Læsetid: 4 min.

USA dropper missilskjold i Østeuropa

USA opgiver planerne om at bygge missilskjoldsforsvar i Tjekkiet og Polen. Beslutningen vækker både bekymring og glæde i Tjekkiet
USA opgiver planerne om at bygge missilskjoldsforsvar  i Tjekkiet og Polen. Beslutningen vækker både bekymring  og glæde i Tjekkiet
18. september 2009

USA's planer om at bygge et missilskjold i Tjekkiet og Polen er nu definitivt skrottet. Det meddelte den amerikanske præsident Barack Obama regeringslederne i Polen og Tjekkiet i går.

I stedet for missilskjoldet lover Obama et stærkt og fleksibelt forsvarssystem, der skal beskytte USA's allierede mod enhver trussel fra Iran. Obama oplyste i går, at han har fortalt sine NATO-allierede, at det nye missilforsvar vil gøre dem mere sikre.

»Den nye tilgang vil bygge på allerede afprøvede systemer og yde større beskyttelse mod raketangreb end det europæiske missilforsvarsprogram fra 2007,« sagde Obama.

Forsvarssystemet vil i særlig grad blive rettet mod Irans mellem- og kortdistance raketter.

Tjekkiets premierminister, Jan Fischer, bekræftede i går, at han havde modtaget et opkald fra Obama.

»I dag kort efter midnat blev jeg ringet op af USA's præsident, Barack Obama, som meddelte mig, at USA stopper planerne om at bygge en radar i Tjekkiet,« fortæller den tjekkiske premierminister, Jan Fischer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Obama og dermed USA, udadtil, sænker paraderne og håber på, at Ruslands vil følge efter, med en paradenedsænkning af samme kaliber.

Officielt lyder Medvedev jo positiv, i denne artikel, men lad tiden vise, om der ligger reel vilje til handlekraft bag, om Putin trækker i tråde og i hvilken grad, vi kommer til, at se imødekommenhed fra Ruslands side, hvis overhovedet nogen som helst?

Nu kan Europa begynde at slappe lidt af, nu hvor USA ser ud til (på overfladen i hvert fald) at overhode deres del af den oprindelig aftale om at lade öst-Europa i fred for NATO-udvidelser.

De mange dollars under bordet som de öst-Europäiske lande har modtaget er snart ikke papiret värd de er trykt på. Landene skulle hellere samles om et fälles pan-Europäisk forsvarssamarbejde der kan styrke Europa mod truslerne fra USA og Asien.