Nyhed
Læsetid: 5 min.

Britiske konservative splittet over EU

Den konservative leder, David Cameron, kæmper for at holde fokus væk fra Europa på partiets årlige konference
Den årlige konference er partiernes mulighed for at tale til folket og forklare partiets planer og politik. Men for de britiske konservative er konferencens andre emner druknet i spørgsmålet om partiets forhold til Europa. Her taler partiformand David Cameron.

Den årlige konference er partiernes mulighed for at tale til folket og forklare partiets planer og politik. Men for de britiske konservative er konferencens andre emner druknet i spørgsmålet om partiets forhold til Europa. Her taler partiformand David Cameron.

Andrew Winning

Udland
7. oktober 2009

LONDON - De britiske konservatives årlige partikonference er druknet i spørgsmålet om partiets forhold til Europa, efter at de irske naboer i weekenden stemte overvældende ja til Lissabontraktaten. Den konservative leder David Camerons opfordring til sit parti om ikke at lade »dette være ugen, hvor vi taler til os selv, men ugen hvor vi taler til landet« er blevet overdøvet af den EU-skeptiske fløjs krav om en folkeafstemning om Lissabontraktaten, hvis de konservative vinder forårets valg - også hvis traktaten er ratificeret af alle EU's 27 lande.

»Jeg taler med vælgerne i min egen valgkreds, og jeg kan fortælle dig, at alle ønsker en folkeafstemning. De ønsker en folkeafstemning lige gyldig omstændighederne, og jeg mener, at det er noget, det britiske folk har ret til at forvente. Det var et løfte ved det forrige valg,« sagde Andrew Rosindell, indenrigspolitisk talsmand for de konservative, på konferencen.

To timer senere udsendte han en pressemeddelelse, der »præciserede«, at han »fuldt ud støtter« Camerons Europapolitik.

Camerons linje er, at der vil blive afholdt en folkeafstemning, hvis ikke traktaten er ratificeret til den tid, men han insisterer på ikke at formulere en politik på nuværende tidspunkt om, hvad partiet vil gøre i modsat fald. Til hans store frustration har det svar imidlertid hverken tilfredsstillet partiets højrefløj eller pressen, der i stedet har fundet trøst i hinandens selskab og har holdt spørgsmålet i live dag efter dag.

Londons excentriske borgmester, Boris Johnson, er ifølge en Independent-meningsmåling blandt de otte ud af ti konservative partimedlemmer, der opfordrer David Cameron til at sende traktaten til folkeafstemning - »især hvis der er udsigt til, at Tony Blair pludselig forpupper sig til en intergalaktisk talsmand for Europa«.

Camerons Europa-pine

For ledelsen i det konservative parti er Europaspørgsmålets dominans et stort problem. Den årlige konference er partiernes mulighed for at tale til folket, forklare partiets planer og politik, og med et valg inden for det næste halvår er det altafgørende at udnytte den megen medieopmærksomhed til at sælge konservative ideer, og ikke blotte hvor splittet partiet er. De konservative fører klart i meningsmålingerne, men der er stadigvæk en mulighed for, at Labour kan indhente dem, eller at partiet ikke får nok stemmer til at danne en flertalsregering.

En ny meningsmåling for The Times op til konferencen viser, hvad partiet i forvejen vidste: At kun 28 procent af vælgerne tror på, at partiet virkelig har forandret sig under David Cameron, og at det er årsagen til, »at de klarer sig bedre«. Hele 68 procent tror ikke på, at partiet har flyttet sig under den unge leder og mener, at det klarer sig bedre »hovedsageligt fordi Labourregeringen er så upopulær«.

Europaspørgsmålet er i den sammenhæng en ekstra kæp i hjulet på Camerons valgkampagne. Ikke kun skal han kæmpe med partiets egen højrefløj, der aldrig har stolet på ham, han skal også overbevise vælgerne og finansverdenen om, at han er en moderne leder, der på forsvarlig vis kan lede landet i et Europa, hvor EU er en realitet.

Cameron må konstant balancere sin Europapolitik i forhold til de to poler. I et interview med BBC op til konferencen, sagde han, at han »ikke accepterer«, at man »bare må give op og tage det, man får udleveret«. Med andre ord: Han vil kæmpe for at Storbritannien bliver undtaget fra dele af Lissabontraktaten.

»Vi mener, at social- og arbejdsmarkedslovgivningen er et område, der skal besluttes nationalt snarere end på europæisk niveau. Der er mange ting i Lissabontraktaten, som f.eks. at give EU mere magt over indenrigspolitiske områder og retsvæsenet, som vi ikke støtter,« sagde han og tilføjede:

»Vi mener, at problemet med Lissabon er, at den tager magt fra nationalstaterne og centraliserer den i Europa.«

Hans udtalelser og manglende afvisning af en mulig folkeafstemning om Lissabontraktaten har skabt vrede i de øvrige europæiske lande. En talskvinde for det svenske EU-formandskab udtalte til BBC Radio 4, at Storbritannien ikke skal regne med, at Lissabontraktaten kan genforhandles. Landet må i så fald snarere tage en afstemning om sit EU-medlemskab, sagde hun.

Kæmpe problem

»Cameron har et kæmpe problem og er under massivt pres fra sin egen højrefløj og den højreorienterede presse. De vil have en folkeafstemning om Lissabon, men det kan han ikke give dem, for det vil reelt være en afstemning om britisk medlemskab af EU. Og Cameron vil ikke forlade EU. Han vil genforhandle dele af traktaten, men han sidder i suppedasen nu,« forklarer professor Simon Hix fra London School of Economics.

Cameron gav under partiets formandskabsvalg i 2005 den Europaskeptiske højrefløj et løfte om at trække partiet ud af centrum-højre-gruppen, Det Europæiske Folkeparti (EPP) i Europaparlamentet, hvilket han nu har efterlevet.

»EPP's officielle linje er øget europæisk integration, så de britiske konservative var altid marginaliserede inden for gruppen. Cameron troede, at det var et let og billigt løfte at give under formandsvalgkampen, men nu sidder de konservative i en gruppe med yderligtgående højreorienterede partier fra Polen og Letland, der nok er EU-skeptiske, men også beskyldes for at være homofober og racister,« siger Hix til Information. Han peger også på, at Cameron med trækket har lagt sig ud med bl.a. Tysklands Angela Merkel, hvis parti dominerer EPP-gruppen. Merkel har svaret igen ved at trække sig fra tre tysk-britiske samarbejdsgrupper på miljø, sikkerhed og økonomisk konkurrenceevne, samt et årligt møde mellem partierne.

Kan miste indflydelse

Kritikere påpeger, at udviklingen kan få som konsekvens, at Storbritannien mister indflydelse i EU. »Politikgrupperne er vigtige, for hvordan får man indflydelse i EU? Det gør man ved at opbygge alliancer, ved at tale med folk, og det gør man ikke fra den ene dag til den næste. Man kan ikke bare møde op til et møde og sige: 'Det her er, hvad jeg vil have',« siger den tidligere konservative EU-kommissær Lord Brittan til The Daily Mail.

Ud over at overskygge det konservative partis egen konference har Europa-spørgsmålet givet ekstra ammunition til Labour i valgkampen.

»De konservative sidder i en gruppe i Europa-Parlamentet, der tæller racister, folk der benægter klimaforandring og homofober. Vi kan ikke overlade det til dem at tale vores sag. De har hverken troværdighed eller indflydelse,« sagde Jill Johnson, medlem af Europa-Parlamentet for Labour, på partiets konference i forrige uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her