Nyhed
Læsetid: 5 min.

’Forbrug ligger ikke i vores gener’

Skal vi gå linen ud og lægge vækstideologien i graven, eller kan vi skabe et bæredygtigt samfund ved hjælp af teknologi og nye adfærdsmønstre? Det var diskussionen, da den britiske økonom Tim Jackson besøgte København
Skal vi gå linen ud og lægge vækstideologien i graven, eller kan vi skabe et bæredygtigt samfund ved hjælp af teknologi og nye adfærdsmønstre? Det var diskussionen, da den britiske økonom Tim Jackson besøgte København
Udland
16. oktober 2009

Han er noget så usædvanligt som en økonom, der kan fylde et auditorium på en aften med fodbold i fjernsynet. Og folk smiler endda, når han oplyser dem om, at der ingen vej er udenom, at vi alle indstiller os på at nedsætte vores levestandard. Tim Jackson, den britiske økonom, der i sin egenskab som formand for UK Sustainable Development Commission, rystede den britiske regering med en rapport, der anbefaler, at man arbejder mod et nulvækstsamfund, besøger København og en propfyldt sal på Copenhagen Business School. Han fortæller indledningsvis om et telefonopkald, han fik på dagen for udgivelsen af rapporten.

»En unavngiven person fra et unavngivet ministerium, sagde, at de var rasende i nummer 10 i en unavngiven gade.«

Og Jackson vidste godt, at det ikke var et populært budskab midt i Storbritanniens største økonomiske krise i nyere tid.
»Det er tabuet over alle tabuer i økonomien. Og det lyder skræmmende ’degrowth’. Jeg kan personligt bedre lide det franske décroissance – det lyder jo som noget, man har lyst til at få til morgenmad. Men det betyder det samme: At vi må finde nye måder at skabe velstand uden vækst,« siger Tim Jackson.

h4>Stort arbejde

Han anerkender, at der er et kæmpe stykke arbejde foran os, hvis målet om at skabe en makroøkonomi, baseret på velstand uden vækst, skal realiseres. Men han ønsker, at debatten skal starte nu.

»Ingen har en klar køreplan, de bare kan hive ned af hylden, og der eksisterer et kæmpe dilemma: Vækst er ubæredygtig, men i den nuværende ramme er minusvækst destabiliserende, fordi den leder til arbejdsløshed,« siger Tim Jackson, der ikke mener, at vi skal acceptere den præmis.

»Vi skal skabe en ny samfundsmæssig motor, men den skal ikke være en motor af vækst. Det er centralt at definere en alternativ velstand, hvor aktivisterne deltager i samfundet, fællesskaber, det offentlige rum, familien og alle de andre ting, der i dag ikke anerkendes i det økonomiske regnskab,« siger Tim Jackson.

Det sker af sig selv

De to opponenter, der denne aften er inviteret til et spille bold med Jackson, er Peter Birch Sørensen, professor ved Københavns Universitet, og Kirsten Halsnæs, programleder for DTU’s klimacenter og deltager i FN’s klimapanel. Førstnævnte accepterer Jacksons første præmis.

»Det er ikke en mulighed, at vi opretholder den nuværende vækst på en økologisk bæredygtig måde,« siger Peter Birch Sørensen, der til gengæld ikke køber, at der ingen vej er udenom at tænke en helt ny makroøkonomisk ramme. Birch Sørensen tror, at en del af det vil gå helt af sig selv.

»Som følge af de demografiske ændringer, for vi er aldrende befolkninger, og omstillingen til en mere bæredygtig økonomi vil også kræve enorme investeringer, der ikke nødvendigvis skaber vækst. Så helt automatisk vil væksten dale. Det er der ingen vej udenom,« siger Peter Birch Sørensen, der mener, at Tim Jackson tager munden for fuld.

»I stedet for at lave den store ændring burde vi måske tage fat der, hvor vi er i dag og skabe et bæredygtigt system, hvor der godt nok ikke er plads til den samme grad af vækst, men dog stadig plads til nogen.«

Men der er ingen fremtid for et samfund baseret på materielt forbrug, vedholder Jackson. Og det er ikke så galt endda for lykkelig, det gør forbrug os ikke.

