Læsetid: 2 min.

Blodbad i hjertet af Bagdad

To selvmordsterrorister forvandlede i går Iraks hovedstad til et mareridt. Omkring 100 meldes dræbt, og mindt 500 er såret
Bombeangrebet i Bagdad i går har formentlig til hensigt at skabe kaos forud for parlaments-valget til januar, mener Iraks premierminister, Nuri al-Maliki.

Bombeangrebet i Bagdad i går har formentlig til hensigt at skabe kaos forud for parlaments-valget til januar, mener Iraks premierminister, Nuri al-Maliki.

Ahmad al-Rubaye

26. oktober 2009

Terroristerne slog til med få minutters mellemrum. Den første sprængte sig selv i døden i en bil nær justitsministeriet i Iraks hovedstad, Bagdad, og kort efter gjorde den anden det samme tæt ved Bagdads guvernørbolig.

Dermed forvandlede terroristerne en efterårsdag i millionbyen til den hidtil blodigste dag i Bagdad i år. Søndag aften var der fortsat ikke sikre opgørelser over antallet af ofre, men der er mange.

Det franske nyhedsbureau AFP citerede embedsmænd for at sige, at mindst 99 er dræbt og over 700 såret. Nyhedsbureauet Reuters citerede politiet og andre kilder for at fortælle, at der er 132 dødsofre og flere end 500 sårede.

»Jeg fatter ikke, at jeg stadig er i live. Eksplosionen ødelagde alt. Det var som et jordskælv,« sagde den lokale butiksejer Hamid Saadi efter attentaterne midt på formiddagen lokal tid.

Imens var redningsfolk i gang med at slukke brande i området tæt på Tigrisfloden, hvor det samtidig vrimlede med politi og ambulancer.

'Sorte hænder'

Kort efter angrebene besøgte den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, det bomberamte område, hvor han talte med de ansatte og sikkerhedsfolk.

Senere udsendte hans kontor en erklæring, hvori premierministeren sagde, at formålet med bomberne formentlig er at skabe kaos på linje med lignende attentater den 19. august. Et kaos, der skal spolere de planlagte valg i januar.

»Det er de samme sorte hænder, som er dækket med det irakiske folks blod. De ønsker at skabe kaos i nationen, skabe problemer for den politiske proces og forhindre parlamentsvalget,« hed det i erklæringen.

'De sorte hænder' sidder efter regeringens opfattelse på terrorister fra al Qaeda eller på tilhængere af den afsatte diktator Saddam Hussein og hans Baathparti.

I august dræbte flere selvmordsbomber næsten 100 mennesker, mens hundredvis af mennesker blev såret i det, der dengang var det hidtil blodigste angreb i Irak i år. Også dengang var bomberne rettet mod flere ministerier i byen.

Attentaterne har atter vakt bekymring for, om de irakiske sikkerhedsstyrker er stærke og effektive nok. De amerikanske soldater trak sig i slutningen af juni ud af de irakiske befolkningscentre for at overlade sikkerheden til irakisk politi og militær.

Det er planen, at USA helt skal rømme Irak i 2011.

Attentaterne kom på et tidspunkt, hvor de irakiske ledere fortsat forsøger at blive enige om en valglov, der skal ligge til grund for parlamentsvalget den 16. januar. Der er bekymring for, at uenigheden kan føre til en udskydelse af valget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lige så uhyggeligt at vi vil sende irakere tilbage til Irak uden at vide hvordan de faktiske forhold er for de fattigste, de hjemløse, de forældreløse og de internt fordrevne.

Jeg ærgrer mig over at der stadig ikke er særligt meget i de danske medier om stigende madpriser, mangel på vand, el, arbejde og frygten i dagligdagen, men der hovedsageligt refereres når der er voldsomt store tab.