Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britiske nationalister angriber landets generaler

Det Britiske Nationale Parti sammenligner højtstående britiske generaler med nazistiske krigsforbrydere
Lederen af British National Party (BNP), Nick Griffin, var ved at revne af stolthed, efter hans parti havde opnået to pladser i Europa-Parlamentet den 8. juni på sin anti-indvandringspolitik.

Lederen af British National Party (BNP), Nick Griffin, var ved at revne af stolthed, efter hans parti havde opnået to pladser i Europa-Parlamentet den 8. juni på sin anti-indvandringspolitik.

Paul Ellis

Udland
22. oktober 2009

LONDON - Lederen af det Britiske Nationale Parti, Nick Griffin, har skabt vrede og foragt ved at sammenligne en række højtstående britiske generaler med Nazitysklands villige hærchefer.

Griffin anklagede general Mike Jackson, forsvarschef under Irak-invasionen i 2003, og hans efterfølger general Richard Dannatt for at være krigsforbrydere, fordi de fulgte daværende premierminister Tony Blairs ordrer og gik i gang med »ulovlige krige i Irak og Afghanistan«.

»Disse konservative generaler (...) bør huske på, at ved Nürnberg-processerne blev både politikere og generaler anklaget - og hængt - for sammen at have startet illegale aggressive krige,« skriver Nick Griffin på partiets hjemmeside, hvor billeder af de britiske generaler sidestilles med dem af de tyske hærchefer.

»Sir Richard og Sir Mike falder direkte ind i denne kategori og skal ikke tro, at de vil undslippe strafværdighed for at fortsætte de illegale krige i Irak og Afghanistan,« fortsætter han.

Nick Griffins udtalelser kom som reaktion på, at generalerne offentligt kritiserede britiske nationalisters brug af nationale militære symboler til at fremme deres ekstremistiske synspunkter. De to generaler havde sammen med generalmajor Patrick Cordingley, øverstbefalende for de britiske Ørkenrotter i den første Golfkrig, tidligere forsvarschef lord Guthrie, elitesoldat Andy McNab og Falklandskrigssoldat Simon Weston skrevet under på et åbent brev, der ikke nævnte BNP specifikt, men som appellerede til »alle dem, som søger at kapre det britiske militærs gode navn og udnytte det til egen vinding om at stoppe øjeblikkeligt«.

»Disse ekstremisters værdier - som er overvejende racistiske - er fundamentalt uforenelige med det moderne britiske militærs værdier såsom tolerance og retfærdighed,« skrev generalerne som del af en kampagne kaldet 'Stjålen tapperhed'.

»Hvor vover de at bruge hærens ry til at fremme deres politik? Disse folk er gået over stregen,« tilføjede general Mike Jackson i The Times.

Militær retorik

BNP spiller både retorisk og visuelt på tidligere britiske militære sejre. I en e-mail til sine medlemmer skriver Griffin: »Mens vores fjender samles for at planlægge vores undergang, gør de klogt i at huske, at i 1.000 har det britiske folk forsvaret disse øer, vores blod og alt det vi elsker og holder kært,« skriver han og nævner derefter berømte slag som Waterloo, Trafalgar, Dunkirk, D-dagen og Falklandskrigen som eksempler på, at briter er faldet i kamp mod indtrængende fjender. I dag er disse 'indtrængende fjender' indvandrere og gæstearbejdere, som partiet ønsker at udvise fra landet.

Partiet har ofte brugt billeder af soldater såvel som af premierminister under Anden Verdenskrig, Winston Churchills 'V'-tegn. Partiets slogan for valgkampen til Europa-Parlamentet i juni var 'Slaget om England' - en kopi af navnet for den altafgørende luftkrig mellem briterne og tyskerne under Anden Verdenskrig, hvor britiske piloter formåede at forsvare landet mod invasion.

Partiformand Griffin har forsvaret brugen af de militære symboler ved at hævde, at BNP, og det han kalder for 'det gamle' britiske militær, deler værdier, og at »stort set alle ved fronten, især ude i Afghanistan« stemmer BNP. Han påstår også, at Churchill ville have stemt BNP, hvis han levede i dag.

»Hvis du ser på, hvad Churchill sagde og skrev om de emner, der påvirker vores tid som masseimmigration, faren fra radikal islam - vil du se, at Churchill - hvis han var i live i dag - ville være blevet smidt ud af det konservative parti for de ting, han sagde, og hans politiske hjem ville være det Britiske Nationale Parti,« sagde Griffin.

Churchills barnebarn, den konservative parlamentariker Nicholas Soames, har udtrykt vrede over Griffins udtalelser og har skrevet til Valgkommissionen i et forsøg på at forhindre at BNP igen bruger hans bedstefars billede i deres kampagner.

»Jeg afskyr - og tror at mange mennesker føler det samme hvad angår BNP's brug af Winston Churchill på en måde, så det ser ud til, at han - en afdød mand - accepterer deres synspunkter. Det er komplet uacceptabelt,« tilføjer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her