Nyhed
Læsetid: 2 min.

Europas problembarn er endelig tilfreds

Tjekkiets præsident Klaus er tilfreds med udsigten til undtagelser i Lissabon-traktaten, der derfor nu er tæt på en godkendelse. Men forude lurer nye problemer
Hvordan Vaclav Klaus, Tjekkiet pr©°sidents undtagelse pr©°cist skal se ud, vil Sverige ikke l©™fte sl©™ret for. Men if©™lge den tjekkiske EU-mini°©ster vil en generel formulering v©°re nok. Han foresl?r derfor, at der bare tilf©™jes et komma og et °ØTjekkiet°Ø i traktaten.

Hvordan Vaclav Klaus, Tjekkiet pr©°sidents undtagelse pr©°cist skal se ud, vil Sverige ikke l©™fte sl©™ret for. Men if©™lge den tjekkiske EU-mini°©ster vil en generel formulering v©°re nok. Han foresl?r derfor, at der bare tilf©™jes et komma og et °ØTjekkiet°Ø i traktaten.

Mika CIZEK

Udland
24. oktober 2009

EU er kommet et stort skridt nærmere en endelig godkendelse af Lissabon-traktaten. Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, har de seneste uger været den sidste sten i skoen på vejen for en endelig godkendelse af traktaten. Men den EU-kritiske præsident erklærede sig i går nu tilfreds med de undtagelser, som det svenske EU-formandskab foreslår.

»Dette forslag er i overensstemmelse med præsidentens forventninger, og han kan fortsætte sit arbejde med det,« lyder det fra præsidentens talsmand, Radim Ochvat.

De nye toner fra Prag har udløst et lettelsens suk i Stockholm, hvor statsminister Fredrik Reinfeldt glæder sig over udsigten til, at Lissabon-traktaten formentlig snart vil blive endelig godkendt.

»Jeg byder erklæringen fra præsident Klaus velkommen,« sagde han i går.

Traktaten skal strømline EU, men mangler endnu Klaus' underskrift. Han kræver en undtagelse fra chartret for borgerrettigheder for at beskytte Tjekkiet mod krav om erstatning fra de næsten tre millioner sudeter-tyskere, der blev fordrevet fra det daværende Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig.

Selv om de nye toner fra Tjekkiet lover godt for næste uges forhandlinger på et vigtigt topmøde i Bruxelles, så skal det svenske formandskab stadig holde tungen lige i munden.

Stadig ikke EU-husfred

Frygten for at EU kan blive kastet ud i nye traktatproblemer, er overhængende.

Slovakiet truede tidligere på ugen med, at hvis nabolandet får indrømmelser, så vil det kræve de samme undtagelser. Også Tyskland og Ungarn har ladet det sive i korridorerne, at de vil stille sig i vejen, hvis tjekkerne bliver overmodige.

Reinfeldt har derfor ikke kun forhandlet med Tjekkiet, men også været i kontakt med andre medlemslande i de seneste uger, oplyser hans ministerium til Ritzau.

»Vi har konsulteret enkelte andre lande undervejs i processen. Vi skal finde en løsning, der både er acceptabel for Tjekkiet og de andre lande,« sagde den svenske statsministers talsmand.

Det er også afgørende for de øvrige EU-lande, at tjekkerne ikke betragter undtagelseskrav som et kort, de kan spille for at få deres vilje. Det er derfor en udbredt holdning i det øvrige EU, at Reinfeldt skal sikre sig en garanti for Klaus' underskrift, hvis der skal tilføjes undtagelser. Men ifølge den tjekkiske EU-minister vil en generel undtagelsesformulering være nok. Bare der tilføjes et komma og et 'Tjekkiet' i traktaten efter Polen og Storbritannien, der begge har godkendte undtagelser. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Retten til ejendom er verdens største problem, der har afstedkommet krige og drab og stadig gør det. I Böhmen boede tjekkere, før tyskerne overtog hele sudeterlandet, og de står vel med et modkrav. Akkurat som i adskilige andre lande, eksempelvis i Danmark og Palæstina. Min nabo er sudetertysker og måtte flygte efter 45, men i 30'erne måtte andre flygte (bl.a. til Danmark) for tyskernes "ret" til livsrum. Men forestillingen om retfærdighed er ofte på magthavernes side (i 30'erne mente danskerne, at tyske intellektuelle og kommunister skulle udleves til Gestapo).

Så mangler vi bare at danskerne bliver spurgt :-(