Læsetid: 4 min.

Eneste mulighed eller et idiotisk valg?

Der er delte meninger om nobelkomiteens valg af præsident Obama som årets modtager af fredsprisen. 'De havde intet andet valg,' siger en begejstret Mogens Lykketoft (S), mens militærhistorikeren Michael Clemmesen kalder valget 'idiotisk og lallende'
Den amerikanske præsident Barack Obama blev i går udnævnt til modtager af Nobels fredspris i 2009 - til stor overraskelse for mange, ikke mindst Obama selv.

Den amerikanske præsident Barack Obama blev i går udnævnt til modtager af Nobels fredspris i 2009 - til stor overraskelse for mange, ikke mindst Obama selv.

Larry Downing

10. oktober 2009

Obama får fredsprisen for sine visioner om diplomatiske løsninger, mellemfolkeligt samarbejde og en verden fri for atomvåben. Sådan lød nobelpriskomiteens begrundelse, da den i går offentliggjorde, at valget var faldet på den amerikanske præsident.

Og tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) er enig med komiteens beslutning. Han mener slet ikke, at der var et valg.

»Han er jo det nulevende menneske, der kan gøre den største forskel overhovedet. Han er ene mand gået i offensiven og har ændret den amerikanske politik. Jeg kan ikke se, hvem man ellers skulle have valgt,« siger Mogens Lykketoft, der fremhæver Obamas tale om atomnedrustning i Prag, hans beslutning om at skrotte USA's missil-skjold i Polen og Tjekkiet, tilbagetrækningen fra Irak og talen i Kairo, der rakte hånden ud til den arabiske verden.

Også Bertil Heulin, sikkerhedsekspert med speciale i atomvåben, mener, at det er et glimrende valg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

»Jeg kan ikke se, hvem man ellers skulle have valgt,« siger Mogens Lykketoft.

Næh, hvem skulle dog være mere oplagt end Obama. Har han f.eks. startet nogen krige?

En kvinde som hende her:

http://en.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler

som blev slået af Al Gore i 2007 kan der i hvert fald ikke blive tale om. Hun har jo ikke udrettet noget bemærkelsesværdigt, sådan som Obama eller Gore har det.

Heinrich R. Jørgensen

Peter Viggo Jacobsen:
"Så skulle man måske hellere have givet den til Ronald Reagan for rent faktisk at få skåret massivt ned på atomvåbenlagrene på et tidspunkt, hvor man stadig ikke kunne finde ud af, om Sovjetunionen var farlig eller ej."

God idé, omend en del postgange for sent. At Reagan havde modet og viljen til at samtale med, og stole på, den personificerede fjende, er faktisk imponerende.

Heinrich R. Jørgensen

Erik,

hvad er der med de polakker? Først vil de have den gamle pave helgenkåret i Norge, og når det mislykkes, har de straks en ny kandidat?

Dorte Sørensen

Jeg må indrømme at jeg også blev noget forarget da jeg hørte, at Obama havde fået fredsprisen. Men ved nærmere overvejelse er jeg kommet til, at hvis begejstring kan skabe fred og nedrustning så hvorfor ikke,

Heinrich R. Jørgensen

Dorte Sørensen:
"Men ved nærmere overvejelse er jeg kommet til, at hvis begejstring kan skabe fred og nedrustning så hvorfor ikke"

Den genkomne Messias var vel allerede i gang med at frelse verden, på forskellige fronter? Eller snarere, det er vel hvad de meste af verden håber - at han skaber store positive forandringer?

Uvægerligt må Obama skuffe, i det mindste nogen og på nogle områder. Det lader sig ikke gøre at indfri så tårnhøje og urealistiske forventninger.

Nu satser Nobelkomiteen en stor del af deres tilbageværende prestige på deres bidrag til Obama dyrkelsen. Det er nærmest pinligt dumt, og mere naivt end nogen har lov til at være.

I øvrigt er jeg selv meget imponeret af Obama, og ønsker ham al held og lykke. Jeg ville ønske, at han i stedet havde modtaget prisen om 8 år, som anerkendelse for alt det han trods alt nåede at udrette i embedet.

Dorte Sørensen

Heinrich R. Jørgensen
Det er også med en underlig smag i munden, at jeg håber på, at det kan bidrage til nedrustning og fred Men jeg er så optimistisk, at jeg håber at dette skulderklap måske kan bidrage til den udvikling – og hvis det sker, er det vel ikke så galt.

Tror Lykketoft virkelig der ikke er andre i verden?
Hvad med div. humanitære organisationer som rent faktisk udretter noget konkret i krigshærgede områder?

Armløftninger og standpunkter er ikke nok at tildele fredspriser for.

Ingenting. Aung San er burmesisk establishment, priviligeret datter af en af oprørsgeneralerne. Hun adskiller sig ikke synderligt for de nuværende magthavere, hun vil bare gerne til fadet.

"Eneste mulighed eller et idiotisk valg?"

Tjah,

"When war becomes peace,

When concepts and realities are turned upside down,

When fiction becomes truth and truth becomes fiction.

When a global military agenda is heralded as a humanitarian endeavor,

When the killing of civilians is upheld as "collateral damage",

When those who resist the US-NATO led invasion of their homeland are categorized as "insurgents" or "terrorists".

When preemptive nuclear war is upheld as self defense.

When advanced torture and "interrogation" techniques are routinely used to "protect peacekeeping operations",

When tactical nuclear weapons are heralded by the Pentagon as "harmless to the surrounding civilian population",

When three quarters of US personal federal income tax revenues are allocated to financing what is euphemistically referred to as "national defense",

When the Commander in Chief of the largest military force on planet earth is presented as a global peace-maker,

When the Lie becomes the Truth.",

som Michel Chossudovsky skriver (http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=15622), ja, så giver valget vel god mening.