Læsetid: 8 min.

Irans guddommelige mareridt

Et skridt frem? Mange håbede på nye tider i Iran op til valget d. 12. juni i år. Men som tingene ser ud i dag, er udviklingen gået den stik modsatte vej. Det iranske valgs sejrherre er ubetinget Revolutionsgarden, der via optøjerne og protesterne har sat sig endnu tungere på magten i Iran, end de gjorde i forvejen. Et militærdiktatur kan blive en realitet
100 iranere var på anklagebænken samtidig efter sommerens valgdemonstrationer, blandt andet den tidligere vicepræsident Mohammad Ali Abtahi (2. tv.). Flere vidner om, at de anklagede er blevet udsat for tortur og mishandling.  Iran kan være på vej mod et militærstyre, for Revolutionsgarden er blevet en stadigt stærkere magtfaktor i det iranske samfund.

100 iranere var på anklagebænken samtidig efter sommerens valgdemonstrationer, blandt andet den tidligere vicepræsident Mohammad Ali Abtahi (2. tv.). Flere vidner om, at de anklagede er blevet udsat for tortur og mishandling. Iran kan være på vej mod et militærstyre, for Revolutionsgarden er blevet en stadigt stærkere magtfaktor i det iranske samfund.

17. oktober 2009

Det var slemt, men værre var det heller ikke. I ugerne op til det iranske valg tidligere i år påpegede det amerikanske magasin Newsweek, at Iran trods alt ikke kunne siges at være et militærdiktatur.

Det var dengang. For nu godt fire måneder efter valget kunne noget tyde på, at Irans fremtid kan være som miltærdiktatur. Den uafhængige militære enhed Revolutionsgarden har nemlig fået tilkæmpet sig en unik magtposition efter valget både politisk, militært og økonomisk. Det mener Ali Alfoneh, der er ekspert i Iran og ansat ved American Enterprise Institute for Public Policy Research.

»Den udvikling, vi har set både med hensyn til økonomisk og politisk magt, og den måde som Revolutionsgarden har udnyttet krisen til at befæste sin position i det iranske samfund på efter valget, peger for mig på, at Iran er på vej mod et militærdiktatur,« siger Ali Alfoneh.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arash Sharriar

Jeg finder denne artikel for morsom. Et eller andet sted ønskede jeg at kommenter og belyse alle de punkter jeg mener at er klart for enhver der har læst de sidste måneders telegrammer der omhandlede Iran. Jeg vil nøjes med at påpege de personer denne artikel er bygget omkring om.

Fariba Parsa - D. 27/9-09 Kunne man her på informationen læse artiklen "Iran indleder 10 dage med missiløvelser", her overhalede Fariba Parsa MKO inden om. Jeg forstår ikke hvorfor og med hvilken baggrund man bruger en sådan person til at kommenter Iran.

Claus Valling Pedersen - Lektor og vicestudieleder ved Institut for Tværkulturelle og regionale studier kan da ikke mene at han ikke kender til Clintons interview hvor hun tilsynladende fortæller at de havde en del kørende bag scenen. Jeg råder Claus og andre at se denne youtube klip: http://www.youtube.com/watch?v=yjMMYkxQHf0
Med dette i mente må man spørge sig selv hvor meget ved Claus egentligt om regionen, herunder Iran? Eller om hvordan alle disse herre glemmer de penge den amerikanske regering har sat til side for hemmelige operationer? Mener Claus virkelig at udlandet IKKE støttede oppositionen?

Reza Rahimpour Iran-kender. Der "tror" at 50 % af Irans økonomi ligger i "deres" hænder. Kan en person med denne tanke være "Iran kender"?

Og vi har så Ali Alfoneh, der er ekspert i Iran og ansat ved American Enterprise Institute for Public Policy Research. Det føles som om at personen ikke ved hvad finanskrisen har af konsekvenser. Dette er ikke acceptabelt at glemme at snakke om når man kommenter økonomi.

Det påfaldende er at alle disse personer har næsten samme holdning mht. Iran. Man kunne ønske sig at der idet mindste var én med en anden holdning. Måske og kun måske ville emnet så blive belyst lid mere neutralt.

- Arash

Rahmann Nadjafi

@ Arash
En person med en anden holdning får ikke lov til at udtrykke sig frit i medierne, når det handler om Iran. Her har danske medier kun brug for dem der kan bekræfte de allerede eksisterende fordomme, løgne, rygter og klicheer. Og dem er der mange af. Lad dem bare passe deres job, tjene deres brød og være glad for at bestille noget der give dem en identitet. I 30 år har de i deres nostalgiske længsler beskæftiget sig med sluder og vrøvle, og haft holdninger præget af harme og hævnfølelse. Så hvorfor skulle dog denne gang komme noget ud af det? Udviklingen i Iran går som altid på den rigtige retning og regeringen får mere og mere folkelig opbakning. Det er et stort problem for først og fremmest vesten, hvis politik mod Iran er spillet ud i alle fronter. Derfor sidder de nu – sammen med deres journalister fra højre og venstre – på bare røv og ser hallucinationer. Derefter et problem for den ulykkelige iranske opposition i udlandet, hvis romantiske drømme går mere og mere i opløsning og flere og flere af dem trækker i land.

