Baggrund
Læsetid: 2 min.

60-årigt Kina ruller musklerne frem

Den stod på militær præcision og high-tech, da Kina torsdag forvandlede Den Himmelske Freds Plads i hjertet af hovedstaden Beijing til et symbol på den asiatiske supermagts fremskridt og styrke.
Fra tidlig morgen i går var der på Den Himmelske Freds Plads i Beijing en frygtindgydende opvisning af Kinas militær og dets isenkram så- som atommissiler. Soldater af alle slags gik i snorlige kvadriller og titusinder af udklædte deltagere gik med i festparaden, der om aftenen sluttede med et overdådigt festfyrværkeri.

Fra tidlig morgen i går var der på Den Himmelske Freds Plads i Beijing en frygtindgydende opvisning af Kinas militær og dets isenkram så- som atommissiler. Soldater af alle slags gik i snorlige kvadriller og titusinder af udklædte deltagere gik med i festparaden, der om aftenen sluttede med et overdådigt festfyrværkeri.

Udland
2. oktober 2009

Det skete, da Kina markerede 60-års-dagen for, at afdøde formand Mao grundlagde den kommunistiske republik i 1949.

Festlighederne i Beijing begyndte fra morgenstunden, og de var minutiøst planlagt, ligesom sikkerheden var omfattende.

Sikkerhedsfolk havde afspærret området, hvor paraden fandt sted, så almindelige mennesker kom ikke i nærheden af de kampvogne, missiler og perfekte soldater, der var blandt deltagerne i paraden.

Soldater, der gik med nøjagtig 116 skridt i minuttet, Dongfeng-missiler, som ifølge kinesisk tv kan medbringe atomsprænghoveder og flyve dem 10.000 kilometer væk. Senere var det civile, der viste kinesiske fremskridt igennem årene. Fra landbrugssektoren, fra de forskellige regioner i landet, fra rumfartsindustrien.

Det var en illustration af, at den kommunistiske ledelse, der stod og så på showet, ved, hvordan man laver en stor og imponerende parade, ligesom den ved, hvordan man styrer et stort land.---- Mennesker, der bor på gaderne ved paraden, havde fået besked på, at de ikke måtte kigge ud af vinduerne for at se showet, som imidlertid blev sendt dagen igennem i tv sammen med udsendelser om fremskridt i Kina i de seneste 60 år. Og det var tilsyneladende godt nok.

Ikke en folkelig fest

»Jeg er meget stolt af militæret i dag. Man kan se, at vi bliver stærkere og stærkere som nation,« siger Qiu Chengjie, en 25-årig forretningsmand fra Guangdong-provinsen.

Som de mange, mange millioner af kinesere, der så paraden på tv, hørte også Qiu præsident Hu Jintao hylde Kina.

»I dag omfavner et socialistisk Kina modernisering, omfavner verden og omfavner fremtiden og står stolt og fast, sagde han. På Renmin-universitetet sidder historikeren Zhang Ming, og han mener, at paraden på den historiske dag havde et formål: At vise hvem der bestemmer.

»Det her var for lederne, så de kunne vise, hvem der har kommandoen. Alt var helt kontrolleret,« siger han.

»Almindelige mennesker vil føle glæde og stolthed, men når alt kommer til alt, var offentligheden ikke en del af det her. Det var ledelsen, der viste dem og verden, at ledelsen er i fuld kontrol.«

Regeringen har dikteret, at al offentlig fejring i dag kun kan finde sted i Beijing, og befolkningen, bortset fra de soldater og civile, der deltager i paraden, vil blive holdt på afstand fra hovedstadens fest - i den så folkelige folkerepublik.
ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her