»I gamle dage hed det, at man via forbrug skulle kunne skabe ’et liv uden skam’. I dag skaber man også fortællinger om sig selv. Det er en dynamik drevet af uro for ikke at være en del af samfundet. Hvordan kan man forvente, at det skaber gode liv?,« spørger Tim Jackson. Han får tit skudt i skoene, at han ønsker at smide folk tilbage i hulerne og at hans idéer om, at vi kan ændre adfærd, er urealistiske.

»Det er i bedste fald en ubrugbar indstilling og den er heller ikke rigtig. Det er ikke i vores gener, at vi skal fare rundt og købe nyt og det er heller ikke tilfældet, at vi gør det: Det er det systemet overlever af, så det har vi lært,« fastslår Tim Jackson.

Skræmmende budskab

Kirsten Halsnæs er bange for, at Tim Jacksons budskaber kan giver bagslag.

»Det kan virke afskrækkende, at du efterspørger så grundlæggende ændringer. Vi har jo en hel vifte af muligheder for at skabe en bæredygtig udvikling. Det kræver bare, at vi satser på dem,« siger Kirsten Halsnæs.
»Det her handler altså ikke om makroøkonomi, men om adfærdsmønstre og teknologi«.

Jackson, der kender den danske klimastjerne fra internationale klimamøder, smiler lidt: »Vi ved jo begge, at vi de sidste tyve år igen og igen er blevet præsenteret for fanatiske planer for, hvordan vi kunne omstille til en bæredygtig udvikling. Men gang på gang er det ikke sket og tallene viser jo klart, at forestillingen om, at vi kan adskille den økonomiske vækst fra dens klimakonsekvenser, ikke holder,« minder Jackson kollegaen om.

Også hos fagkundskaben i salen er der uro over den meget anderledes økonomiske kommunikation, som Jackson er ekspert i.

»Jeg kan godt være bange for, at din elegante retorik forplumrede budskabet. Det ender jo med at lyde som om, at det her er enden for livet, som vi kender og lever det,« lyder indvendingen fra aftenens vært, leder af CBS’s Klimainitiativ professor Peter Mølgård, der gerne vil have, at Tim Jackson forholder sig til det store spørgsmål om verdens mange fattige.
Jackson vælger at tage det som et kompliment.

»Jeg ser det som del af mit job at formidle nogle store idéer og på den måde skabe basis for en ny diskussion,« siger han og går videre til spørgsmålet og fastslår: »Der var engang, hvor vi troede, at hvis bare tidevandet var højt nok, ville alle bådene på stranden komme med. Vi ved nu, at der er en grænse for, hvor højt vi kan tillade, at vandet bliver. Så er der jo ikke anden mulighed, end at vi sænker vores mål.«

Rammer stolpe

Tim Jackson ved dog godt, at folk higer efter de gode ting i livet.

»Men afsavnet af fodboldkampen er nok heller ikke så stort for jer, for I har jo allerede kvalificeret jer til VM. Men sådan er det jo ikke altid i fodbold. Man kan have en skudsikker plan og så ramme stolpen. Sådan er det også med de forkromede klimaplaner, der satser på at ændre forbruget i stedet for at nedsætte det,« griner Tim Jackson med adresse til Kirsten Halsnæs. Udenfor i den bidende vind trækker en ung fyr en rød tophue godt ned om ørerne og går mod Metroen med en ven, mens han siger: »Jeg ved sgu ikke. Jeg bliver godt nok lidt loren, når sådan tre gamle økonomer sidder der og skal bestemme, hvad det gode liv er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Degrowth - decrossiance

Åben og saglig kommunikation med henblik på demokratisk styret forskning i bæredygtig nulvækst, med genopretning af biodiversitet, samt maksimal lokalforsyning, som mål.

Er man nu sikker på, at den slags tanker ikke er omfattet af krigen mod terror?