Bjørn Herring

Jeg synes det er godt Iran får lov til at forsvare sig i et vestligt medie som Information.

Hvornår kan vi stille spørgsmål i et iransk medie?

Jeg har i tidens løb kendt nogle iranere. De har alle været veluddannede og intellektuelt godt kørende.

Det er ikke uden grund de har forladt det hjernedøde og fascistiske præstestyre.

At påstå at alle andre er idioter og at Iran er perfekt er åbenbart symptomatisk for den klike af moroner der ikke kan se at Iran er en anakronisme.

Iran har historisk været en vigtig del af vores civilisation. Men nu har de reduceret sig selv til voldelige landsbytosser. Det er sgu synd!

Arash Sharriar

@ Bjørn Herring

"Hvornår kan vi stille spørgsmål i et iransk medie?"

Problemet er bare at dette sker 24/7 mens der faktisk ikke er nogen Iranske der stiller spørgsmål til vestlige medier. Du kan på youtube se flere links der viser hvordan vestlige medier får lov til at stille deres spørgsmål. En af dem er http://www.youtube.com/watch?v=sRXxiF1mGLw Ellers kan du se utallige interviews Iran har givet fra Davos til New York. Men prøv du at finde én Iransk journalist stillet én spørgsmål og altså få et svar. Der er ingen!

"At påstå at alle andre er idioter og at Iran er perfekt er åbenbart symptomatisk for den klike af moroner..."
Ærligt kan jeg ikke lide den her tone. 1. Der er INGEN der mener Iran er perfekt. 2. Min kritik handler SLET IKKE om Iran. Jeg lever ikke i Iran og finder det ikke produktivt at kritiserer indriges politiske sager på en Dansk hjemmeside. Men misforstå mig ikke, min kritik er af vores medier, der ikke opnår at belyse en person som dig Bjørn, der har den opfattelse at vi ikke må stille spørgsmål i Iranske medier, mens det er tankevækkende at realiteten ligger 180 grader fra din "generalle" opfattelse.
At der er noget synd, må det kun være at folk har komplet misforstået situationen i Iran. Det er sgu synd!

- Arash

Ramann Najafi

En person med en anden holdning får ikke lov til at udtrykke sig frit i medierne, når det handler om Iran. Her har danske medier kun brug for dem der kan bekræfte de allerede eksisterende fordomme, løgne, rygter og klicheer.

Det var da ellers underligt. Vil det sige at du ikke har lov til at sige din mening i danske medier.

Jeg mener ellers at dine indlæg bliver udgivet her på linje med alle andres, eller er det de Iranske medier du snakker om. i så fald har du ret, du har ikke lov til at sige hvad som helst i de censurede Iranske medier.

Noget andet er, såfremt din kritik er rettet mod de danske medier, at langt de fleste danskere ikke hopper på tilhængere af diktatur propaganda, og heller ikke når den kommer fra religiøst diktatur. Vi har ganske enkelt en lang tradition for ikke bare at lystre.

Vi ved også alle at man ikke kan regne med præstestyrets logrende pudler, men hvorfor lægger du ikke mærke til den kritik der overhældes de danske politikere i de andre tråde? Det burde da overbevise enhvert selvstændigt tænkende individ.

Den danske presse er ikke perfekt, det er der ingen presse der er, men den er tifold mere seriøs end den censurede Iranske presse.

Arash Sharriar

Men prøv du at finde én Iransk journalist stillet én spørgsmål og altså få et svar. Der er ingen!

Det er Irans opgave, og udfordring, at give adgang til Iran især ved demonstrationer, på linje med demokratier, men vanen tro blev udenlandske jounalister bedt om at forlade Iran også ved den sidste demonstration, eller sagt ligeud, jounalisterne blev smidt ud.

Hvorfor - Arash? Når sådan noget sker ved vi af erfaring at det skyldes pressecensur. Jounalisterne skal bare holdes i kort snor for at øge chancerne for at diktaturet kan beholde magten, noget der gør sig gældende i alle diktaturstater, ikke bare det Iranske.

Men alt dette ved du jo udemærket i forvejen....

Iøvrigt er det ikke selve den iranske presse der er noget i vejen med, men præstestyrets jerngreb om dem. Pressen ville med glæde skrive sandheden, hvis den ellers fik lov.

