Læsetid: 4 min.

Benhård konkurrence opmuntrer til forskningssnyd

Sagen om det sydkoreanske klonings-geni, der i denne uge blev dømt for grov svindel med forsknings-resultater, bør mane til eftertanke - også i Danmark, mener professor Lene Koch. 'Der er så massivt et pres for at producere resultater, at fristelsen til at fabrikere dem nødvendigvis stiger,' advarer hun
Sagen om det sydkoreanske klonings-geni, der i denne uge blev dømt for grov svindel med forsknings-resultater, bør mane til eftertanke - også i Danmark, mener professor Lene Koch. 'Der er så massivt et pres for at producere resultater, at fristelsen  til at fabrikere dem nødvendigvis stiger,' advarer hun
28. oktober 2009

Han skabte en klonet afghansk mynde. Han kaldte den Snuppy. Han skabte ikke verdens første klonede menneskefoster. Det skrev han bare, at han havde gjort. I denne uge kaldte retten i Soul det for grov forkningssvindel.

Den sydkoreanske stamcelleforsker Hwang Woo-suk blev mandag idømt to års fængsel for at svindle med resultaterne, for uetisk omgang med æg fra kvinder og for at snuppe af kassen. Og dommen har vidtrækkende konsekvenser, mener professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, Lene Koch.

»Hwang var både forbryder og offer for et system, der pressede ham helt kolossalt til at producere resultater,« siger medforfatteren til bogen 'Håbets teknologi', resultatet af et forskningsprojekt om samfundsvidenskabelige perspektiver af stamcelleforskningen i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

'Der er så massivt et pres for at producere resultater, at fristelsen til at fabrikere dem nødvendigvis stiger.

Jamen så er det jo heldigt at naturvidenskab er så viseligt indrettet, at den slags svindlere før eller siden vil få trukket buskerne ned.

Problemet er meget større med private tænketanke og andre instanser, der begår sociologi, for her er det ikke muligt at modbevise hverken det ene eller det andet, her vinder den der råber højest.

DANSKE FORSKERE LØSER KRÆFTENS GÅDE

Ovenstående overskrift er bragt ca. et halvt hundrede gange i "Politiken" igennem de seneste tre årtier. Den er også god.

Videnskab kan ikke fungere i en kapitalistisk logik - hidtil har forskerne kunnet leve et skærmet liv på universiteterne, som har bragt verden frem; men når det ikke længere er på overskud, der skal forskes, men af andre årsager, får man dårlig forskning - dvs. 'forskning' - ud af det.
Jo mindre tid og energi, der skal bruges på at dyrke jorden, sy tøjet og bygge husene, jo mere kan vi investere i forskning og kunst og andre menneskeligt berigende aktiviteter.

Det er jo bare en "IT-Factory" sag i videnskabens verden - det viser blot, at svindlere findes overalt - også blandt videnskabsmænd.

Inden for videnskabens verden er det i øvrigt nok i højere grad tørsten efter berømmelse end noget andet, der får folk til at fuske med resultaterne. ( Det gælder f eks også i den "politiske verden", hvor politikerne falder over hinanden, for at komme i mediernes fokus med "gode sager"..)

Hvis man vil fjerne incitamenter til fusk, så skal man nok kigge nærmere på de utallige resultatkontrakter og bonussystemer, der efterhånden findes over alt.

Folk bliver af disse "incitaments-systemer" let fristet til at "snyde på vægten" eller bryde reglerne for at overopfylde resultatkontrakten eller sikre sig bonus'en ( - det gælder ligefuldt i det private og det offentlige).

Steder, hvor man ønsker en særlig høj grad af retssikkerhed og lovlig adfærd ( de øverste statsorganer ) eller en høj grad af kvalitet ( f eks ved hjertetransplantationer) bør man undgå resultatkontrakter og bonussystemer.

Nu vi taler om journalisters manglende vilje til lige at bruge 10-15 minutter på lidt research: var der nogen der læste Annegrethe Rasmussens bagside om "Fjernstyrede insekter er spioner" i tirsdags?

Den var et klart bevis for, at hun bør søge arbejde på SE&Hør eller Billedbladet, hvor hendes elskede society-sladderhistorier egentlig hører hjemme.

Kort fortalt, så påstod hun at udviklingen af "CyBugs" er færdig, og at man har fjernstyrede insekter der kan udføre alt fra aflytning til whatever, mens realiteten er, at DARPA kører et grundforskningsprojekt som har påvist nogle enkeltmuligheder som langt fra er kombineret til