Læsetid: 2 min.

Karadzic vender domstol ryggen

Krigsforbryderdom-stolen i Haag indledte i går sagen mod de bosniske serberes leder. Anklagen lyder på folkemord og forbrydelser mod menneskeheden
Stolen her forblev tom i går, da Radovan Karadzic ikke dukkede op. Karadzic mener ikke, at han har haft tilstrækkelig tid til at forberede sit forsvar, men chefdommeren udsatte blot retsmødet til i dag og advarede om, at man vil afvikle sagen uden den anklagede om nødvendigt.

Stolen her forblev tom i går, da Radovan Karadzic ikke dukkede op. Karadzic mener ikke, at han har haft tilstrækkelig tid til at forberede sit forsvar, men chefdommeren udsatte blot retsmødet til i dag og advarede om, at man vil afvikle sagen uden den anklagede om nødvendigt.

Peter Dejong

Udland
27. oktober 2009

Scenen var i går sat. Dommerne og anklagerne i Haag var klar til at påbegynde en af de vigtigste retssager om krigsforbrydelser under den forfærdende krig i Bosnien fra 1992 til 1995.

Men hovedpersonen, den tidligere leder for de bosniske serbere, Radovan Karadzic, var ingen steder at se. Han boykottede retsmødet. Chefdommeren ved den internationale domstol for det tidligere Jugoslavien, O'Gon Kwon, var tydeligt irriteret og advarede Karadzic om, at retssagen om nødvendigt kan køre videre uden den anklagede.

»Vi anmoder Karadzic om at møde op, så denne retssag ikke udsættes for yderligere obstruktion,« sagde han.

Kwon udsatte retsmødet til i dag, hvor anklagerne vil få mulighed for at gennemgå anklageskriftet. Det er et anklageskrift i den absolut tunge ende. Karadzic er på 11 punkter tiltalt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Den alvorligste anklage er folkemord, heriblandt den koldblodige nedslagtning af over 7.000 muslimske mænd og drenge i byen Srebrenica i sommeren 1995 og drab på tusinder af borgere i Sarajevo.

Karadzic siger, han er uskyldig i alle anklagepunkterne. Hvis han fortsat boykotter retssagen, har dommeren advaret om, at han kan udpege en advokat til at repræsentere den anklagede i hans fravær. Karadzic selv siger, at han behøver yderligere 10 måneder til at forberede sit forsvar.

Frygter gentagelse

Selv om det ikke siges højt, så frygter domstolen en gentagelse af den farceagtige retssag mod den tidligere jugoslaviske leder Slobodan Milosevic. Her blev retssagen ustandseligt afbrudt, og Milosevic brugte sit forsvar til lange politiske taler, hvor han beskrev retssagen som en konspiration. Serbien udleverede Milosevic til krigsforbryderdomstolen i 2001. Han døde af et hjerteanfald i sin fængselscelle i Haag i 2006 uden at modtage sin dom.

Krigen i Bosnien kostede 100.000 mennesker livet. Flere millioner mennesker blev drevet på flugt, og 20.000 havnede i Danmark.

Den lægeuddannede Karadzic betroede i 1991, at han havde et særligt forhold til Danmark. Som medicinstuderende var han praktikant på et dansk provinshospital. Specialet i psykiatri blev omkring 1990 skiftet ud med politik. Han blev leder for det serbiske parti i Bosnien, der under indflydelse af den generelle opløsning i Jugoslavien udviklede en stadig mere rabiat og nationalistisk dagsorden.

»Det er ikke serberne, som vil starte en krig, men hvis der bliver truffet beslutninger imod dem, hvis de prøver at øve vold mod serberne, så vil de blive mødt med et frygtindgydende forsvar,« fortalte Karadzic til Ritzaus medarbejder i sit hovedkvarter i Sarajevo.

Det var mindre end et halvt år før, krigen startede. Da krigen sluttede i 1995, og domstolen i Haag anklagede Karadzic for krigsforbrydelser, gik han under jorden.

Trods mange forsøg på at opspore ham, lykkedes det først i 2008 serbiske agenter at finde ham uden for Beo-grad. Han havde ladet håret og skægget vokse, så han lignede en aldrende hippie. Han ernærede sig som alternativ behandler. Snart 15 år efter krigens afslutning lykkes det fortsat de bosniske serberes militære leder, Ratko Mladic, at holde sig skjult for krigsforbryderdomstolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her