Læsetid: 2 min.

Europas problembarn er endelig tilfreds

Tjekkiets præsident Klaus er tilfreds med udsigten til undtagelser i Lissabon-traktaten, der derfor nu er tæt på en godkendelse. Men forude lurer nye problemer
Hvordan Vaclav Klaus, Tjekkiet pr©°sidents undtagelse pr©°cist skal se ud, vil Sverige ikke l©™fte sl©™ret for. Men if©™lge den tjekkiske EU-mini°©ster vil en generel formulering v©°re nok. Han foresl?r derfor, at der bare tilf©™jes et komma og et °ØTjekkiet°Ø i traktaten.

Hvordan Vaclav Klaus, Tjekkiet pr©°sidents undtagelse pr©°cist skal se ud, vil Sverige ikke l©™fte sl©™ret for. Men if©™lge den tjekkiske EU-mini°©ster vil en generel formulering v©°re nok. Han foresl?r derfor, at der bare tilf©™jes et komma og et °ØTjekkiet°Ø i traktaten.

Mika CIZEK

24. oktober 2009

EU er kommet et stort skridt nærmere en endelig godkendelse af Lissabon-traktaten. Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, har de seneste uger været den sidste sten i skoen på vejen for en endelig godkendelse af traktaten. Men den EU-kritiske præsident erklærede sig i går nu tilfreds med de undtagelser, som det svenske EU-formandskab foreslår.

»Dette forslag er i overensstemmelse med præsidentens forventninger, og han kan fortsætte sit arbejde med det,« lyder det fra præsidentens talsmand, Radim Ochvat.

De nye toner fra Prag har udløst et lettelsens suk i Stockholm, hvor statsminister Fredrik Reinfeldt glæder sig over udsigten til, at Lissabon-traktaten formentlig snart vil blive endelig godkendt.

»Jeg byder erklæringen fra præsident Klaus velkommen,« sagde han i går.

Traktaten skal strømline EU, men mangler endnu Klaus' underskrift. Han kræver en undtagelse fra chartret for borgerrettigheder for at beskytte Tjekkiet mod krav om erstatning fra de næsten tre millioner sudeter-tyskere, der blev fordrevet fra det daværende Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Retten til ejendom er verdens største problem, der har afstedkommet krige og drab og stadig gør det. I Böhmen boede tjekkere, før tyskerne overtog hele sudeterlandet, og de står vel med et modkrav. Akkurat som i adskilige andre lande, eksempelvis i Danmark og Palæstina. Min nabo er sudetertysker og måtte flygte efter 45, men i 30'erne måtte andre flygte (bl.a. til Danmark) for tyskernes "ret" til livsrum. Men forestillingen om retfærdighed er ofte på magthavernes side (i 30'erne mente danskerne, at tyske intellektuelle og kommunister skulle udleves til Gestapo).