Nyhed
Læsetid: 2 min.

Det Hvide Hus: "Wow"

Valget af Obama har chokeret observatører, der fremhæver, at Obama blev indsat mindre end to uger før den officielle deadline for nominering til Fredsprisen. Også i Det Hvide Hus var der overraskelse
Valget af Obama har chokeret observatører, der fremhæver, at Obama blev indsat mindre end to uger før den officielle deadline for nominering til Fredsprisen. Også i Det Hvide Hus var der overraskelse
Udland
9. oktober 2009

Dagens tildeling af Nobels Fredspris gør Barack Obama til den tredje siddende amerikanske præsident, der løber med den fornemme pris.

At valget af Obama var uventet for de fleste, understreges af Det Hvide Hus pressesekræter Robert Gibbs reaktion. Han blev af CBS journalisten Mark Knoller bedt om en officiel udtalelse umiddelbart efter offentliggørelsen, og svarede i en mail med ét ord: "wow!"

Pris uden meritter

Valget har ikke blot overrasket Det Hvide Hus, men også flere observatører, der fremhæver, at Obama blev indsat mindre end to uger før den officielle deadline for indstilling til Fredprisen.

Dermed har han haft 11 dage til at gøre sig fortjent til nomineringen, og videre mindre end 10 måneder til at yde en "ekstraordinær indsats for folkenes fredelig sameksistens".

Kritikken præller dog af på den tidligere norske statsrigminister og nuværende formand for Nobel Kommitteen, Thorbjørn Jagland, der forsvarer beslutningen med, at Obama allerede har sat sine tydelige fodspor på en lang række områder.

Han fremhævede videre, at Kommitteen desuden ønskede at støtte Obama i det videre arbejde for fred.

Iran: vi er ikke kede af det

Anderledes positivt er nyheden blevet modtaget blandt verdens statsledere.

Blandt de mere kuriøse reaktioner på prisen, reporterer swedishwire.com at en højt stående iransk embedsmand har udtalt sig positivt om valget af Obama:

"Vi er ikke kede af det. Tværtimod, så håber vi at prisen vil hjælpe Obama til at tage reelle skridt imod en mere retfærdig verden", udtalte præsident Ahmedinejads medierådgiver Ali Akbar Javanfekr.

Karzai: "den rette mand"

Også i Afghanistan hyldes Obama:

"Hans vilje til og store indsats for at forbedre globale relationer og skabe varig fred gør, at han er den helt rette mand til at modtage prisen", sagde præsident Kharzai tidligere på dagen til Khalej Times.

Prisen, der ifølge Alfred Nobels testamente årligt skal gives til den person "der har arbejdet for nationernes samarbejde, og for reduceringen af de stående armeer", blev første gang uddelt 1901.

Siden da har 95 individer og 23 organisationer modtaget prisen for deres arbejde.

Barack Obama modtager officielt prisen ved en ceremoni i Oslo den 10. december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Svennevig Christensen

Det er da fantastisk.

Mon ikke Connie Hedegaard også har haft en finger med i dette spil, for uanset hvad, så må Obama, med denne pris for fred i verden, og hans tur til Oslo i december og med truslen om et klima ude af kontrol, som vil fjerne livsgrundlaget for hundrede af millioner mennesker og genere en flygtningestrøm som aldrig tidligere i menneskehedens historie, da bringe ham til København for en klimaaftale - eller hvad mere skal der til?

Kenneth Krabat

tak. håb.