Nyhed
Læsetid: 2 min.

Atomfysiker tilstår forbindelse til al-Qaeda

En internationalt anerkendt fysiker har ifølge kilder i det franske retsvæsen over for det franske politi indrømmet, at han har ført et dobbeltliv som muldvarp for al-Qaeda
Atomfysikeren dr. Adlène Hicheur, 32, havde adgang helt ind i kontrolrummene på nogle af verdens største forskningscentre, som f.eks.  CERN herover. Nu har han indrømmet at have talt med al-Qaeda-folk i Nordafrika om 'angreb på vestlige mål'.

Atomfysikeren dr. Adlène Hicheur, 32, havde adgang helt ind i kontrolrummene på nogle af verdens største forskningscentre, som f.eks. CERN herover. Nu har han indrømmet at have talt med al-Qaeda-folk i Nordafrika om 'angreb på vestlige mål'.

schwarzwaelder

Udland
13. oktober 2009

PARIS - I løbet af weekenden begyndte der at tegne sig et billede af den 32-årige Adlène Hicheur, der arbejder på CERN-generatoren på grænsen mellem Schweiz og Frankrig. Det forventes, at Hicheur vil blive formelt tiltalt for at have »forbindelser til en terrrororganisation«. Men hans 25-årige lillebror, der også blev arresteret torsdag i forældrenes hjem syd for Lyon, er blevet løsladt. Politiet mener, at den ældste bror, som har arbejdet på vigtige atomforskningsprogrammer i Storbritannien og USA, handlede på egen hånd, da han sendte emails med oplysninger om mulige terrormål i Frankrig til medlemmer af al-Qaeda i Algeriet.

Ifølge den franske søndagsavis, Le Journal du Dimanche, frygter den franske efterretningstjeneste, at Adlène Hicheur var ved at blive »oplært« til at fungere som »omdrejningspunkt« for en terrorkampagne, der skulle starte i Frankrig, men måske sprede sig til andre europæiske lande.

Et foruroligende element i efterforskningen tyder på, at medlemmer af den baskiske separatistbevægelse ETA var blevet rekrutteret for at se mulige kandidater an. I modstrid med tidligere rapporter menes der ikke at have været atomkraftværker på listen over mulige terrormål.

Forbilleder

Adlène Hicheur var på et tidspunkt forskningsmedarbejder ved Rutherford Appleton-laboratoriet i Oxfordshire og tog sin ph.d. på Stanford University i Californien. Han er den ældste af seks børn af algeriske forældre, som bor i et socialt boligbyggeri i Vienne, syd for Lyon. Børnene, som alle er født i Frankrig, har alle klaret sig storslået i det franske uddannelsessystem. Ingen andre familiemedlemmer beskyldes for at forbindelse til al-Qaeda.

Naboerne betegner Hicheur-familien som troende og hårdtarbejdende mennesker, der har boet det samme sted siden 70'erne.

»Over for unge mennesker blev de fremhævet som et eksempel på, hvad man kan opnå, uanset hvilken baggrund man har,« sagde en socialarbejder i området.

»Folk er i chok og vrede over det, der er sket. De tror, at der må være tale om en misforståelse.«

Den yngre bror Halim har en doktograd i fysiologi og bevægelsernes biomekanik fra Pierre og Marie Curie universiterne i Paris. Han er nu forskningsmedarbejder ved College de France i Paris, landets mest prestigefyldte akademiske institution.

Overvåget længe

Det franske antiterrorkorps og efterretningstjenesten har fulgt Adlène Hicheur i 18 måneder. Ved hjælp af sofistikeret overvågningsudstyr, der gør efterretningstjenesten i stand til at læse emails, når de bliver sendt, havde de franske myndigheder konkluderet, at han var nået til den fase, hvor han havde »intention om eller lyst til« at påbegynde forberedelser til et terrorangreb.

© The Independent og Information. Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Asia Times har et interview med den al Qaeda-leder, der angiveligt blev dræbt af en drone for nogle uger siden. Der er ikke meget gods i interviewet, der er mestendels bombastisk retorik. Journalisten spørger ham om situationen i Pakistan, og det lader lidt til, at han ikke har nogen idé om, hvad fanden det er, der foregår i Waziristan:

"If it is so, why are a section of militants bent on war on Muslim states like Pakistan? Do you think this is correct?"

"Our battle cannot be against Muslims and believers. As I have mentioned earlier, what is happening at the moment in the Muslim world is a complexity due to American power games which have resulted into reactions and counter-reactions. This is a totally different debate and might deviate me from the real topic. The real game is the fight against the great Satan and its adherents," Ilyas said.

(...)

"Pakistan is my beloved country and the people who live there are our brothers, sisters and relatives. I cannot even think of going against its interests. It was never the Pakistan army that was against me, but certain elements who branded me as an enemy to cover up their weaknesses and to appease their masters," Ilyas said.

Det lader til, at CIA faktisk gør noget rigtigt, for en gangs skyld.

http://atimes.com/atimes/South_Asia/KJ15Df03.html