Nyhed
Læsetid: 1 min.

Bilbombe dræber 92 i Pakistan

Mens den pakistanske hær jagter militante i Sydwaziristan, slår de islamistiske grupper tilbage med terrorbomber i byerne. I går blev 92 dræbt og 217 såret
Frivillige hjælper med at lede efter overlevende efter den bilbombe, der i går dræbte 92 og sårede 217 i Peshawar.

Frivillige hjælper med at lede efter overlevende efter den bilbombe, der i går dræbte 92 og sårede 217 i Peshawar.

A Majeed

Udland
29. oktober 2009

Pakistans hær har sat 30.000 soldater ind i jagten på grupper som al-Qaeda og Taleban i Sydwaziristan, som grænser op mod Afghanistan. Ifølge nødhjælpsorganisationer har aktionen sendt 200.000 mennesker på flugt, og samtidig har den ført til en optrapning af de militante gruppers terroraktioner flere steder i landet. I går kostede en bilbombe på et marked i millionbyen Peshawar 92 mennesker livet, mens 217 blev såret.

»Næsten alle ofre er civile. Der er også kvinder og børn blandt dem,« fortæller doktor Hamid Afridi, leder af det statslige Lady Reading Hospital i Peshawar.

Bomben eksploderede med et brag, der kunne høres i hele byen, og i løbet af kort tid var markedet oplyst af store flammer. De kaotiske forhold på stedet gjorde det vanskeligt at få transporteret de sårede væk.

USA fordømmer

Angrebet skete kun få timer før, at den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, ankom til Pakistans hovedstad, Islamabad. Her blev attentatet et af hovedpunkterne på den pressekonference, hun holdt sammen med sin pakistanske kollega, Shah Mehmood Qureshi.

»Disse angreb mod uskyldige mennesker er kujonagtige. De er ikke modige, de er kujonagtige,« sagde Clinton. Hun lovede klippefast amerikansk opbakning til Pakistan i kampen mod de militante grupper, som ifølge USA også bidrager til volden i nabolandet Afghanistan.

Bombeangrebet i Peshawar var det blodigste i Pakistan siden 2007, og antallet af ofre for terroraktioner er steget støt, siden militæret iværksatte sin operation 17. oktober. Det anslås, at de 30.000 pakistanske soldater er oppe imod mellem 10.000 og 12.000 oprørere.

USA er en af Pakistans nære allierede og har doneret milliarder af dollar til pakistanerne, som skal bruges til at styrke centralregeringen og svække de militante grupper. Alligevel er amerikanerne langt fra populære hos alle pakistanere. I maj gennemførte WorldPublicOpinion en meningsmåling i Pakistan, der viste, at knap 60 procent af de adspurgte pakistanere havde et 'meget negativt' syn på USA.

På det seneste har USA's angreb med førerløse fly på pakistansk jord yderligere bragt sindene i kog hos mange pakistanere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her