af det første skrotte den ni år gamle aftale mellem den daværende rød-grønne forbundsregering og energikoncernerne om at udfase atomenergien frem til 2022.

Atomkraftaktier steg

De fire atomkoncerner sagde dengang kun ja efter massivt offentligt pres. Nu vejrer de morgenluft. Deres aktiekurser strøg mandag til tops på børsen i Frankfurt, og tirsdag gav koncernbosserne et hav af interview for at opfordre Merkel og co. til hurtige forhandlinger.

»Jeg mener, at de tekniske anlæg bør være i brug lige så længe, som de er sikre,« siger RWE-koncernchef Jürgen Großmann til ARD's morgen-tv.
Og ligesom Eon-chefen Wulf Bernotat er han nu åben over for den nye regerings forslag om at investere indtjeningen fra a-kraftværkerne i udviklingen af vedvarende energiressourcer. Hvis a-kraftværkerne får lov til at køre 10 år mere, vil det indbringe koncernerne mindst 38 milliarder euro, og dem er de altså nu parate til at investere i et »fornuftig energimiks«.

Kvinden, der er på tale som ny miljøminister, prøver dog at bremse energikoncernerne i deres emsighed.
»Der er en del vanskelige spørgsmål, vi skal have afklaret med koncernerne,« siger Tanja Gönner, miljøminister i Baden-Württemberg. Bl.a. skal en forlænget levetid for værkerne ikke føre til, at CO2-udslippet bliver øget på andre områder. Og hun understregede i går, at atomkraftværker kun vil forblive i drift, så længe de er sikre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her