Nyhed
Læsetid: 1 min.

Irere giver ufrivilligt ja til EU-traktat

Irske nej-vælgere skifter side på grund af den økonomiske krise, mens andre holder fast og raser over regeringen. Traktatafstemning nærmer sig afslutning
Irerne er endnu engang gået til valgurnerne for at stemme om Lissabon-traktaten. Denne gang ser ja-siden ud til at have vind i sejlende, godt hjulpet på vej af Irlands skrantende økonomi.

Irerne er endnu engang gået til valgurnerne for at stemme om Lissabon-traktaten. Denne gang ser ja-siden ud til at have vind i sejlende, godt hjulpet på vej af Irlands skrantende økonomi.

Ben Stansall

Udland
3. oktober 2009

DUBLIN - »Jeg har egentlig ikke lyst til at stemme ja. Men jeg gjorde det alligevel.«

Den unge sygeplejerske er netop kommet ud fra valglokalet på Marlborough Street i det centrale Dublin. For anden gang på blot 16 måneder har hun og resten af de irske vælgere haft Europas øjne hvilende på sig, mens Irland afgør fremtiden for Lissabontraktaten.

Et ja vil fjerne den største sten på vejen for traktatens fremtid, mens et nyt nej formentlig lægger traktaten i graven.

Men meget er ændret i Irland siden sidste års afstemning, hvor 53 procent forkastede traktaten. Den økonomiske krise har effektivt dræbt »den keltiske tiger«, der var kaldenavnet for Irlands økonomiske optur siden 1990'erne, og i stedet sendt landet ud i tocifrede arbejdsløshedsprocenter og enorme underskud på statsfinanserne.

Derfor mener mange irere, at der lige nu er brug for ekstra hjælp fra resten af Europa, og derfor er sygeplejerskens kryds denne gang modvilligt skiftet fra nej til ja.

»Vi er i sådan en krise nu, at vi ikke har noget valg, forklarer hun.«

Målinger peger på et 'ja'

Meningsmålingerne op til fredagens folkeafstemning har været klart til fordel for et irsk ja.

Men nej-vælgerne er stadig solidt repræsenteret på Marlborough Street, hvor de især raser over regeringens beslutning om at sætte traktaten til afstemning igen.

»Jeg ved ikke, hvad de bilder sig ind, når de får os til at komme her og stemme nej igen,« lyder det med tyk irsk accent fra en ældre dame med rollator, mens et par unge fyre i joggingbukser og hættetrøjer småløber væk fra valgstedet med den kontante besked: »Fuck Lissabon«.

Valgstederne lukker først klokken 23 dansk tid og stemmeoptællingen begynder lørdag klokken 10 dansk tid.

Først i løbet af lørdag eftermiddagen ventes det officielle resultat at ligge klart.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her