Rahmann Nadjafi

Heldigvis er der ingen isme der passer den islamiske republik og dens tendenser i Iran. Alle ismer stammer fra den vestlige rådnede civilisation i de sidste 500 århundrede, skabt for hjemmebrug. Anakronisme fx Hvor det handler om lande som Iran, passer ordet til Pahlavi regimet, en provestlig regering, som var en afvigelse fra den iranske historie og identitet, ikke mindst fordi dette kup regime var USA's og zionismens marionetregering i området. Den islamiske republik, som sendte dette regime til historiens skrallespand, repræsenterer derfor den iranske sande identitet, som er islamiske. Omvendt passer anakronisme fint til sekularismen, som har ført den vestlige verden til den katastrofale situation som vi ser nu. Heldigvis har andre civilisationer har lært og valgt andet.
Vi tager et andet ord, nemlig fascismen. Dette opstod på den europæiske jord i en historisk bestemt periode og skulle (sammen med nazismen) tjene pengemagten, og nu er det integreret i de europæiske stater. Danmark, som USA's stat nr. 51, er et godt eksampel på et moderne fascistisk land, hvori landets udvikling bestemmes af en håndfuld racister og svindehunde (og det forgår efter salamiprincippet, så ingen kan bemærke det, selv Information dagbladet og andre såkaldte intellektuelle.)

@ Hans Hansen
Når jeg siger at folk med andre holdninger ikke kan udtrykke sig frit i danske medier, mener jeg at der ikke er plads til dem, så kan folk høre dem, ligesom i de civiliserede verden. Jeg er tidligere kommet med flere eksempler på hvad danske medier serverer til borgerne.
Du ved intet om de iranske medier. De er lang friere til kritik mod regeringen end de danske medier er. Dit problem er bare at du bliver serveret af de danske medier, som tjener deres brød på fordomme, klicheer og ikke midst ensidighed.

@Rahman Najafi

Nu må du holde op. Jeg får kvalme når jeg læser dine kommentarer. Hver gang der er noget om den tyraniske regime i Iran, kommer du og manipulerer med Irans politiske tilstand.
Rejs tilbage til dine kære mullaher i Iran og lad os være i fred.

Lad det være med at oprette flere navne - fx Arash - på denne hjemmeside og giv dig selv ret heletiden.

For resten: Narges Kalhor, som er datter af en af Ahmadinejads højstående rågiver i regimet har søgt om asyl i Tyskland. Læs hendes interviewer på nettet.
http://www.radiofarda.com/content/F7_Special_IV_Narges_Kalhor/1856724.html

En af mest populære kommentatorer fra mullahernes statsfjernsyn har søgt asyl i Danmark. Ham kender du sikkert godt. Har du læst/hørt hvad han siger om hvad der foregår i Iran i dag?

Har du brug for flere eks.?

Du minder mig virkelig om de danske nazister der støttede Hitlers regime i Danmark.
Ved du hvad de endte med?

Arash Sharriar

@ Koorosh Kabir

Ubehageligt at komme med en sådan trussel! Hvad mener du med "hvad de endte med"??

Man må spørge om du overhovedet har forstået hvad ytring vil sige?

Desuden kan jeg ikke se hvordan og hvorfor du blander mig i din lille korstog mod Najafi?

Jeg mener selv at de holdninger jeg kommer med er empiriske. Hvis du mener noget andet, kunne du måske påpege sektionerne du er uenig med.

Og for en sikkerheds skyld vil jeg igen påpege, at artiklen "Irans guddommelige mareridt" på ingen måde kan godtages for at have belyst emnet den beskæftiger sig med. Og dette skyldes at holdningerne der kommer til udtryk er ensidig og til tider ligegyldige, feks Reza Rahimpour's holdning. Jeg henviser til min første kommentar på denne tråd.

- Arash

@koorosh Kabir

spændende med Iranske afhopperes vidnesbyrd.
Har du links til noget på et vesteuropæisk sprog, eller kan du liste nogle navne jeg kan google?

Takker

Rahmann Nadjafi

@ Koorosh Kabir
Jeg er egentlig glad for din kommentar. Det viser blot din utolerance mod andre. Du er et godt eksempel for alle de såkaldte opposition folk i udlandet, som kritiserer den islamisk republik, fordi den ikke er tolerant! Jeg er meget beundret over for den iranske tolerance og demokrati, der tillader de grønne folk at udtrykke sig så frit i landet. De skriver hver som helst mod regeringen, rejser frit til ulandet og deltager i al mulige forsamlinger med grøn farve som symbol og vender tilbage igen uden at der sker dem noget. Og så siger man at regimet er et diktatur.
Det er også forståeligt hvorfor nogle landsforæder søger asyl i vesten, de vil holde fløjl-revolutionen i gang. Men forgaves. Heldigvis er dette engelsk-amerikansk projekt for Iran løbet i sand og lederne, Mousavi & Co., vil snart blive retsforfulgt, efter en stor elite- og folkelig opbakning. Et par flygtninge mere til vesten skader ingen, men det er glædelig at tusindvise af iraner giver afkald på deres flygtninge status og vende tilbage til Iran. Det er også ganske forståeligt, de er ret træt af at være USA’s puppets! Derfor anbefaler jeg også dig at holde op med dit fjendskab mod dit eget land, vend tilbage til dit folk inden det bliver for sent. Her spiller du dit liv, indtil du bliver rådnet, ligesom kongen du har valgt for dit dækkenavn, der rådnede for 2500 år siden!