Baggrund
Læsetid: 4 min.

New Green Deal drukner i administration og valgflæsk

Verdens politikere talte entusiastiske om at bruge milliarder på grønne investeringer som modtræk til den økonomiske krise. Men pengene er aldrig kommet i omløb, viser ny analyse. En af verdens førende virksomhedsledere advarer om, at 20 millioner job går tabt
Verdens politikere talte entusiastiske om at bruge milliarder på grønne investeringer som modtræk til den økonomiske krise.  Men pengene er aldrig kommet i omløb, viser ny analyse. En af verdens førende virksomhedsledere advarer om, at 20 millioner job går tabt
Udland
30. oktober 2009

Midt i mørket var euforien stor, da en række af verdens største lande, meldte ud, at de ville bekæmpe den bidende økonomiske krise med massive investeringer i energibesparende teknologier og millioner af grønne job.

Nu viser en analyse fra det internationale konsulenthus New Energy Finance, at mange lande forspilder chancen for at satse grønt.

»Udbetalingerne har været en nedslående oplevelse, og indtil videre er kun omkring ni pct. af de afsatte midler endt i grønne investeringer,« siger chefanalytiker Anna Czajkowska, der står bag analysen

Lige fra Kinas præsident, Hu Jintao, til USA's Barack Obama var budskabet ellers klart. Aldrig mere vækst uden omtanke. Fremtidens økonomi skal være en bæredygtig økonomi, der balancerer hensyn til vækst og klima, lød det, da de to toppolitikere øremærkede henholdsvis 47 mia. dollar og 67 mia. dollar af deres kriseinitiativer til grønne investeringer.

Med klare referencer til præsident Roosevelts kamp mod den økonomiske depression i 1930'erne under navnet New Deal, spredte ideen om en New Green Deal sig som ringe i vandet fra verdens to toneangivende økonomier. Med Danmark som en af de få bemærkelsesværdige undtagelser fandt de fleste lande, at man lige så godt kunne bruge krisepakkerne til at omstille de gamle økonomier til nye og mere grønne modeller - når nu økonomierne under alle omstændigheder skulle udskiftes. På den baggrund blev der verden over alt i alt planlagt grønne stimuleringer af samfundsøkonomierne for 177 mia. dollar.

Dropper planer

Anna Czajkowska vurderer, at det især er langsommelige administrative procedurer i mange lande, som bremser de grønne satsninger på investeringer i ting som CO2-neutrale energikilder, elbiler og mere energieffektiv teknologi.

»Det er ikke nødvendigvis modvilje mod at foretage investeringer, der holder investeringerne tilbage. Mange lande er simpelthen blevet overrasket over, hvor mange led deres egen lovgivning kræver, at investeringspengene skal igennem, inden de endeligt er at finde som aktive grønne investeringer i den private sektor,« vurderer Anna Czajkowska.

Hun peger på, at midlerne ofte først skal igennem lokale administrationer, der måske ikke lige har fleksible ansøgningsprocedurer klar, der gør det muligt at få investeringer gennemført i en fart, så de både virker nu og her i den økonomiske krise, og samtidig får den forventede grønne profil. I andre tilfælde skal investeringerne bringes videre af fonde eller investeringsbanker, der arbejder ud fra nogle gennemgående fastsatte krav om forventede afkast, og derfor siger nej til grønne projekter, som ikke præcist lever op til disse krav.

Administrativt bøvl er dog ikke den eneste forklaring på, at de mange New Green Deals er ved at gå i sort. Anna Czajkowska peger også på et større problem. Nemlig at nogle lande er ved at få kolde fødder i forhold til de voldsomme satsninger på nye grønne teknologier.

»Her og nu presser det jo de i forvejen meget pressede offentlige budgetter. Og når det ene land efter det andet nu samtidig begynder at kunne se et lys for enden af tunnelen i den økonomiske krise, så får det mange politikere til at bremse de grønne satsninger ud fra en vurdering af, at de ikke længere er nødvendige for at komme ud af krisen,« siger Anna Czajkowska.

Både Australien, Spanien og senest Japan har haft eksplicitte diskussioner i deres parlamenter om, hvorvidt landene skulle droppe den grønne del af deres kriseinitiativer.

Anna Czajkowska frygter, at flere ledende politikere vil følge trop, i forbindelse med at 2010 byder på parlamentsvalg i flere lande.

»Ved valgene kan det jo være fristende at ændre de grønne satsninger og i stedet tilbyde vælgerne mere konkrete services - som man så det sejrende parti gøre i forbindelse med valget i Japan,« tilføjer hun.

På trods af, at euforien omkring de mange New Green Deals nu er blevet afløst af rynkede øjenbryn, er det dog stadig for tidligt at skrive projektets nekrolog, understreger ekspert i klimaøkonomi og chefanalytiker i banken HSBC, Nick Robins.

»Det er en helt ny måde at tænke investering på, og man skal lige vænne sig til, at der ofte er mange flere risici forbundet med dem. Men fra at have været i et dødvande, synes jeg, det begynder at se bedre ud for de såkaldte New Green Deals. Det ser man blandt andet i USA,« siger Nick Robins, som henviser til, at mere end 25 pct. af de afsatte midler til grønne investeringer i den amerikanske The American Recovery and Reinvestment Act er blevet fordelt.

Ifølge New Energy Finances analyse er det dog i den forbindelse værd at bemærke, at mindre end halvdelen af de penge rent faktisk er at finde i hænderne på virksomheder. Resten befinder sig endnu i det administrative system.

Ikke i morgen

Hverken Anna Czajkowska eller Nick Robins ønsker at kommentere, hvad det vil betyde, hvis den globale satsning på New Green Deals falder til jorden. Det vil den administrerende direktør for en af verdens største virksomheder, General Electric, Jeffrey Immelt, derimod gerne:

»Udvikling af grøn teknologi har et af de største potentialer overhovedet, fordi grøn teknologi både er det eneste svar på klimaudfordringen og samtidig kan skabe op mod 20 millioner nye, grønne job,« slog Jeffrey Immelt fast, da han onsdag besøgte København i forbindelse med en klimahøring arrangeret af Ugebrevet Mandag Morgen.

»To ting er vigtige i den forbindelse: Det er lige nu, ikke i morgen, tiden er rigtig til de grønne investeringer. For arbejdsløsheden er høj, og det er området med flest potentielle arbejdspladser. Og de, der ikke griber den mulighed, skal vide, at så griber andre den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her